home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Újra a múlt szelleme járja be Szerbiát...
(—)
2014.11.19.
LXIX. évf. 47. szám

Számos szempontból a közelmúlt felfokozott időszakára emlékeztetett a múlt hét szerb belpolitikája. Az albán—szerb viszony továbbra is mélyponton, sőt jelentős kardcsörtetésre került sor a két ország miniszterelnöke között. A héten hazatért Hágából Šešelj radikális pártvezér is, aki ott folytatta, ahol annak idején abbahagyta. Ha mindez nem volna elég, a közelmúlt rossz emlékű időszakát idézte az is, hogy Milan Beko szerb oligarchát majdnem meggyilkolták.

Botrányos találkozó

Botrányba fulladt Edi Rama albán miniszterelnök belgrádi látogatása. Az Aleksandar Vučić szerb kormányfővel közösen megtartott sajtótájékoztatón ugyanis az albán kormányfő a többi közt kijelentette, hogy a realitást nem lehet megkérdőjelezni, és Koszovó függetlensége biztonságosabbá tette a Balkánt. Minderre a szerb miniszterelnök indulatosan reagált, és azt mondta, senkinek sem fogja megengedni, hogy Szerbiát Belgrád kellős közepén megalázza, annál is inkább, mert Koszovónak és Szerbia többi területének soha semmi köze nem volt Albániához. Vučić ezután hangsúlyozta azt a szerb álláspontot, miszerint a déli tartomány továbbra is Szerbia része, és határozottan örül neki, hogy mindezt albán kollégájával is közölheti. (B92)

Az évszázad bűncselekménye?

Marko Marinković, az adóhatóság megbízott igazgatója azzal vádolta meg Milica Bisićet, a pénzügyminisztérium egykori tanácsadóját, hogy két kollégájával együtt az év első felében felhatalmazás nélkül lemásolta és magához vette az adóhatóság adatbázisát. Marinković arra is utalt, hogy mindez felveti a kémkedés gyanúját is, mivel az adatok akkor is Bisićnél voltak, amikor a volt tanácsadó éppen külföldön tartózkodott. A pénzügyminisztérium egykori munkatársa mindezt erőteljesen cáfolta a Blic napilapnak. (Blic)

Bevezetik a matricarendszert?

A múlt hét híre volt az a bejelentés is, miszerint a közlekedési minisztérium azt tervezi, hogy az autópályákon az eddigi fizetőkapus megoldás helyett áttérnek a matricarendszerre. Mindezt Zorana Mihajlović tárcaminiszter is megerősítette. Ám az új rendszerben nemcsak az autópályák lesznek fizetősek, hanem az úgynevezett elsőrangú utak is. Mindez elméletileg azt jelentheti, hogy azok, akik elhagynak egy adott települést, függetlenül attól, hogy ezt az autópályán teszik-e majd meg, vagy sem, fizetni fognak. Az Átlátható Szerbia civil szervezet fel is tette a kérdést, hogy az illetékesek mégis hirtelen hogyan jutottak végül arra a megállapításra, hogy az államnak a matricarendszer révén nagyobb bevétele lesz majd, mint eddig. A kérdést az indokolta, hogy a hivatalos szervek mindeddig ennek éppen az ellenkezőjét állították: nevesül azt, hogy nem kifizetődő erre a rendszerre átállni. Más szakértők viszont arra hívták fel a figyelmet, hogy az autópályák és az elsőrangú utak kiegyenlítése valójában példa nélküli, ilyesmi a világon sehol sincs. Az illetékesek elismerték, hogy ha a terv megvalósul, az állam — elméletileg — valóban nagyobb bevételre tehetne szert. Zorana Mihajlović miniszter ezután úgy nyilatkozott, hogy végső döntés még nem született. (Beta, Tanjug)

Šešelj hazatért

Múlt szerdán hazatért Szerbiába Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt elnöke, akit a Hágai Nemzetközi Bíróság az egészségügyi állapotára való tekintettel helyezett ideiglenesen szabadlábra. A radikálisok elnökét, aki rákban szenved, több százan, bizonyos források szerint másfél ezren fogadták a belgrádi repülőtéren. Šešelj, amint az várható is volt, első megnyilvánulásaival egyértelművé tette, hogy az egészsége számára másodlagos kérdés, fő célja a jelenlegi kormány megbuktatása. „Két rákos áttételem van, az egyiket Vučićnak, a másikat Nikolićnak hívják” — mondta egyebek között Šešelj, aki megismételte, nem sajnálja, hogy annak idején meggyilkolták Zoran Đinđić kormányfőt. A Kurir bulvárnapilap a radikális pártelnök hazatérése kapcsán azt is megírta, hogy Tomislav Nikolić szerb államelnök a visszatérés hírére egy kolostorba vonult imádkozni. Mérvadó nyugati hírügynökségek jelentése szerint a radikálisok szombati nagygyűlésén egyébként több mint tízezren voltak jelen. (Beta, Tanjug, Kurir)

Gyilkossági kísérlet Milan Beko ellen

Múlt pénteken otthona előtt súlyosan megsebesítették Milan Beko szerb oligarchát, akit életveszélyes sérülésekkel szállítottak kórházba. A gyilkossági kísérlet után a belgrádi rendőrség hermetikusan lezárta a szerb fővárost. Az ügy kapcsán másnap Aleksandar Vučić miniszterelnök is megszólalt, és úgy nyilatkozott, hogy a merényletet nem profi bűnözők követhették el, mivel a helyszínen számos nyomot hagytak. (Kurir, Telegraf, B92)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..