home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Újjászületett a Bécsi Napló honlapja
Fetes Kata
2021.04.22.
LXXVI. évf. 16. szám
Újjászületett a Bécsi Napló honlapja

A kéthavonta megjelenő Bécsi Napló, az ausztriai magyarok lapja, tavaly volt negyvenéves. A kiadvány egyidejűleg hagyományos és modern, gondolatébresztő és szórakoztató, értékőrző és értékteremtő is. Hasábjain megtalálhatóak a közélet, a történelem, az irodalom, a magyar kisebbség, az európai integráció és az emigráció témakörébe tartozó írások.

A Bécsi Naplót ugyanis — mely az egész világ magyarsága lapjának is nevezhető, hiszen New Yorktól Erdélyig számos szerkesztője van — az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége adja ki. A megújult internetes változata hamarosan a Hét Nap weboldaláról is elérhető lesz.  

A világhálón eddig csak a folyóirat archívuma volt látható, mely továbbra is megtalálható, tehát senkinek sem kell lemondania arról, hogy az újságot PDF formátumban lapozgassa. Aki viszont többre kíváncsi, keresgélhet a honlapon, mely folyamatosan fejlődik, bővül a tartalma, és színesedik, de nem csak a szó mindennapi értelmében. Osztrák nézőpontból vizsgálja a politikai, gazdasági és kulturális eseményeket.


A Bécsi Napló 2021. március—április számának címoldala

A www.becsinaplo.eu oldal követi az újság hagyományait, törekszik a kiegyensúlyozottságra, illetve bővebben foglalkozik kisebbségpolitikai és kulturális kérdésekkel. Nagyobb betekintést nyújt az Ausztriában és Nyugat-Európában működő magyar szervezetek életébe, valamint a Kárpát-medence kulturális eseményei közül is megjelenik néhány fontosabb momentum. A különféle cikkekről angol és német nyelvű összefoglaló is olvasható.

Az archívumban már fellelhető a Bécsi Napló XLII. évfolyamának 2. száma (2021. március—április). Az újság a koronavírus okozta nyomdai nehézségek miatt a szokásosnál később jelent meg. Ezúttal is osztrák szemmel láttatja a magyar bel- és külpolitikai eseményeket, valamint az észak-amerikai kontinensre is áttekint. Emellett az 1848-as események emléke előtt is tiszteleg.

A hagyományok szerint a Bécsi Napló szerzői a Kárpát-medencében is tallóznak. A szlovákiai választásokról éppúgy tájékoztatnak, mint a romániai magyarok jelenéről, az Ukrajnában ismételten napirendre kerülő kettős állampolgárságról vagy a vajdasági Hét Nap hetilap 75. évfordulójáról.

A felsoroltak mellett megismerhetjük egy orvos és egy teológus véleményét az eutanáziáról, valamint egy-két vers és könyvismertető is helyet kapott a legújabb számban, akárcsak néhány érdekesség is a nagyvilágból.

A lap weboldalán viszont ettől függetlenül több figyelemreméltó cikk közül is válogathat a látogató.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..