home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Újra a bezdániaké a színház épülete
2022.03.11.
LXXVII. évf. 10. szám
Újra a bezdániaké a színház épülete

Március 10-én lakossági fórumot tartottak Bezdánban, a helyi közösség nagytermében. A népes hallgatóság információkat kapott a közelgő magyarországi és hazai választások témájában.

A vendégeket Csapó Judit, a VMSZ Helyi Szervezetének elnöke, Zombor Város Képviselő-testületületének képviselője köszöntötte. Jelen volt Kovács Elvira képviselőjelölt, a VMSZ alelnöke, Juhász Bálint képviselőjelölt, a VMSZ Intézőbizottságának elnöke, a Prosperitati Alapítvány ügyvezető igazgatója, dr. Úri Emese képviselőjelölt, a zombori egészségház igazgatója, Pelt Ilona tartományi segédtitkár, a VMSZ Nyugat-bácskai Körzeti Szervezetének elnöke, Dubacz Éva tartományi képviselő. Az összejövetelen részt vett Pribilla Attila, Zombor város segédpolgármestere, dr. Goretić Vámoser Györgyi, a zombori vkt VMSZ-frakciójának vezetője, a zombori vkt képviselői: Gellér Magdolna, Kanizsai Tamás, Ölvegyi Róbert és Kubatov Dejan képviselőjelölt, a bezdáni Vodovod igazgatója, Péter István, a VMSZ Nyugat-bácskai Körzeti Szervezetének alelnöke, Apatin község polgármesteri tanácsosa.

Csapó Judit egy, a bezdáni és a nyugat-bácskai magyar közösség egésze számára nagy jelentőségű bejelentést tett, mely szerint a Magyar Nemzeti Tanács és a VMSZ hathatós támogatásának köszönhetően a bezdáni színházépület hivatalosan is a helyiek, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület tulajdonába került. 

Pelt Ilona a helyben megvalósított fejlesztések jelentőségéről a következőket mondta: 

— Számomra ez a két év, amíg Úri Emese köztársasági képviselő volt a szerbiai parlamentben, megmutatta azt a lehetőséget, hogy Nyugat-Bácska nem csupán önkormányzati vagy tartományi, hanem immár belgrádi szinten is tud elképzeléseket megfogalmazni, el tudja vinni oda az itteni problémák üzenetét. Ahhoz, hogy a zombori jelölt bejusson, komoly szavazatmennyiséget kell letennünk az asztalra. Nyilván nem csupán rajtunk múlik, de szavazatainkkal nagyban hozzá tudunk járulni, hogy lehetősége legyen tovább folytatni azt a munkát, amit megkezdett.

Dr. Úri Emese a mögötte lévő képviselői tapasztalataival kapcsolatban elmondta:

— Próbáltam felhívni a figyelmet azokra a problémákra, amelyek az emberek mindennapjait érintik, és a köztársasági parlamentben rámutatni az esetleges megoldásokra. Elsősorban olyan dolgokra gondolok, amelyek az egészségügyet és az annak területén dolgozókat érintik, ugyanakkor a felszólalásainkban ajánlottuk, mi mindenen lehetne javítani a családpolitikában, és a VMSZ eddigi eredményei alapján ezt a területet továbbfejleszteni, a családokat megerősíteni, a családi juttatásokat megemelni.


Fotók: Kecskés Endre és a Nyugat-Bácska Portál

Kovács Elvira képviselőjelölt, az elmúlt mandátumban a köztársasági parlament alelnöke a szerbiai választásokkal és a VMSZ programjával kapcsolatban egyebek mellett a következőkről beszélt:

— Azon ritka pártok közé tartozunk, akik minden alkalommal választási programmal rukkolnak elő. Az általános dolgok mellett, amellyel egy kisebbségi párt foglalkozik, kisebbségvédelem, oktatás, kis létszámú tagozatok megóvása, számunkra fontos intézmények fenntartása, megtartása, a VMSZ az elmúlt időszakban sokkal inkább koncentrált a reálszférára, az infrastrukturális projektekre is. A választási program elemei nemcsak üres ígéretek, hanem mind reálisak, és minden választás után ezekből épül fel a koalíciós szerződés, amelyet azzal a párttal írunk alá, amelyet megválaszt a többség, és amely kormányt alakít. Az infrastruktúra, a migránsválság megkerülhetetlen kérdésköre, a manapság egyre aktuálisabb ökológia, a mezőgazdaság, az egészségügy és más témák mellett programunk szociális kérdésekkel bővült, például családtámogatással. 

Juhász Bálint elmondta, Bezdánban csaknem 150 sikeres Prosperitati-pályázat van. Nagyjából 130 millió dinár támogatás jutott csak ebbe a faluba.

— Hosszú és sikeres utat jártunk be együttesen. A kérdés az, hogy mindezt tudjuk-e folytatni. Most, tizenkét évvel a 2010-es magyarországi kormányváltást követően, sokkal jobb a viszony az anyaország és a határon túli közösség, de az anyaország és az ország között is, ahol mi élünk. Teljesen más nemzetpolitika, szomszédságpolitika valósul meg. Mindebben a Vajdasági Magyar Szövetségnek fontos szerepe van. Ennek fényében a VMSZ mindenkit arra kér, hogy az anyaországi parlamenti választásokon a Fidesz—KDNP listáját támogassa.

A fórum további részében a helyiek feltehették kérdéseiket. Ennek alkalmával Horvát Alen, a bezdáni Önkéntes Tűzoltó Testület elnöke kifejezte köszönetét a Magyarország Kormánya, a Magyar Nemzeti Tanács és a VMSZ támogatásával megvalósult, a tűzoltóságot érintő fejlesztésekért.  

Forrás: Nyugat-Bácska Portál

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..