home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Újdonságok a Rozetta Kézműves Társaságnál
Tóth Lívia
2020.09.27.
LXXV. évf. 39. szám
Újdonságok a Rozetta Kézműves Társaságnál

A zentai Rozetta Kézműves Társaság 2008-ban alakult meg. Elsődleges feladatának a népművészet, azon belül is a kézművesség hagyományainak ápolását, népszerűsítését és tanítását tekinti, emellett a tagsága számára szakmai továbbfejlődési lehetőséget is kínál.

A civil szervezet felkutatja a közvetlen környezetében egyénileg és csoportosan tevékenykedő kézműveseket, elősegíti közöttük a kapcsolattartást, és közös munkára ösztönzi őket. A népi iparművészeti, a foltvarró és a nemezsátorcsoportok foglalkozásokat, tanfolyamokat, továbbképzéseket, kiállításokat szerveznek. Az utóbbi időszakban, több sikeres pályázatnak köszönhetően, gazdagodott a tevékenységük.

A Csoóri Sándor Alapnál tárgyalkotó népművészet témakörben benyújtott pályázatuk 2 millió forintot nyert. A támogatást a kerámiaműhely fejlesztésére és a délvidéki nemezsátor felújítására fordítják. Újdonságnak számít, hogy a „rozettások” drukkolóműhelyt is működtetnek.   


Délvidéki nemezsátor

Nagy Abonyi Ágnes, a Rozetta Kézműves Társaság elnöke elmondta, a kerámiázáshoz elektromos és lábbal hajtható korongokat, az agyag megmunkálásához kiseszközöket, az alkotások kiégetéséhez kemencét, valamint alapanyagot és mázakat vásároltak.

A 200 literes égetőkemencét nemrégiben helyezték üzembe, és még egy fazekasműhelyt hoztak létre a Vöröskereszt korábbi székhelyén — a helyiséget az önkormányzat bocsátotta a kézművesek rendelkezésére —, melyet a Vajdasági Magyar Művelődési Intézettel közösen használnak. A beruházásnak köszönhetően a jövőben a Rozetta Kézműves Társaságban is nagyobb figyelmet fordíthatnak a népi fazekasság népszerűsítésére és a hagyományéltető műhelymunka beindítására.


A gölöncsérkorong beállítása

2004-ben mintegy száz résztvevő csaknem egy évig tartó munkájával készült el a délvidéki nemezsátor. Az elmúlt több mint másfél évtized alatt a jurta sokat utazott, számos bemutatón szerepelt, majd tavaly újra hazakerült Zentára.

A sátor minden eleme kézi megmunkálással, természetes anyagok felhasználásával jött létre, ezért időről időre karbantartást igényel. Jó alkalom lehet ez arra, hogy a szalagszövés, a kötélverés, a bőrszegecsek előállítása, illetve a famunkák iránt érdeklődő fiatalok elsajátítsák ezeket a kismesterségeket. A felsoroltak mellett szükség lenne a nemezborítás tisztítására is. A járványhelyzet miatt a szervezők eddig sajnos kénytelenek voltak elhalasztani a meghirdetett jurtajavítási alkalmakat, de remélik, hogy hamarosan sort keríthetnek erre az érdekes közösségi tevékenységre. A jurtafelújítás a Rozetta Kézműves Társaság, a Hagyományok Háza Hálózat — Vajdaság, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ együttműködésével valósulna meg.


A népi iparművészeti műhely kerámiaégető kemencéje

A kézművescsoport a megalakulása óta támogatja a régi népi mesterségek megőrzését és továbbörökítését. Egy évvel ezelőtt mintaszúró, sablonkészítő és drukkolóműhelyt alakítottak ki. A felszerelés és az eszköztár Kiss György hagyatékának a megvásárlásával került a civil szervezet tulajdonába. Ezt a törekvésüket szintén a Csoóri Sándor Alapnál benyújtott pályázat váltotta valóra. A projektum sikeres megvalósításához a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet nyújtott szakmai segítséget. 

A teremben megtalálható az a hímzőmintaszúró gép, amely a leendő hímzésekhez készülő előnyomatokat viszi fel a pauszpapírra. A lelkes hölgyek a több mint ötezer mintasablont katalogizálják és irattartókba rendezik. A jövőben várják az érdeklődőket, hiszen a műhelyt azért alakították ki, hogy a fiatalok is megismerjék Kiss György mintakincsét, valamint ezt a kihalófélben levő folyamatot.

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. a fafaragó műhelymunka és a nyári alkotótábor mellett azt is támogatta, hogy a környékbeli hímzőcsoportok vezetői megtanulják a drukkoláshoz szükséges mintasablonok elkészítését, szerkesztését, illetve a már meglevők megfelelő rendszerezését. Nagy Abonyi Ágnes hangsúlyozta, a mintakincs a hímzőkörök rendelkezésére áll, bátran fordulhatnak hozzájuk drukkoltatásért.


Agyagformázás elektromos korongon

— Örömmel mondhatom el, hogy nagy lendületet kapott nálunk ez a tevékenység, hiszen az utóbbi időben több településről érkeztek asszonyok, akik a régi mintákat szeretnék ismét hímezni. Jelenleg két-három tagunk is tud mintát szerkeszteni, illetve rávinni azt az anyagra. Ahhoz, hogy a rendelkezésünkre álló, rengeteg mintát tárolni és rendszerezni tudjuk, egy megfelelő nagyságú, fiókos fémszekrényre van szükségünk. Szerencsére több helyről segítik a munkánkat. A Magyar Nemzeti Tanács a Hímzéskincsünk megőrzése című pályázatunkat fogadta el. A tartományi oktatási titkárságnak hála A hímzősablon-készítő, drukkoló- és más régi mesterségek ápolása és megóvása projektaktivitásra fordíthatunk bizonyos összeget. A népi iparművészeti műhelyek és a kézműves-tevékenység működtetése címen a Bethlen Gábor Alaptól kapott pénzt az idei munkánk megszervezésére fordítjuk — mesélte Nagy Abonyi Ágnes, és azt is megemlítette, hogy a gyermekhétre a régi mesterségek bemutatását tervezik. Ezúttal a moholi természetvédő egyesülettel közösen dolgoznak majd, és a gyerekek a fafaragók irányításával madárházakat állítanak össze, valamint papírból és fonalakból madarakat alkotnak.

Fotók forrása: Rozetta Kézműves Társaság

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..