home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Újra két csapattal a Szuperligában
Tóth Tibor
2023.06.23.
Újra két csapattal a Szuperligában

Hosszú, de eredményes idényt zártak a TSC Asztaliteniszklub csapatai. A női együttes a 3. helyen végzett a Szuperligában, a férfiaknak pedig nagy küzdelem árán sikerült bennmaradniuk a legerősebbek társaságában. Az elmúlt idényről és a jövővel kapcsolatos tervekről Juhász Antallal, a TSC Asztaliteniszklub elnökével beszélgettem.

A női Szuperligában négy csapat számított nagy éremesélyesnek: az immár nyolcadik bajnoki címét megszerző Novi Sad, a niši Josip Kolumbo, a Csóka és a TSC.

— Az alapszakaszban többször is legyőztük a niši együttest, az elődöntőben azonban sikeresebbnek bizonyult. A sportszerencse is mellé szegődött, de azt is el kell ismerni, hogy jobban felkészült, eredményesebben összpontosított, és bejutott a döntőbe, ahol a Csókát legyőző Novi Sad várta. Az újvidéki csapatnak a dél-szerbiai együttes sem volt akadály, és veretlenül, teljesen megérdemelten védte meg bajnoki címét, amihez gratulálunk. A 3. hely is éremmel jár, nem csüggedünk, és a következő idényre még jobb csapatot rakunk össze. Ha minden úgy lesz, ahogy tervezzük, akkor ismét az első két hely várományosai lehetünk. Ivana Vejnović januárban közölte velünk, hogy a következő idényben már csak a magyarországi szuperligás csapatában szeretne játszani, így az erősítéseken időben elkezdtünk gondolkodni. Csapatkapitányunk, Mijatov Dávidházi Zita, Kovács Katona Lilla és a Szuperliga legeredményesebb játékosa, Recskó Emma továbbra is csapatunkban marad. A napokban leigazoltuk a grúz Ana Nikoainit, aki korábban játszott a kishegyesi Dombos és a Josip Kolumbo csapataiban is, valamint a Crvena zvezda csapatából a magyarországi Tóth Kata is csatlakozik hozzánk. Nagy valószínűséggel csapatunkban folytatja pályafutását még egy magyarországi asztaliteniszező, Balogh Ágnes Kíra is, aki az elmúlt idényben egy tornán már szerepelt a TSC színeiben. Utánpótláskorú játékosaink közül is szeretnénk bekapcsolni néhányat a felnőttek munkájába, ami nagyon sokat számít a jövőre nézve — mondta Juhász Antal.


Juhász Antal

A férficsapat a bennmaradásért vívott rájátszás utolsó mérkőzésén erősítette meg a ligában maradást. A Temerin elleni párharc első mérkőzése óriási küzdelmet hozott, melynek végén a TSC majdnem ötórás mérkőzésen 4:2 arányban alulmaradt. A temerini visszavágón is kikaptak a topolyaiak, így a Palánka elleni oda- és visszavágótól függ a férficsapat sorsa.

— A szerémségi városban már 3:0-ra vezettünk, a Palánka kiegyenlített, végül 4:3-ra megnyertük a mérkőzést. A topolyai visszavágón sima, 4:0-s győzelmet arattunk, és elértük az előzetesen kitűzött célt, a ligában maradást. A következő idényt is két magyarországi játékossal tervezzük lejátszani. Szita Márton már aláírta szerződését, a másik játékos kiléte azonban még bizonytalan, még nem döntöttünk ugyanis az elmúlt idényben nálunk játszott Sabján Gergely és egy másik magyarországi játékos között. Legtapasztaltabb játékosunk és csapatkapitányunk, Egri Tihamér és Benkő Ákos a következő szezonban is erősítik csapatunkat, az Ausztriába távozó Fenyvesi Flórián helyére pedig a rumai Jovan Jockovot igazoltuk le. A szabadkai Takarics Róbert már nem szeretne versenyszerűen asztaliteniszezni, így tőle elköszöntünk. Célunk ismét a bennmaradás és a minél jobb helyezés megszerzése. Az elmúlt idényben a sportszerencse sem a mi oldalunkon állt, hiszen nagyon sok nyerhető mérkőzést 4:2-re és 4:3-ra vesztettünk el. Bízom benne, hogy felénk fordul a sportszerencse, és különösebb izgalmak nélkül megtartjuk szuperligás státusunkat — mondta a férficsapatról a klubelnök.


A Szuperligában maradt férficsapat (Forrás: Facebook.com/Stonoteniski klub TSC Bačka Topola)

Utánpótlásszinten is minden kocka a helyén van, hiszen a serdülő- (12 éves korig) leánycsapat (Horváth Teodóra, Lengyel Anna, Agyánszki Karina, Pressburger Janka) országos bajnoki címet szerzett, a fiatalabb serdülők mezőnyében pedig Lengyel Anna bronzérmet nyert. A miniserdülők (10 éves korig) országos bajnokságán Egri Dominik 1., Nikolov Noel 2. lett, párosban pedig országos bajnoki címet szereztek. A lányoknál Agyánszki Karina és Pressburger Janka egyaránt bronzérmet nyertek, párosban pedig a dobogó második fokán végeztek. Horváth Teodóra a válogatottal részt vett a horvátországi, majd az Európai Asztalitenisz-szövetség által szervezett csehországi edzőtáborban, a nyáron újabb horvátországi előkészületekre utazik. Egy hetet a romániai Aradon edzett, ahol két tornán állt asztalhoz. Az utánpótláskorú lányok a Szerb Liga középmezőnyében zárták a 2022/23-as idényt, a fiúk pedig a Bácskai Ligában szerepeltek az elmúlt szezonban. Minden megvan ahhoz, hogy néhány éven belül az utánpótlásból felkerülő tehetséges játékosok alkossák mind a férfi-, mind a női felnőttegyüttest.

A kimerítő szezon után a játékosok augusztus elejéig megérdemelt pihenőjüket töltik, majd a munka a szabadkai Spartacus együttesével tartandó közös edzőtáborral indul, melybe bekapcsolják a horgosi és a zentai játékosokat is.

— A tábornak van létjogosultsága, hiszen Topolya és Szabadka mellett Horgoson és más környező településeken is van utánpótlás, tehát nem minden gyerek focizik vagy kosárlabdázik. A Vajdasági Asztalitenisz-szövetség jelezte, hogy néhány napos edzőtábort tartana Topolyán, amit természetesen elfogadtunk. Felnőttcsapataink augusztusban kezdik az egyéni felkészülést. A több településről érkező játékosainknak néhány hétvégén közös edzést szerveznénk, ahol megismerkedhetnek és összekovácsolódhatnak egymással — mondta Juhász.


A bronzérmes felnőtt női csapat (Forrás: Facebook.com/Stonoteniski klub TSC Bačka Topola)

Beszélgetésünkkor még kérdéses volt, milyen rendszerben játsszák a következő bajnoki idényt. A Szerb Asztalitenisz-szövetség előterjesztett javaslata alapján a Szuperligát és az I. Ligát is nyolc tornán bonyolítanák le. Ezt a változást azonban a klubok nem fogadják el, mivel anyagilag, fizikailag és szervezés szempontjából is kivitelezhetetlennek tartják. Véleményük szerint ezt az idényt még a tavaly életbe lépett játékrendszerben kellene lejátszani, és ezután beszélgethetnek az esetleges újabb lebonyolítási formáról. A jelenlegi forma szerint a bajnokság második részében otthon is játszanak a csapatok, így az utánpótlás-korosztályhoz tartozó játékosok láthatják a felnőttcsapatokat játszani, ami mindenképp fontos egy fiatal játékos számára.

A TSC csapatai a következő idényben a rájátszásig a klub helyiségeiben bonyolítják le mérkőzéseiket, a play offban pedig Zenta (ahogy a nemrég befejeződött szezonban is) vagy az TSC Aréna keretében létesülő asztalitenisz-terem lesz a helyszín.

— A közelmúltban beszélgettem főszponzorunkkal, a Sat-Trakt tulajdonosával, Zsemberi Jánossal, aki reméli, hogy mielőbb rendelkezésére bocsátják a hiányzó anyagi eszközöket, és a hátramaradt munkálatok minél hamarabb befejeződnek. Ebben az esetben januárban már az új teremben játszhatnánk mérkőzéseinket. Maga a terem elkészült, a belső munkálatok vannak még hátra. Főtámogatónk mellett nagyon hálásak vagyunk az önkormányzatnak és a szponzoroknak, klubbarátoknak is. Ha szükséges, akkor a rájátszásban újra Zentán fogadjuk ellenfeleinket, viszont jobban szeretnénk itthon játszani, hiszen a TSC topolyai klub, itt vannak a támogatóink, a szurkolóink, az utánpótláskorú játékosaink, akik szintén nagyon várják már, hogy az új teremben játsszuk mérkőzéseinket — mondta Juhász Antal.

Most még csend honol az asztaliteniszklub termeiben, de hamarosan újra helyükre kerülnek az asztalok, és megkezdődik a munka az újabb sikerek felé vezető úton.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..