home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Újrahasznosítási akciót hirdetett a FIAT
Kartali Róbert
2020.09.30.
LXXV. évf. 40. szám
Újrahasznosítási akciót hirdetett a FIAT

Október 15-éig tart a FIAT akciója, mely során 2200 eurós bónuszt hagynak jóvá az újrahasznosításra felajánlott „csotrogányokért”. A kedvezmény a FIAT 500L Cross és Sport változataira vonatkozik, előbbi 11 990, utóbbi 12 490 euróba kerül. Szerbiában az elmúlt tíz év alatt az ilyen akciók során mintegy 14 000 régi autót hasznosítottak újra. A népszerű kezdeményezés kapcsán sok dilemma is felmerül. Kérdéseinkkel a szabadkai Annus autószalont, a FIAT hivatalos márkakereskedését kerestük fel.

A FIAT 500L két leggazdagabban felszerelt verziója egyébként is akciós, a Cross 15 850-ről lett leárazva 14 190-re, a Sport 16 750-ről 14 690 euróra, valamint az újrahasznosításra felajánlott régi autókért cserébe további 2200 eurós bónuszt kapnak a potenciális vásárlók, melyet beszámítunk az új autó árába — emelte ki lapunknak Đorđe Radulović, az Annus autószalon értékesítési tanácsadója. Mint mondta, ez egy nagyon jó ajánlat, hiszen nem fapados kivitelezésről van szó.

* Milyen feltételeknek kell megfelelnie a régi autónak?

— Nem kell bejegyezve lennie, és az sem gond, ha nincs a vásárló nevén, de ebben az esetben meg kell csinálni a közjegyzőnél a felhatalmazást. Ha az autó még be van jegyezve, akkor a potenciális vevőnek csupán annyi a feladata, hogy a forgalmi engedélyt és a rendszámtáblákat visszavigye a rendőrségre, és kijelentse a gépjárművet. Amikor az újrahasznosítási folyamat életbe lép, akkor elkészítünk egy szerződést, mely alapján a vevő megvásárolhatja az új autót 11 990 euróért Cross kivitelben vagy 12 490 euróért Sport verzióban. Hitel esetén 30 százalék önrészt kell fizetnie a kliensnek, a többit banki kölcsön formájában törleszti, akár 84 hónap alatt. Természetesen arra is van lehetőség, hogy az új autó teljes vételárát kifizessék.

* A régi autónak vezethető állapotban kell lennie?

— Nem, de egészben kell lennie. Legyen négy kereke, a karosszériája ne legyen hiányos, és legyen benne motor, az átvett autókról ugyanis bizonyítékként fényképeket kell készítenünk, elölről, hátulról és mindkét oldaláról.

* Ezek szerint akinek nincs régi autója, akár vehet is egyet néhány száz euróért, a közjegyzőnél elkészíti a felhatalmazást, behozza a kocsit az autószalonba, és 2200 eurós bónuszt kap az új autó vásárlása során?

— Pontosan így van. A potenciális vevőnek csupán ki kell jelentenie a behozott gépjárművet a rendőrségen, ha ez nem történt meg korábban. Ezek után mi elküldjük a dokumentumokat a FIAT szerbiai képviseletének, majd elkészítjük az előszerződést.

* Legutóbb, amikor ilyen jellegű akciót hirdetett a FIAT, akkor a régi autókat Szabadkáról egy kúlai újrahasznosító telepre kellett elszállítani. Most hogyan történik ez a folyamat?

— A régi autót ide, az Annus autószalonba kell elhozni, mi intézünk mindent. Ez a kezdeményezés elsősorban a természetvédelem jegyében lett meghirdetve, a FIAT így szeretne hozzájárulni a kipufogógáz károsanyag-tartalmának csökkentéséhez az ország területén. Jelenleg ez az egyik legjobb akció a piacon, hiszen elérhető áron lehet vásárolni egy ötszemélyes családi autót, mely minden igényt kielégít. Egyébként nemcsak a magánszemélyekre, hanem a jogi személyekre is vonatkozik, tehát ez a lehetőség a cégek és a vállalkozók számára is elérhető.

* Eddig az újrahasznosításról beszéltünk, ám van még egy lehetőség, a régit újért akció, mely azokra az autókra vonatkozik, amelyeknek a piaci értéke meghaladja a 2200 eurót. Ez hogyan működik?

— A potenciális vevő behozza az autóját, és mi díjmentesen felbecsüljük. Pontosan definiált lépések alapján mérjük fel a kocsi állapotát. Meghatározott évjárat szerint vesszük át a gépjárművet, de annak Szerbiában megvásárolt, és nem behozatali autónak kell lennie. Miután meghatároztuk az autó katalógusértékét, és a jármű rendben van, akkor az autószalon megvásárolhatja, és értékét beszámíthatja az új kocsi árába. Ajánlatot teszünk rá, mely nem kötelező érvényű, de ha a vásárló úgy dönt, hogy elfogadja, akkor átadhatja. Tehát itt egyszerre két lehetőségről is beszélünk, az egyik az újrahasznosításra behozott gépjármű átvétele, mellyel 2200 eurós bónuszra tehet szert a potenciális vásárló, a másik pedig a régit újért elnevezésű akció, amikor az első lehetőség által kapható bónusznál értékesebb gépjárművet ajánl fel cserére az érdeklődő.

* Arra is van lehetőség, hogy mindkét opciót kihasználja az esetleges vevő?

— Igen. Behoznak egy régi autót, amiért megkapják a 2200 eurós bónuszt, továbbá a cserére behozott használt gépjárművet az Annus autószalon díjmentesen felbecsülteti a szakembereivel, ami hozzávetőlegesen egy órát vesz igénybe. Ezután ha a vállalatunk olyan döntést hoz, hogy átvenné a jó állapotban levő használt autót, akkor tesz rá egy árajánlatot, melyet a tulajdonos elfogadhat.

* Meddig tart az akció?

— Október 15-éig tudjuk átvenni az újrahasznosításra behozott gépjárműveket. Ez idő alatt készíthetjük el az előszerződéseket és a szerződéseket, melyek alapján megrendeljük az új autókat. Ezután másfél-két hónapot kell várni, ami teljesen normális egy új autó megrendelése esetén, hiszen ezek nincsenek előre beraktározva, így ezzel a 60-70 napos megrendelési, illetve legyártási idővel számolni kell.

* Az akciós autók milyen extrákkal vannak felszerelve?

— A legolcsóbb autó, mely az akcióban megvásárolható, a FIAT 500L Cross, mely 11 990 euróba kerül, 500 euróval többért pedig már elérhető a Sport verzió. Mindkettő 1,4 literes és 16 szelepes, 95 lóerős benzinmotorral van felszerelve. Az extrák tekintetében, ha csupán a legfontosabbakat említjük, van benne automata légkondicionáló, 7 colos átmérőjű, érintőképernyős multimédiás modul, mely párosítható okostelefonnal, továbbá USB-csatlakozó. A Cross 16 colos, a Sport pedig 17 colos alumíniumfelnikkel van felszerelve, mindkét kivitelben van tempomat, könyéktámasz, hátsó parkolóradar, eső- és sötétedésérzékelő, városi ütközésmegelőző, valamint LED-es nappali menetfényt és egy olyan ködlámpaszettet is tartalmaz, amely a kanyarodáskor bevilágítja a kanyarív belső felét. A vásárló ezeken az extrákon kívül továbbiakat is kérhet, természetesen felárért. Azt is ki kell emelni, hogy az akció érvényes az egyéb motorváltozattal felszerelt változatokra is, melyek drágábbak, de ezeknél is igénybe vehető a 2200 eurós bónusz.

* Ebben az árban bármilyen fényezéssel megrendelhető az autó? Továbbá a jótállási időről mit kell tudni?

— Az 500L Cross alapszíne farmerkék, az 500L Sport pedig piros. A vevő természetesen más színváltozatban is megrendelheti, a pasztellszínek 350 eurós, a metálfényezés 400 eurós árkülönbséggel jár, a kétszínű változatokért pedig 700 eurós többletet kell fizetni. Az autókra egyébként négyéves garancia vonatkozik, illetve 100 000 kilométer, itt hangsúlyozni kell, hogy a jótállás addig érvényes, ameddig a két feltétel közül az egyik nem teljesül.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..