home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Újra Koszovó
(—)
2015.10.25.
LXX. évf. 42. szám
Újra Koszovó

Egyelőre nem lesznek választások, mert Vučić szerint a jelenlegi helyzetben ez felelőtlenség lenne. A héten ismételten Koszovó került a belgrádi politikai közélet fókuszpontjába, a tudományos akadémia elnöke pedig jócskán kiverte a biztosítékot azzal a kijelentésével, mely szerint végre hivatalosan is el kellene ismerni, hogy Koszovó immáron nem Szerbia része.

Egyelőre nem lesznek választások

Aleksandar Vučić miniszterelnök vasárnap este a Pink Televíziónak adott interjújában kijelentette, hogy az elkövetkező hat hónapban egészen biztosan nem lesznek választások. Ennek oka az, hogy a miniszterelnök szerint a jelenlegi helyzetben, amikor Koszovónak az Unescóba való felvétele idő kérdése, ez felelőtlen döntés volna. „Hogy hat, nyolc vagy esetleg tíz hónap múlva lesznek-e választások, azt nem tudom, de azt igen, hogy az elkövetkező három, négy, öt hónapban nem lesznek” — mondta Vučić.     (Pink)

Kevesebb embert fognak kirúgni

Kori Udovički önkormányzati miniszter szerint a közszférából nem fognak kilencezer embert elbocsátani. A legtöbb munkaerő-felesleggé nyilvánított személyt nyugdíjazni fogják — állítja a miniszter asszony.     (Tanjug)

628 000-en abszolút szegények

Az Európai Szegénységellenes Hálózat arra hívta fel a szerb kormány és az illetékes minisztériumok figyelmét, hogy a szegénység elleni küzdelmet tegyék az egyik legfőbb prioritássá. A szervezet a kutatásai alapján arra a megállapításra jutott, hogy az országban 628 000-en abszolút szegénységben élnek.     (Beta)

„Növelni fogjuk a bért és a nyugdíjat”

Aleksandar Vučić miniszterelnök szerint november első felében áttekintik az ország gazdasági mutatóit, és várakozásaik szerint a gazdaság idei növekedése 0,7 százalékos lesz. Ezután lehetőség lesz a bér és a nyugdíj növelésére. A kormány úgy tervezi, hogy minderre január 1-jén kerülhet sor. Elsősorban a tan- és az egészségügyben dolgozók számíthatnak béremelésre, viszont a miniszterelnök szerint harcolni fognak a rendőrségért és a hadseregért is. Konkrét ígéretet nem tett ugyan, de Vučić a nyugdíjasok számára is kilátásba helyezte a nagyobb havi járandóságot.     (Beta, Tanjug)

Valakinek ki kell mondania

Vladimir Kostić, a Szerb Tudományos Akadémia (SANU) elnöke úgy nyilatkozott, hogy a jelenlegi helyzetben az volna az egyetlen bölcs politikai lépés, ha „méltósággal” elengednénk Koszovót, mert az de facto és de jure sem tartozik már a szerb államhoz, s ezt valakinek végre ki kell mondania az ország népe előtt. Az akadémia elnöke mindezt a többi közt azzal támasztotta alá, hogy ha egy miniszternek, miniszterelnöknek vagy a köztársasági elnöknek engedélyt kell kérnie ahhoz, hogy beléphessen Koszovó területére, akkor ez nagyon világosan jelzi, hogy „sem emberi, sem gazdasági kapacitásaink nincsenek rá, hogy érvényesítsük a saját akaratunkat. Hazudhatunk, de az alternatívák nagyon világosak” — mondta Vladimir Kostić a Belgrádi Rádiónak.     (Beta)

Nikolić dühös lett

Igen erélyesen reagált az akadémia elnökének mondataira Tomislav Nikolić államelnök, aki úgy fogalmazott, hogy elvárja a Szerb Tudományos Akadémiától az állásfoglalást abban a kérdésben, hogy egy ilyen nyilatkozat után Kostić egyáltalán maradhat-e az egyik legrangosabb szerb intézmény élén. „Nikolić elnököt mélyen megdöbbentette — hogy ne használjunk durvább szavakat — Vladimir Kostić akadémikus Koszovóval kapcsolatos nézete. A professzor azt közzétette, s élve maradt” — áll az elnöki kabinet közleményében.     (Blic)

Szankciók Moszkva ellen

A Blic diplomáciai forrásokból úgy tudja, hogy az európai csatlakozási tárgyalások folytatásának egyik feltétele az Oroszország elleni szankciók bevezetése. A szerb állam viszont azt üzente meg Brüsszelnek, hogy mindenről lehet tárgyalni, leszámítva Koszovó függetlenségének elismerését és az Oroszország elleni szankciók esetleges bevezetését. A belgrádi napilap szerint az Európai Bizottság a hónap végén hivatalosan is ismerteti az ez ügyben kialakított kritikai álláspontját.     (Blic)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..