home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Újoncként a középmezőnyben
Tóth Tibor
2015.12.13.
LXX. évf. 49. szám
Újoncként a középmezőnyben

A topolyai TSC labdarúgói hat győzelemmel, négy döntetlennel és öt vereséggel a 8. helyen fejezték be a Szerb liga vajdasági csoportjának őszi idényét.

A ligában újonc topolyai együttes a 7. helyen álló Zentához és a 6. helyezett temerini Slogához hasonlóan 22 pontot gyűjtött, de rosszabb gólkülönbsége miatt szorult a 8. helyre. A csapat két alkalommal, a 2011/12-es és a 2012/13-as szezonban már belekóstolt a Szerb liga légkörébe. Az őszi idényről és a klubban folyó munkáról Palágyi Szabolccsal, a TSC Labdarúgóklub igazgatójával beszélgettem.

— Elsődleges célunk az volt, hogy az ősszel minél több pontot szerezzünk, meccsről meccsre jól játsszunk, és a fiataloknak minél több játéklehetőséget adjunk. A vajdasági ligát megnyert csapatból több játékost megkérdeztünk, tudják-e vállalni a magasabb rangfokozatot, és örömünkre pozitív választ kaptunk tőlük. Három, 1997-ben született fiatal labdarúgónk állandó kerettaggá vált. Ők több mérkőzésen játszottak, kihasználták a lehetőséget, hiszen ezeken a találkozókon győztesként jöhettünk le a pályáról. Tehát nemcsak játszattuk őket, hanem eredményeket is hoztak nekünk. A mezőny nagyon ki van egyenlítve, négyen egy kicsit leszakadtak ugyan, de a többi csapat közül szinte bárki bárkit le tud győzni. Szoros mérkőzéseket játszottunk, nyertünk meccseket minimális különbséggel, de olyan találkozónk is volt, amelyen ellenfelünk megérdemelten diadalmaskodott. Két mérkőzést, az Omladinac és a šidi Radnički ellen játszott találkozóinkat a helyzetek alapján simán hoznunk kellett volna, de az Omladinaccal játszott meccsen itthon döntetlent értünk el, а szerémségi városban pedig vereséget szenvedtünk. Amikor minden játékosra számíthattunk, akkor a ligában a legjobb védelem a miénk volt. A sárgalapok és a sérülések miatt hiányzókat fiatal játékosokkal mindig megfelelően pótoltuk, és az elért 8. hely reális képe a csapat teljesítményének — mondta Palágyi.

A téli időszakban két játékost szeretnének leigazolni, elsősorban egy csatárra és egy szélső középpályásra van szükségük. Ebben az esetben akár a dobogó valamelyik fokáért is küzdhetne az együttes. A márciusban induló tavaszi idény elején minél több pont megszerzése a cél. Ennek megvalósulása esetén az ifjúsági csapatból minél több játékost szeretnének beépíteni a felnőttcsapatba, hogy a fiatalok szokják ezt a rangfokozatot.

Az ifjúsági együttest főleg 1997/98-ban született focisták alkotják, akik még pionírként a Vajdasági minőségi ligában a Vojvodina, a Spartak és az Inđija mögött a 4. helyen végeztek. Ebből a csapatból ketten a Spartakban, egy játékos pedig az OFK Beogradban folytatta pályafutását.

— Őket sikerült visszahoznunk, és Borossal, Đokićtyal, Stojakovićtyal, Medićtyel együtt egy kiváló ificsapatunk jött létre, mely a Ferencvárost 4:1 arányban legyőzte, a Puskás-akadémiával pedig 1:1-es döntetlent ért el. A jelenlegi ifjúsági csapatból 5-6 játékos rendszeresen játszik a felnőtteknél, de azok a futballisták is kiválóan teljesítettek az ősszel, akiket még nem szerepeltettünk a felnőttek között. A bajnokság első része után — igaz, hátravan még két, a tavaszra halasztott forduló, de helyezésünkre ez már nem hat ki — csapatunk a dunacsébi ČSK és a szabadkai Spartak mögött a 3. helyen áll. Az őszi idény után mindhárom vajdasági liga első két helyezettje a tavaszra egy új ligát alkot, és ebből a hatcsapatos mezőnyből a bajnok jut fel a Szerb minőségi ligába. Mi oda nem kerültünk fel, így a tavasszal — a ligában maradt öt csapat mellett — barátságos mérkőzéseket tervezünk a Puskás-akadémiával, a Vojvodinával, a Partizannal, az OFK Beograddal — vázolta a terveket a klubigazgató.

A serdülők jelenleg a 3. helyen állnak, de elérhető a 2. hely is, mely szavatolná az újonnan létrejövő ligában való szereplést. A 4. helyen álló pionírok a bajnoki meccsek mellett barátságos találkozókat fognak játszani. Korábban már megmérkőztek a Debrecen, a Vojvodina, a Partizan és a Čukarički csapatával is. A szakvezetőség szerint minél több erős ellenfél elleni találkozóra van szükség, hiszen ezek által lehet leginkább felmérni, hol is tart a csapat. A felcsúti Puskás-akadémiával nemrégiben szerződést írtak alá, úgyhogy egy olyan partnerre leltek, amellyel hosszú távú együttműködés valósítható meg. A fiatalabb pionírok (2003-as korosztály) a Szabadkai területi ligában szerepelnek, a kisebbek (2005/06) a Foci 7 elnevezésű sorozatban lépnek pályára, a még kisebbek (2007-ben születettek) pedig tornákon vesznek részt.

— Igyekszünk mihamarabb idehozni a fiatal focistákat, hiszen nálunk fejlődhetnek. A környékbeli falvak klubjaiban erre sajnos nemigen látok lehetőséget, mivel a községi ligás csapatok nagy része nem törődik a fiatalokkal, egyáltalán nem vagy nem megfelelően foglalkozik az utánpótlással — állapította meg Palágyi.

A cél az első hat hely egyike

A Bajsa felnőttegyüttese a 7. helyet szerezte meg a Szabadkai körzeti ligában. A csapat az idén egy kissé gyengébb, mivel négy játékost visszahoztak a topolyai ifjúsági csapatba, de a sorozatos sérülések és több játékos külföldre való távozása is nagy érvágásnak bizonyult az együttes számára. A húzóemberek (Rekecki, Šušnjar, Drašković, Zsemberi, Latyák) a Topolya melletti csapatban maradtak, a vezetők rájuk próbálták építeni a fiatalokat.

— A liga mezőnye valamelyest gyengébb a tavalyinál. Ez a liga a következő évben megszűnik, és 2016 őszén egy új rangfokozat jön létre, melyben a jelenlegiek mellett Verbász és Szenttamás községekből is szerepelnek majd csapatok. Az ősz folyamán hullámzó teljesítményt nyújtottunk, Törökkanizsán nyertünk az őszi bajnok Obilić otthonában, hatot lőttünk a bajmoki Radničkinek, Magyarkanizsán viszont mi kaptunk egy hatost a Potisje csapatától. A topolyai ificsapatból 3-4 játékos a tavasszal Bajsán fog szerepelni, ők fél évig a Szabadkai ligában játszanak majd, és utána meglátjuk, átirányítjuk-e őket Topolyára, vagy egy ideig még Bajsán maradnak. Korábban Boros Tamás és Hajagos Tamás is szerepelt Bajsán, majd utána előbbi a topolyai felnőttcsapat állandó játékosává vált, utóbbi pedig megfordult a Ferencvárosban, jelenleg pedig a Szeged 2011 csapatát erősíti. A Bajsa célja a tavaszi idényben az első hat hely egyikének megszerzése — mondta Palágyi.

A Topolya melletti településen a játékosok kiváló körülmények között, reflektorokkal felszerelt pályán gyakorolhatnak. A vezetőség igyekszik megtalálni az átmenetet a TSC és a Bajsa között, hiszen fontosnak tartja, hogy a labdarúgóklub minél sikeresebb legyen. A faluban a felnőttek mellett serdülőegyüttes is működik, mely tavaly megnyerte a Topolyai—kishegyesi községi ligát, most pedig a pacséri Bácska mögött a második helyről várja a tavaszt. A tervek szerint jövőre nem serdülő-, hanem pionírcsapatot neveznek a bajnokságba, mivel Topolyán a fiatalabb pioníroktól a nyáron nagyon sok játékos kerül fel a pionírok közé, akik közül többet Bajsára irányítanak. A 2007-ben születettek generációja a TSC színeiben, de Bajsán edz, hiszen a csapatban a topolyaiakon kívül 9-10 bajsai gyerek szerepel.
A labdarúgás iránt tehát továbbra is van igény mind Topolyán, mind Bajsán, ami valószínűleg annak is köszönhető, hogy e két klubban rendezett viszonyok, megfelelő feltételek és szakemberek várják az érdeklődőket, ez pedig nélkülözhetetlen a fiatal játékosok fejlődése, előrelépése szempontjából.


Kattintson az alábbi képre, és olvassa el a szerző adatlapját is:
Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..