home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Újítások a népi kezdeményezésre és a népszavazásra vonatkozó törvénymódosításban
Pannon RTV
2021.11.25.
LXXVI. évf. 47. szám
Újítások a népi kezdeményezésre és a népszavazásra vonatkozó törvénymódosításban

A Vajdasági Magyar Szövetség képviselői támogatni fogják a népi kezdeményezésre és a népszavazásra vonatkozó törvénymódosítási javaslatokat – emelte ki dr. Pásztor Bálint a szerbiai köztársasági parlamentben.

A népi kezdeményezésre és a népszavazásra vonatkozó törvénymódosítási javaslatokról is vitáztak ma a szerbiai köztársasági parlamentben. Az erre vonatkozó törvényeket egyébként még 1994-ben hozták meg, majd legutóbb 1998-ban változtattak rajta, ez idő alatt pedig az ország több névváltoztatáson is átesett, így a törvények nincsenek is összhangban Szerbia alkotmányával - mondta felszólalásában dr. Pásztor Bálint.

A Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági frakcióvezetője egyebek mellett arról is beszélt, hogy nem csak köztársasági, hanem helyi szinten is módosításokra lenne szükség, amikor népszavazásról van szó, hiszen a jelenlegi törvények szerint egy ilyen voksolás csak akkor érvényes, ha a szavazópolgárok legalább 50 százaléka részt vesz a voksoláson, ami sokszor nem történik meg.


Foto: RTS

Kovács Elvira a népi kezdeményezésre és a népszavazásra vonatkozó törvénymódosítási javaslat kapcsán elmondta, hogy a jelenlegi 7 nap helyett ezentúl 90 nap állna a polgárok rendelkezésre ahhoz, hogy aláírásukkal támogassanak egy népszavazási kezdeményezést.  Az elmúlt 27 évben többek között emiatt nagyon kevés népszavazásra került sor, Vajdaság területén hat kezdeményezésből mindössze egyszer jutottak el a voksolásig, de végül ott sem született eredmény, hiszen a szavazópolgárok kevesebb mint 50%-a járult az urnákhoz - tette hozzá Kovács Elvira. A VMSZ köztársasági parlamenti képviselője szerint szükségesek azok a törvénymódosítások, mint amilyen a támogatási aláírásgyűjtés határidejének meghosszabbítása, vagy az 50%-os részvételi arány csökkentése, hiszen ezek olyan lépések, amelyek ösztönzően hathatnak a polgárokra ahhoz, hogy kinyilvánítsák véleményüket egy aktuális témában.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..