home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Újra előny magyarnak lenni
Kartali Róbert
2021.01.14.
LXXVI. évf. 2. szám
Újra előny magyarnak lenni

Online formában is elérhetővé vált a Nemzetpolitika 2010—2020 című kiadvány, mely a Trianon 100. évfordulója, a nemzeti összetartozás, valamint a 2020, az erős magyar közösségek éve keretében jelent meg. A Külhoni Magyarok honlapján elérhető kiadvány átfogó képet nyújt az elmúlt tíz év magyar nemzetpolitikájáról, területenkénti legfontosabb eredményeiről és meghatározó mérföldköveiről. A nemzetpolitikát témákra bontották, külön jelenik meg az oktatás, az ifjúság, a kultúra, az egyház, a családok helyzete, a gazdaság és a sport. Teret szenteltek az önkormányzatoknak, az egészségügynek, valamint a médiának is. Összefoglaltuk a 140 oldalas kiadvány legfontosabb vajdasági vonatkozásait.

A nemzetpolitika átfogó célja a külhoni magyar közösségek gyarapodása. Az elmúlt tíz évben számos program, támogatási forma, kezdeményezés indult el a külhoni magyarság támogatása érdekében, illetve számos program lett kiterjesztve a határon túlra is. Magyarországon az állam költségvetése helyett immáron a nemzet költségvetését fogadják el, melyben az elmúlt években megtízszerezték a nemzetpolitikai célú források összegét.

Oktatás

A Szülőföldön magyarul program keretében a szülőföldjükön magyar oktatásban részt vevő óvodás és iskolás gyermekek részesülnek nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz-támogatásban. A magyar nyelv megtartása első lépcsőfokának számító bölcsődei és óvodai intézményhálózat bővítése, megerősítése érdekében elindult a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program, melynek teljes keretösszege mára meghaladta a 47,6 milliárd forintot. Vajdaságban két új óvoda épül, 1 új ifjúsági központ létesül, 36 óvoda felújítása, bővítése valósult meg, ezek között 6 olyan szórványóvodai központ lett kialakítva, amelynek kisbusza is van. 77 kültéri játszóteret állítottak fel és 134 óvodai intézményben óvodai játszósarkot alakítottak ki.

A bölcsődétől a felsőoktatásig támogatják a külhoni magyar oktatási intézményeket, aminek köszönhetően számos iskolában korszerű feltételek között folyik az oktatás, például a Zentai Gimnáziumban, mely új épületszárnnyal gazdagodott. A Magyar Nemzeti Tanács több oktatási programot működtet magyarországi hozzájárulással, köztük a Vackor beiskolázási programot, a felsőoktatási ösztöndíjprogramot, a diákbuszprogramot, a diáksegélyprogramot, valamint az MNT támogatásával valósulnak meg a magyar nyelvű napközis foglalkozások is a szórványban.

Folyamatos támogatásban részesül a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, mely nemsokára megújult épületben várja a hallgatókat. A magyar nyelvű felsőoktatás és felnőttképzés erősítése érdekében jött létre a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ. Fontos nemzetpolitikai cél, hogy azokon a településeken, ahol nincs lehetőség a magyar felsőoktatásra, de jelentős számú magyar hallgató végzi felsőoktatási tanulmányait, magyar szakkollégiumok működjenek, ilyen az újvidéki Európa Kollégium is.

 

Ifjúság

2016-tól külön pályázatot hirdettek a külhoni magyar civil és egyházi szervezetek ifjúságot célzó tevékenységének megvalósítására, melyet később kiterjesztettek a cserkészközösségekre. A pályázat keretében több mint 1000, fiataloknak szóló programot pénzeltek. Kiemelt támogatásban részesültek a magyar ifjúság identitásának megőrzésében meghatározó szerepű cserkészszövetségek, így a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség is.

 

Kultúra

A magyar kultúráért és oktatásért pályázati program keretében évente mintegy 3000 külhoni magyar intézmény és szervezet programjai váltak évről évre fenntarthatóvá. Az elmúlt tíz évben a határon túli magyarlakta települések 60 százalékára jutott támogatás, ezekben a külhoni magyar népesség 85 százaléka él.

A vajdasági magyarság a magyar kormány támogatásával jelentős műemlékvédelmi beruházásokat valósított meg. Felújították a szabadkai Szentháromság-szobrot és a bácskossuthfalvi I. világháborús emlékművet. Elkezdődött a délvidéki magyarság jelképének számító aracsi pusztatemplom komplex védelmét és konzerválását célzó projektum. Új kamarateremmel gazdagodott a Zentai Magyar Kamaraszínház, és felújították a kavillói Tanyaszínházat. Szabadkán bővült a Szabadkai Városi Könyvtár, a városi múzeum épületében létrejött a Vajdasági Magyar Képtár. Több közösségi teret alakítottak ki a magyar hagyományok és történelmi emlékezet erősítése érdekében, például a bukovinai székelység tárgyi örökségét bemutató közösségi házat Hertelendyfalván, valamint a Bányai János Emlékházat Bácsfeketehegyen.

 

Egyház

Megvalósult a szabadkai zsinagóga, illetve folyamatban van a szabadkai Szent Teréz-székesegyház és a verbászi evangélikus templom felújítása. 2017-ben szentelték fel a zentai csata emlékére épült Lisieux-i Kis Szent Teréz-emléktemplomot, valamint jelenleg is tart a vajdasági magyarság legjelentősebb népi zarándokhelye, a Doroszlói Szentkút egyházmegyei kegyhely kiépítése. A magyar kormány támogatásával jött létre a kelebiai Márton Áron Közösségi Ház is.

Kiemelt segítségben részesültek az egyházak oktató-nevelő tevékenységei. Támogatták a vajdasági egyházi diákotthonok — a muzslyai Emmausz Fiúkollégium, a nagybecskereki Boldogasszony Iskolanővérek Szathmáry Karolina Leánykollégiuma, a tóthfalui katolikus diákotthon, az újvidéki Apáczai Diákotthon, az újvidéki Bonaventurianum Ferences Fiúkollégium — működését, valamint beruházásaik megvalósulását. Több helyszínen pénzelték a református óvodák folyamatos működését.

 

Sport

A magyar kormány kiemelten gondoskodik a különféle sportágak utánpótlásáról, illetve azon sportágak újraindításáról és fejlesztéséről, amelyekben a magyarok sikeresen szerepelnek. A Kárpát-medence több pontján jöttek létre az utánpótlás-nevelésben meghatározó szerepet betöltő futballakadémiák, így a topolyai labdarúgó-akadémia fejlesztései is magyarországi támogatásból valósultak meg.

 

Gazdaság

Magyarország Kormánya a külhoni magyarság által kidolgozott régiós fejlesztési stratégiák megvalósítása érdekében elindította a Kárpát-medencei Gazdaságfejlesztési Programot. Ennek keretében eddig mintegy 159 milliárd forint értékű támogatás jutott el a külhoni magyarokhoz, mely hozzávetőleg 300 milliárd forint értékű fejlesztést eredményezett. A több mint 57 000 nyertes pályázat révén több ezer munkahely jött létre a külhoni magyar régiókban.

Elsőként Vajdaságban indult el az a program, amely a kis- és a középvállalkozások támogatása mellett a közepes és a nagyléptékű beruházások megvalósításához is hozzájárult. A szülőföldön maradás támogatása érdekében a program részeként Vajdaságban falusi házak vásárlását támogató felhívást is közzétettek azzal a céllal, hogy a fiatalok vidéki környezetben teremtsenek új otthont maguknak.

A Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával a Prosperitati Alapítvány Vállalkozz, Vajdaság! néven új online képzési felületet hozott létre, mely a kezdő vállalkozóknak nyújthat hasznos segítséget cégük beindításához. A Kárpát-medencei Falugazdász Program keretében több mint 100 falugazdász segít a külhoni magyar gazdáknak, így Vajdaságban is. Továbbá kiemelt támogatásban részesül a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége.

 

Családok

A Köldökzsinór Program keretében a külföldön élő magyar családok is jogosulttá váltak gyermekeik után az anyasági támogatásra és a fiatalok életkezdési támogatására, valamint a Babakötvényre. A programhoz kapcsolódóan 2019-től babacsomagot ajándékoznak az anyasági támogatás igénylőinek. Folyamatos támogatást kap a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége, illetve a Lurkóházak is. A falugondnoki szolgálat pedig idős, rokkant, beteg, szegény sorsú, családjuktól távol vagy egyedül élőkön segít. 

 

Egészségügy

A Semmelweis Egyetem Pető András Karának tevékenysége révén Vajdaságban rendszeres felmérés, fejlesztés és rehabilitáció valósul meg, továbbá elindult a konduktor-, illetve a konduktorsegítő-képzés. A Zentai Közkórház sebészeti osztályán immár a legmodernebb laparoszkópos toronnyal végzik a beavatkozásokat, de a magyar kormány hozzájárult a magyar kórházi röntgenasszisztensek képzéséhez is.

 

Önkormányzatok

Az elmúlt évtizedben a magyar kormány támogatása mellett számos anyaországi önkormányzat nyújtott hathatós segítséget külhoni testvértelepülésének, illetve épített ki kölcsönös kapcsolatot egy-egy külhoni magyar közösséggel. A Kárpát-medencei testvértelepülési programmal 1200 magyarországi és külhoni magyar falu/város testvértelepülési kapcsolata kialakítását és megerősítését támogatták.

 

Média

Az anyanyelvű, hiteles tájékoztatás kulcsfontosságú a külhoni magyar közösségek identitásának megőrzésében. Vajdaságban megvalósult a Pannon RTV-nek otthont adó médiaház kialakítása, valamint a támogatásnak köszönhető a Magyar Szó Lapkiadó Kft. székházának felújítása és nyomdájának folyamatban lévő fejlesztése is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..