home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Újjáépült a nagybecskereki zárda
Kartali Róbert
2020.06.18.
LXXV. évf. 25. szám
Újjáépült a nagybecskereki zárda

Nagybecskereken a Miasszonyunk Iskolanővérek Kollégiumának, a zárdának a teljes felújítása anyaországi támogatásból valósult meg. Az 1 milliárd 120 millió forint értékű beruházást úrnapján adták át ünnepélyesen, az épületet dr. Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke és Pásztor István, a VMSZ elnöke adta át rendeltetésének.

A felújított zárda a Szathmáry Karolina Katolikus Leánykollégiumnak ad otthont, valamint itt kap majd helyet a Petőfi Magyar Művelődési Egyesület is. A zárdát 1880-ban, száznegyven évvel ezelőtt szentelték fel, szintén egyházi ünnepen, Borromeo Szent Károly, Szathmáry Karolina adományozónak a védőszentje napján. Az épület 1910-ben az akkori igényeknek megfelelően nyerte el mai méretét, majd 1950-ben államosították. 2013-ban került vissza a Nagybecskereki Egyházmegye tulajdonába. A felújítása 2018 elején kezdődött el, aminek köszönhetően mára újra azonos épület lehet önmagával.

A zárda, a városkép egyik meghatározó eleme nemcsak külsejében újult meg, de szellemiségében és küldetésében is. Ismételten a nevelés szolgálatába áll, eredeti rendeltetése szerint — emelte ki az ünnepségen Szilágyi Mária, a Spes Alapítvány ügyvezetője. Mint mondta, az épület összes nyílászáróját kicserélték, illetve korszerűsítették a villamossági, gépészeti és vízvezetékrendszerét. A támogatásból az épület teljes berendezését is meg tudták vásárolni.

A kollégium már várja, hogy beköltözzön a felújított épületbe — emelte ki Lobmayer Ágnes M. Judit, a Boldogasszony Iskolanővérek tartományfőnöknője. Mint mondta, a nevelés során szem előtt tartják azt, hogy erősítsék a lányok keresztény identitását, hogy mélyítsék a magyar identitásukat és a szülőföld szeretetét, valamint megtanítsák őket arra, hogy mindezt közösségben, összetartozásban és egységben lehet megélni.

— Az volt a vállalásuk, hogy a zárda épülete megfeleljen az iskolanővérek száznegyven éve töretlenül végzett munkájának, hogy úgy újuljon meg, hogy abban kifejezésre jusson a katolikus magyar közösség gondolkodásmódja. A katolikus magyar közösség ugyanis korszerű, életerős, pozitív és előretekintő közösség. Érti az idők szavát, vállalja a kihívásokat — mondta Pásztor István, a VMSZ elnöke. Hozzátette: az iskolanővérek története összefonódott az itteni magyarság sorsával. Megpróbáltatásaik és kitartásuk az itteni magyarság kitartását erősíti, emeli, teljesíti ki. Van, hogy csodákkal, de legtöbbször a magyarság összefogása által.

— Ha megújulnak az épület falai, az azt is jelenti, hogy megújult az építő lélek is, amely életet rendel a falak közé. Az elmúlt tíz esztendőben így és ezért újulhatott meg Budapesten a magyar államot jelképező Országház épülete és környezete, így és ezért újulhatott meg Nagybecskereken az egykori zárdaépület is, amelyet kollégiumként és közösségi találkozóhelyként felavathattunk — emelte ki az ünnepségen dr. Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke. — A Boldogasszony Iskolanővérek konstitúciója így fogalmaz: „Küldetéstek van!” Mindez ismerősen cseng, hiszen a magyarságnak is van egy küldetése, a történelem ura ezer éve szabta ki ránk a legnemesebb küldetést, amely változatlan a következő ezredévre is. Maradjunk meg magyarként a Kárpát-medencei szülőföldünkön, mindenhol, ahová rendelt a jó sorsunk vagy irányított a néha mostoha történelem.

Az ünnepségen jelen volt Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Pirityiné Szabó Judit, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának kapcsolattartási főosztályvezetője, Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete, Csallóközi Eszter szabadkai főkonzul, Hajnal Jenő, az MNT elnöke és Fejsztámer Róbert, a Spes Alapítvány kuratóriumának elnöke is.


Még több kép!▼ 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..