home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Újoncként az ötödik helyen
Tóth Tibor
2013.04.10.
LXVIII. évf. 15. szám
Újoncként az ötödik helyen

Véget ért a 2012/2013. bajnoki idény a topolyai Topolčanka Ifjúsági Kosárlabdaklub mindhárom korosztálya számára. A felnőtt csapat az ötödik helyet szerezte meg a II. liga északi csoportjában, a pionírok és a fiatalabb pionír lányok pedig a második helyen zárták a vajdasági minőségi liga küzdelmeit.

— Újoncként elégedettnek kell lennünk az ötödik hellyel, de azért egy kicsit keserű szájízzel gondolok vissza az őszi idényre. Ha a csapat őszi bajnoki szereplését nézzük, akár a 2-3. hely is elérhető lett volna, ha a végjátékban pontosabbak vagyunk. Az utóbbi öt mérkőzésből hármat csupán 6-8 ponttal veszítettünk el, jobb összpontosítással meg is nyerhettük volna ezeket a találkozókat. Három negyeden át kiválóan teljesítettünk, az utolsó tíz percet viszont rendre elrontottuk. Sajnálom, hogy a zentai Basket Star és az újvidéki Proleter elleni mérkőzéseken elhullajtottuk a bajnoki pontokat, a céljainkat azonban elértük, hiszen fiatal játékosaink szépen fejlődtek, és lehetőséget kaptak a bizonyításra. A felnőtt csapatoknál általában az eredmény a lényeges, számunkra azonban fontosabb a fiatal játékosok beépítése a csapatba. Sajnos, Topolyának nincs egyeteme, így nem tudom, mi lesz két meghatározó játékosunkkal: a negyedik osztályt befejező Dijana Rajakkal és Jovana Đurovićtyal. Ha Újvidéken folytatják tanulmányaikat, akkor nem számítok tovább rájuk, mivel nálunk alapszabály az edzéseken való kötelező részvétel. Két Szuperligás játékossal már tárgyalunk, meglátjuk, megegyezünk-e velük. A liga erősségétől is függ, leigazoljuk-e őket, vagy kizárólag helyi erőkkel vesszük fel a küzdelmet. Egyébként a női kosárlabdában hatalmas káosz uralkodik. Nem lehet tudni, hogy jövőre lesz-e Adriai-liga, marad-e a három B liga, vagy egységes szövetségi B ligát hoznak létre. Mi az 5. hely megszerzésével akkor sem esünk ki ebből a rangfokozatból, ha összevonják a három B ligát — értékelte a teljesítményüket Harkai Hunor, a Topolčanka sportmenedzsere.
A két leendő új játékost — hogyha szükség lesz rájuk — augusztusban kapcsolják be az edzésprogramba, addigra talán kiderül, hogyan szervezik át a ligát. A Szuperligából a Belcsény és a Dunacséb csapata esett ki, így a következő idényben is minőségi lesz a másodosztály mezőnye. A csapat tíznapos pihenő után máris elkezdi a felkészülést a topolyai nemzetközi tornára.
— A játékosok jócskán kimerültek a bajnoki idény alatt, így a következő periódusban egy kicsit lazítaniuk kell, hogy a szervezetük feltöltődjön, kipihenje magát. Ilyenkor főként a technikán dolgozunk, egyénileg többet foglalkozunk a játékosokkal, a bedobókkal és a centerekkel is. Ezenkívül hogy ne legyen unalmas számukra a júliusig tartó időszak, májusban nemzetközi kosárlabdatornát rendezünk a felnőtt és az utánpótlás-korosztály számára — mondta Harkai.
Az egyesület pionírcsapata az első helyen fejezte be az alapszakaszt, így jogot szerzett a nagybecskereki Kristálypalotában tartott négyes döntőn való részvételre. Az első mérkőzésen a támadásban szinte hibátlanul játszó Ruma 92 ellen kis különbségű vereséget szenvedtek a jól játszó topolyai lányok, a második és a harmadik találkozón pedig fölényes győzelmet arattak a zichyfalvai (Plandište) Sloga és a házigazda Proleter felett, így a 2. helyen végeztek.
— Fiatal játékosaink már hozzászoktak a hétvégenkénti egy mérkőzéshez, itt viszont teljesen új helyzetben találták magukat, mivel pénteken, szombaton és vasárnap is játszaniuk kellett. Az sem mellékes, hogy mindhárom nap utaztunk Nagybecskerekre, ami megterhelő volt számukra. Ettől függetlenül helytálltak. Igaz, nem sikerült megnyerni a tartományi bajnokságot, de az ezüstéremmel is elégedettek vagyunk. Ebben a korosztályban több olyan játékos is szerepel, akik ha jövőre nem is, de két év múlva húzóemberei lehetnek a felnőtt csapatunknak. A tornán főleg 1998-ban született lányok játszottak, de mi elvittünk öt 2000-ben született lányt is, hogy megtapasztalják, hogyan fest egy négyes döntő.
A fiatalabb pionír együttes az alapszakaszban elért második hellyel szintén kvalifikálta magát a legjobb négy közé, de anyagi okokból ők nem vettek részt a nagybecskereki tornán. A Topolčanka játékosai rendszeres meghívót kapnak a vajdasági és szerbiai korosztályos válogatottakba. A legújabb hír, hogy az 1998-as születésű Milica Bojovićot meghívták a nyári Európa-bajnokságra készülő serdülő válogatott mini felkészülésére. A sportág népszerűsítése végett e hónap folyamán nyílt községi osztálybajnokságot rendeznek a harmadik és negyedik osztályosok részére. Az egynapos selejtezőkön — amit Topolyán a Csáki Lajos és a Nikola Tesla, valamint a bácskossuthfalvi és pacséri általános iskolákban rendeznek — nemcsak kosárlabda-, hanem különféle váltóversenyek és egyéb ügyességi játékok is szerepelnek a programban. A selejtezők végén e három település legjobb osztályai jogot szereznek a Topolyán megrendezésre kerülő szuperdöntőn való részvételre.
— Az osztálybajnokság célja a kosárlabda és a sport népszerűsítése a fiatalok körében. Bízunk abban, hogy e pár nap alatt a fiatalok megszeretik a sportot, és tömegesen jelentkeznek a Topolčanka kosárlabda-iskolájába — zárta beszélgetésünket Harkai Hunor, a Topolčanka Ifjúsági Kosárlabdaklub sportmenedzsere.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..