home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Újra Ittabéi Téli Találkozók — immár harminchatodszor
Kónya-Kovács Otília
2018.02.20.
LXXIII. évf. 7. szám
Újra Ittabéi Téli Találkozók — immár harminchatodszor

Immár harminchatodik alkalommal húzták félre a magyarittabéi kultúrotthon színpadának függönyét a pártás lányok

Káka tövén költ a ruca,
jó földben terem a búza,
de ahol a hű lány terem,
azt a helyet nem ismerem seholsem.

Kidőlt a fa mandulástól,
elválok én a rózsámtól,
úgy elválok én szegénytől,
mint ősszel fa levelétől elválik.

Hevesi Tibor előadásában hangzott el az idén a Káka tövén költ a ruca című népdal — mely szinte a rendezvénysorozat himnuszává vált —, miközben immár harminchatodik alkalommal húzták félre a magyarittabéi kultúrotthon színpadának függönyét a pártás lányok.

Ha onnan, fentről letekintett néhai drámaírónk, Deák Ferenc, a rendezvény megálmodója, bizonyára nem örült a látványnak. Lehet, hogy fejcsóválva csak ennyit állapított meg: fogyatkozunk — minden szempontból... Mert a szórványban néha szükség van a biztató szavakra, a bátorító vagy vállveregető mondatokra, néha talán fel kell rázni egy kissé a szunyókálásra hajlamos közösséget, máskor oda kell szólni erélyesebben, hogy „éljen”, vigye tovább, ne adja fel, mert vagyunk még sokan, akik a szülőföldön kívánnak boldogulni... Nos, ez elmaradt az idén Magyarittabén!

Ellenben az Ittabéi Téli Találkozók megnyitóján az egybegyűlteket Kerekes József magyarittabéi tanácselnök köszöntötte, aki kiemelte a rendezvénysorozat fontosságát, hiszen Közép-Bánátban ez a leghosszabb múltra visszatekintő esemény. A többnemzetiségű programot méltatva elmondta, mindegyik fellépő csoportban van egy közös vonás: egyformán vonzódnak a néphagyomány felé, és arra törekszenek, hogy megőrizzék, továbbadják a felnövekvő nemzedéknek.  

Az esten a házigazdák — a Búzavirág Hagyományápoló Egyesület Csavargók néptánccsoportja — somogyi és Galga menti táncokkal mutatkoztak be. Mivel a művelődési otthon felújítási munkálatai miatt tavaly nem szervezték meg a rendezvénysorozatot, a táncosok az idén már nagyon várták, hogy színpadra léphessenek. Vendégek érkeztek a nagykikindai Egység MME-ből, akik szilágyi és rábaközi táncokkal lepték meg a közönséget, a szerbittabéi Zora művelődési egyesület tagjai pedig kragujevaci és niši táncokat adtak elő. Romániából is fogadtak vendégeket, az újszentesi Dumbraviteana néptánccsoport mezőségi táncokat hozott, a horvátországi, csúzai vendégek, azaz a Szivárvány néptánccsoport tagjai pedig leánykarikázóval és Dráva menti táncokkal kedveskedtek a közönségnek.

A művelődési otthon előcsarnokában a Begaszentgyörgy Közművelődési Intézmény tavalyi festőtáborában készült munkákból álló kiállítást Szarka Edit igazgatónő nyitotta meg.

Noha Magyarittabén már évek óta nincs maszkajárás, a jelmezbált mégis megrendezték, ezenkívül megszervezik a kolbászfesztivált is, továbbá zenés estet tartanak a nyugdíjasoknak, és filmbemutatókra, vetítésekre is számíthat a közönség. Terveznek emellett egy bánáti estet is, melyre meghívják a közép-bánáti néptáncosokat, ezzel is fellépési lehetőséget teremtve számukra. Fogadják a nagybecskereki Madách Amatőr Színház társulatát és a Jancsi Bohóc Bábszínháza Egyesületet is — az utóbbi bábjátékkal kedveskedik a gyerekeknek. A rendezvénysorozat részeként március 15-én, a bánáti központi ünnepségen megkoszorúzzák Kossuth Lajos magyarittabéi mellszobrát.

A két hónapig tartó eseménysorozat záróestjén a helyiek mutatkoznak majd be, a táncosokon és a citerásokon kívül pedig fellépnek az óvoda és az iskola növendékei, valamint az anyanyelvápoló csoportok tagjai is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..