home 2023. február 04., Ráhel napja
Újra úton
Balázs Szilvia
2021.06.19.
LXXVI. évf. 24. szám
Újra úton

A hosszú kényszerbezártság után jólesik az embernek nézelődni: felkeresni az internetes oldalakat, melyek utazásokkal foglalkoznak, megszemlélni a szebbnél szebb képeket — tájakat, épületeket, jellegzetes motívumokat — a különböző országokról, régiókról, városokról. Gondolom, az idén azért még kevesen lesznek, akik belevágnak egy nagyobb utazásba, de ha mégis van önök között, aki megteheti, hogy már most nyáron repülőre ül, annak az elmúlt évek tapasztalatai alapján szívesen ajánlom figyelmébe a következő látnivalókat, melyek ráadásul a lelket is feltöltik.

Notre-Dame székesegyház, Párizs

Aprócska sziget a Szajnán, Párizs szívében: amikor 2017-ben ott jártunk, meg kellett állapítanom, hogy szinte minden út ide vezet. Egy picit olyan érzés, mintha valóban Isten irányítaná a turistákat, hogy megnézzék, lássák ezt a csodálatos templomot. A korai gótikus építészet első mesterműve legutóbb 2019 áprilisában szerepelt a hírekben, szerte a világban. 15-én délután ugyanis kigyulladt a felállványozott torony és szinte a teljes tetőszerkezet. A föld minden pontján emberek milliói figyelték kétségbeesetten a tűz tombolását, melyet végül sikerült megfékezni, de így is óriási károkat okozott, és az egyik oldaltorony le is dőlt. Csak másfél évvel később bontották le teljesen az összeégett állványzatot, ám Isten végtelen hatalma itt is megmutatkozott: a szakemberek ugyanis megállapították, hogy a tűzvész okozta károk ellenére a székesegyház állapota statikailag ép, nem szorul még részleges lebontásra sem. A meglévő károk helyreállítása viszont valószínűleg még hosszú évekig eltarthat.

 

Westminsteri apátság, London

A westminsteri Szent Péter társaskáptalani templom London építészetileg és történelmileg egyik legjelentősebb műemléke, az angol gótikus építészet remekműve. Joggal nevezik így, hiszen olyan aprólékosan kidolgozott díszítéssel, varázslatos precizitással épült, hogy az ember akkor is áhítattal tekint fel rá, ha egyébként nem érdekli az építészet. Ha a hivatalos oldalakat nézzük, ott azt írják, hogy „a székesegyház hagyományosan az angol királyok koronázási és temetkezési helye, funkciója alapján egy gyülekezet nélküli templom”. Annál azonban sokkal több: jelkép, látványosság, isteni ihlettel dolgozó, emberi kéz alkotta csoda.

A westminsteri apátságot Hitvalló Eduárd, az egyik utolsó angolszász király építtette 1045 és 1065 között, eredetileg egy bencés kolostortemplom állt itt. 1245-ben kezdődött el a ma ismert templom építése, a VII. Henrik-kápolna az 1500-as, a két torony pedig az 1700-as években készült el. A királyok és uralkodók mellett olyan neves személyek sírhelye is itt található, mint például Charles Dickens, Isaac Newton vagy Georg Friedrich Händel.

 

Sacré-Cœur, Párizs

Érdemes felkapaszkodni a Montmartre negyed lankájára, nemcsak a pazar kilátás végett, hanem azért is, mert itt is található egy csodálatos templom: a Szent Szív-bazilika. A hófehér, a város fölé magasodó szakrális épület ugyan újabb, mint a legtöbb párizsi templom, de nem kevésbé látványos. A neoromán stílusú, római katolikus Sacré-Cœurt a vesztes porosz—francia háború elesett francia katonáinak emlékére építtették, és bár már 1914-re elkészült, az időközben kitört I. világháború miatt a felszentelésére 1919-ig kellett várni. Sajnos a II. világháború sem kímélte, 1944-ben bombatalálat érte, és bár jelentősen megrongálódott, a szakembereknek 1946-ban sikerült restaurálniuk. Nem könnyű megmászni a több száz lépcsőfokot a Montmartre „csúcsáig” (van egyébként felvonó is, ha valaki inkább azt venné igénybe), de a varázslatosan szép templom és a kilátás végett megéri.

Fényképezte: Balázs Szilvia

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Képmás rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..