home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
Újra itthon
(T. T.)
2008.07.16.
LXIII. évf. 29. szám
Újra itthon

A szentmise részvevői msgr. Miocs Józseffel az élen - Regécz László felvételeAz elmúlt hétfőn a kúlai Népkör Magyar Művelődési Egyesületben került sor a Kúláról elszármazott németek második találkozójára, melyre huszonhét egykori kúlai polgár látogatott haza. A népes küldöttséget a város bej...

A szentmise részvevői msgr. Miocs Józseffel az élen - Regécz László felvétele

Az elmúlt hétfőn a kúlai Népkör Magyar Művelődési Egyesületben került sor a Kúláról elszármazott németek második találkozójára, melyre huszonhét egykori kúlai polgár látogatott haza. A népes küldöttséget a város bejáratánál a rokonokkal, ismerősökkel együtt Valka Károly, a Népkör elnöke és Juhász György esperesplébános fogadta, majd a zömmel Bajorországban élő egykori kúlaiakat a Községházán vendégül látta Svetozar Bukvić, a községi képviselő-testület elnöke is. A délutáni városnézés után a Népkörben ünnepi műsor vette kezdetét, melyben fellépett az idei Kőketáncon második helyezett Kankalin gyermek néptánccsoport, valamint az Árvácska asszonykórus, Lackó Krisztina előadásában egy német nyelvű szavalat hangzott el, a szabadkai középfokú zeneiskola növendéke, Baracska Judit pedig egy-egy dalt adott elő magyar és német nyelven.
- Nagy örömünkre szolgál, hogy a Kúláról elszármazott németek újra itt vannak közöttünk. Azért jöttek, hogy megtekintsék azokat az utcákat, házakat, ahol a gyermekkorukat töltötték, iskolába, óvodába jártak, s hogy találkozzanak az itt maradt rokonokkal, barátokkal, ismerősökkel. A Népkör szakosztályainak különböző adományokat adtak át tevékenységünk további folyatatására, emellett segítséget kaptunk a Szent György-plébánia tatarozásának befejezésére is. A szigetelést már megoldottuk, most a templom külső és belső festése van soron - mondta Valka Károly.
A bensőséges ünnepi műsor tolmácsának szerepét Petrovics Margit, a Münchentől 100 kilométerre, Kirchdorfban működő kúlai elszármazottak alkotta Hagyományápoló Egyesület lelkes aktivistája töltötte be. Elmondta, hogy az újvidéki Bölcsészettudományi Karon német nyelv és irodalom szakon való diplomázása után került ki az NDK-ba, 1976-ban. Az akkor még jugoszláv Gorenje vállalat képviseletében kezdett dolgozni, s így jutott el Münchenig, ahol kapcsolatba került a kúlai elszármazottak Hagyományápoló Egyesületével.
- Kirchdorfban legalább száz Kúláról elszármazott német él, s minden év szeptemberében mi is összejövünk, emlékezünk, beszélgetünk, barátkozunk. A legutóbbi találkozó alkalmával jócskán meglepődtem, amikor különféle hazai süteményekkel, rétesekkel, krémesekkel állítottak be a menyecskék. A magyar, a német és a szerb konyha összefonódott, s jólesett, hogy kint is érezhettem a hazai ízek utánozhatatlan zamatát. Nekünk, innen elszármazott németeknek nagyon sokat jelent a hazalátogatás. Ilyenkor mindig szemügyre veszem a változásokat, s konstatálom magamban, hogy szülővárosom is halad előre, fejlődik. Örömömre szolgál, hogy egykori utcámra új aszfaltburkolatot húztak, s hajdani iskolám elé is új parkolót építettek. Mindig szeretettel nézek Kúlára és hű is fogok hozzá maradni - mondta Petrovics Margit.
Az elszármazott németek itt tartózkodásuk alatt kirándultak Zomborba, Apatinba és Bácsra, felkeresték a gádori temetőben a kivégzett németek emlékére állított keresztet, majd megtekintették a Fruška gorán lévő monostorokat is. Hazautazásuk előtt a kúlai Szent György-templomban a szabadkai Paulinum rektora, a kúlai származású msgr. Miocs József német nyelvű szentmisét celebrált a számukra, de a programba még Szabadka nevezetességeinek a megtekintése is belefért. Azzal a tudattal búcsúztak el itt maradt szeretteiktől, hogy jövőre újra visszajönnek, s együtt emlékeznek a múltra, s tiszta szívből örülnek a viszontlátás semmihez sem hasonlítható meghitt varázsának.
i
1. Matthias Klingwart, a kúlai németek egyesületének elnöke (balról) ajándékot adott át Valka Károlynak, a kúlai Népkör elnökének
2. Az Árvácska asszonykórus is fellépett a művelődési műsorban
3.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..