home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Újév helyett életet ünnepelni
Fehér Márta
2020.12.31.
LXXV. évf. 53. szám
Újév helyett életet ünnepelni

Évek óta nagy visszhangot keltő téma, a koronavírus-járvány pedig erős argumentumot adott az elégedetlenkedők kezébe. Ha a korlátozások miatt úgysem lehet főtéri szilveszterezést tartani, íme a remek alkalom, hogy az önkormányzatok jótékonysági célra fordítsák azt az összeget, amelyet a költségvetésben az ünnepre terveztek — ezzel az elképzeléssel indult az akció.

A Kreni-Promeni szervezet Szerbia-szerte aláírásgyűjtésbe kezdett, mellyel azt szeretné elérni, hogy a szilveszterezésre szánt pénzt a beteg gyermekek gyógyítására ajánlják fel az önkormányzatok.

— Egyre több az olyan gyerek, akit SMS-ek küldésével segítünk. Úgy gondoljuk, most van itt a lehetőség, hogy növeljük ezeknek a gyerekeknek a gyógyulási esélyét, hiszen a szilveszteri ünnepségre szánt eszközök megvannak, de egyértelmű, hogy nem fogják elkölteni őket a koronavírus-helyzet miatt — nyilatkozta a sajtónak a szervezet képviselője, Kristina Urošević.

December 21-éig összesen 114 000 aláírást gyűjtöttek össze, 24 várost sikerült mozgósítani, azaz ennyi önkormányzatban tudtak petíciót indítani, és 10 állt az ügy mellé. Az elsők között Kragujevac, Užice, Veliko Gradište, Zombor, Vladičin Han, Pirot, Vranje, Szabadka, Nagybecskerek képviselő-testülete szavazta meg a kezdeményezést.

A Szabad Európa Rádió a honlapján hosszabb cikkben foglalkozott a témával, ebben azt is megírták, hogy a Köztársasági Egészségbiztosítási Alap által hozzáférhetővé tett adatok szerint 2019-ben 649 gyerek külföldi gyógyíttatását támogatták. További 50 gyermek az egészségügyi minisztérium külön erre a célra létrehozott alapjából kapott esélyt a gyógyulásra, míg 143 gyermek külföldi gyógykezelését humanitárius szervezetek támogatták, adományok és SMS-ek formájában.

A vajdasági kormány 30 millió dinárt utal át a ritka betegségekkel küzdő gyermekek külföldi kezelését támogató köztársasági költségvetési alapnak. Erről Igor Mirović tartományi kormányfő és Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter írt alá szerződést. Az esemény kapcsán kiadott közlemény szerint a vajdasági kormányfő úgy fogalmazott, ez a szolidaritás és a közösségvállalás üzenete, mert hatalmas igény mutatkozik a támogatások iránt ezen a téren. Úgy értékelte, az állam az elmúlt években sokat tett a ritka betegségben szenvedő gyermekek gyógyíttatásáért, ezúttal pedig a tartomány is csatlakozik ehhez az akcióhoz, mert minden súlyosan beteg gyerek megérdemli, hogy esélyt kapjon a gyógyulásra. Vajdaság jövőre is támogatja majd az országos alapot — tette hozzá. Az egészségügyi miniszter emlékeztetett arra, hogy a 2014-ben életre hívott alap eddig több mint 200 kisgyermek külföldi gyógykezelését segítette, összesen több mint 11 millió euróval.

S most nézzünk néhány példát mutató önkormányzatot!

— Olyan döntést hoztunk, hogy az újévi program helyett — melyet Szabadka Önkormányzata hagyományosan minden évben megszervez — 3 millió dinárt a gyermekek és a fiatalok gyógykezelésére, az ifjú tehetségek fejlesztésére és bizonyos számú egyetemi hallgató ösztöndíjára fordítunk — áll Stevan Bakić, Szabadka polgármestere közleményében, melyet a város hivatalos oldalán tettek közzé.


Egykori főtéri szilveszter Szabadkán (Pannon RTV felvétele)

— Akárcsak például Szabadkán, nálunk is ismert művészek léptek fel, nagy koncerteket tartottunk a Szentháromság téren — emlékeztetett Pribilla Attila, Zombor segédpolgármestere. — 3,5 millió dinár volt előirányozva az újévi ünnepségekre a zombori költségvetésben. Mivel a büdzsét csökkentenünk kellett, hiszen mint mindenhol, nálunk is kevesebb pénz folyt be, ezt a tételt a pótköltségvetéssel 1,5 millió dinárra változtattuk. A városi tanács december elején döntött úgy, hogy ezt a pénzt két dologra fordítja: a szociális juttatásban részesülő családokban levő gyerekek újévi ajándékcsomagjára, ők körülbelül 500-an vannak, valamint a város területén élő, ritka vagy súlyos betegségben szenvedő kicsik gyógyítására. A döntés nem konkretizálja, melyik gyermek mekkora támogatásban részesül. Nagyon gyorsan született meg a határozat, egyik nap megbeszéltük, másnap pedig teljes támogatással megszavaztuk. A Vajdasági Magyar Szövetség öt képviselője azt is javasolta, hogy a következő években is hasonlóan cselekedjünk, hiszen meg tudunk lenni a nagy újévvárás nélkül, és sokkal fontosabb dolgokra is el lehet költeni ezt a pénzt.


Zombor a ritkaságszámba menő hótakaróban (Ispánovics József felvétele)

A szilveszteri, ünnepi hangulatra előirányzott községi pénz nem egy tételként jelenik meg a költségvetésben. A tervek szerint tűzijátékra, színpad felállítására, zenére, karácsonyi vásár szervezésére, városdíszítésre költöttünk volna, ez utóbbi most sokkal szerényebb, a többi meg elmarad — nyilatkozta Czegledi Rudolf, Zenta polgármestere. — Az így megtakarított összeg egy részéből az újszülöttek támogatását növeljük a következő évben mintegy 800 000 dinárral. A beteg gyerekek utaztatására, támogatására is van egy alapunk, illetve létezik egy fogyatékkal élők számára működtetett napközi, ezek támogatását is növelni fogjuk. Mivel a városnapi tűzijáték sem valósult meg, a szilveszterivel együtt mintegy félmillió dinár maradt meg ebből a tételből.

— Sajnálatos módon, az idei évben a COVID—19-járványhelyzetre, valamint a hatályban lévő szigorításokra való tekintettel, községünkben is elmarad a már hagyományosnak számító újévi tűzijáték és a korzón szervezett zenés est — áll Bilicki Zoltán, Ada polgármestere közleményében. — A költségvetésben erre a célra szánt összeget Ada Község Önkormányzatának vezetősége igyekszik a lehető legracionálisabban átcsoportosítani, figyelembe véve a pillanatnyilag prioritást élvező és folyamatban lévő kötelezettségeket a községi költségvetés szempontjából.


Korábbi szilveszteri tűzijáték Zentán (Pannon RTV felvétele)

A sajtóban megjelent, hogy Újvidék városa az idén 25 millió dinárt fizet be a külföldi gyógykezelésre szoruló gyermekek alapjába, és Nagybecskerek polgármestere is döntést hozott az újévvárásra tervezett pénz átütemezéséről. Egy részét a beteg gyermekek gyógykezelésére létrehozott alapnak szánják, valamint csomagokat vásárolnának a rászoruló családok kicsinyeinek. 

Megkeresésünkre Óbecsén, Törökkanizsán, Magyarkanizsán és Topolyán azt mondták, korábban sem szerveztek szilveszterezést a község székhelyén, az idei évre sem terveztek, így ilyen jellegű kiadás nem szerepel a költségvetésükben.

Több magánvállalattól is megkérdeztem, hogy jótékony célokra fordítja-e az óévbúcsúztatóra szánt összeget, a válaszadástól azonban a megkérdezettek elzárkóztak. Pedig rengeteg jó szándékú cég és személy akad, a legtöbben névtelenül teszik a dolgukat. Az elmúlt hetekben többször szerepelt a médiában a belgrádi Nemanja Ugrešić, aki azzal vált ismertté, hogy a motorkerékpárjai értékesítéséből befolyt pénzt beteg gyerekek gyógykezelésére fordítja. Most ismét felkínált egy Honda CX500-as motort a Twitteren 10 000 euróért. Az összeget az egyéves Pál Gajódi Olivér gyógykezelésére ajánlja fel.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..