home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Újra szem elé kerülhetnek az okosszemüvegek
Apró József
2022.09.26.
LXXVII. évf. 38. szám
Újra szem elé kerülhetnek az okosszemüvegek

Az okosszemüvegekben óriási lehetőségek rejlenek. Csaknem egy évtizede mutatta be a Google az elsőt, ám eddig sajnos egyik gyártóé sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Ennek a fő oka az lehet, hogy nem túl kényelmes a használatuk, ez viszont remélhetőleg hamarosan változni fog, hiszen igény volna rá, és gyakorlati haszna is, gondoljunk csak a kiterjesztett valóságra.

Egy okostelefonnál ugyebár a kezünket használjuk. A szemüvegnél viszont valami olyan megoldás kellene, amely szabadon hagyja a kezünket, hogy közben mást tudjunk csinálni vele. A Google Glass egyik alapítójának a célja, hogy az emberek beszélgetéseket folytathassanak anélkül, hogy valóban beszélnének, a kezüket gépelésre, jelelésre vagy akár csak gesztusokra használnák. A szemüveg szárán elhelyezett érintésérzékeny felület csupán korlátozott funkcionalitásra alkalmas, a gesztusvezérlés pedig még nem tart ott, hogy teljes értékű felületként használjuk. Még nem tudja teljesen leváltani a kijelzőket, a hangirányítás pedig nemcsak hogy megbízhatatlan, főleg egy zajos környezetben, de az utcán valószínűleg nem szívesen használnánk. A jövőben minden bizonnyal a gondolatirányítás lesz a tökéletes megoldás, de erre akár még évtizedeket is várhatunk, mert az egyik legnagyobb esélyes, a Neuralink folyamatosan nem várt akadályokba ütközik.

Az okosszemüvegek pedig már itt vannak, elkészültek, csak egy kicsit olyanok, mintha annak idején az autót kormány nélkül mutatták volna be. Vagyis tökéletesen működik, tud menni előre-hátra, gyorsítani, sebességet váltani, de ha fordulni akarunk, meg kell állni, kiszállni, és irányba állítani a gépkocsit. Szép és jó az okosszemüveg, de érezni, hogy valami még nem tökéletes, ezért sem terjed el olyan széles körben, mint várnánk.

Ám ez lassan talán változni fog, hiszen a Google Glass egyik alkotója egy intelligens készüléken kísérletezik a nyelvünkkel történő SMS-íráshoz. Ez a SilentSpeller nevű projektum egy úgyszólván csúcstechnológiás fogszabályozó (SmartPalate). A tudományos tanulmány szerint a szavakat úgy betűzi le a rendszer, hogy közben nem mondják ki őket hangosan, az eszköz ugyanis a felhasználó nyelvének a mozgását figyeli. Már a mostani prototípus is olyan pontosan működik, mintha a kezünkkel gépelnénk. A kutatók azt állítják, hogy a rendszer 97%-os pontossággal azonosítja a betűket, és 93%-os pontossággal a teljes szavakat, szövegalkotásnál pedig percenként 53 szót tudunk bevinni, ez többé-kevésbé megfelel egy normális gépelési időnek az okostelefonunk kijelzőjén.


Forrás:Youtube/ACM SIGCHI

Az eszköz elsődleges felhasználási területének az okosszemüveget gondolnánk, ám nem kizárólag ott fogják használni. A dokumentáció szerint okostelefonokkal és számítógépekkel is kompatibilis lesz, és korántsem az érintőkijelző kiváltása lehet az egyetlen funkciója. A készüléket a mozgásszervi rendellenességekben, mondjuk, a Parkinson-kórban szenvedők megsegítésére is lehetne használni. Jelenleg a prototípus legnagyobb hiányossága, hogy egyelőre csak vezetékkel lehet számítógéphez vagy telefonhoz csatlakoztatni, a későbbi verziókhoz viszont majd vezetékre sem lesz szükség.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..