home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Újra műsoron a film, ami nem hagyja, hogy elfeledjük Trianont
MTVA
2022.06.02.
LXXVII. évf. 22. szám
Újra műsoron a film, ami nem hagyja, hogy elfeledjük Trianont

Nagyszabású történelmi drámával adózik a nemzeti összetartozás napján Trianon emlékének az M5. A Magyarországot megcsonkító trianoni békediktátum aláírásának körülményeit bemutató A beszéd - Apponyi a magyar ügy védelmében június 4-én este lesz látható a közmédia kulturális adóján.

A történelmi Magyarország számára a modern korban ismert legsúlyosabb büntetést szánták a győztes hatalmak: 1920 januárjában, Párizsban szembesült a magyar békedelegáció az Antanthatalmak békefeltételeivel. Az Apponyi Albert vezette küldöttségnek mindösszesen egy napot szántak, hogy megfogalmazza ellenérveit a szigorú feltételekkel szemben: így született meg a 20. századi magyar történelem egyik legnagyobb hatású beszéde.


Fotó: MTI/ Vasvári Tamás

Apponyi Albert gróf felszólalásának 100. évfordulóján, 2020-ban dokumentumfilm készült a történelmi jelentőségű szónoklatról, amelynek producere Kálomista Gábor, főszereplői Rátóti Zoltán és Dánielfy Zsolt színművész. Az 50 perces alkotást a nemzeti összetartozás napján, június 4-én 22:20-tól tűzi műsorára az M5 kulturális csatorna. A film célja, hogy emlékeztessen arra, hogy a magyarságnak szembe kell néznie fájdalmas történelmi múltjával, továbbá, hogy a jövő generációjának megmutassa, hogyan akarták tönkretenni egy igazságtalan döntéssel az országot 102 évvel ezelőtt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..