home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
Újdonságok a Felnőttképző Központban
2008.10.01.
LXIII. évf. 40. szám
Újdonságok a Felnőttképző Központban

åsztől olaszul is tanulhatnak az érdeklődőkSikeres évet zárt a zentai székhelyű EU--Vajdasági Felnőttképző Központ, ahol már készülnek az új évadra. Farkas Ildikó pedagógus, a civil szervezet elnöke elmondta: megkezdték a jelentkezők nyilvántartásba vételét a számítógépes és a nyelvtanfolya...

åsztől olaszul is tanulhatnak az érdeklődők

Sikeres évet zárt a zentai székhelyű EU--Vajdasági Felnőttképző Központ, ahol már készülnek az új évadra. Farkas Ildikó pedagógus, a civil szervezet elnöke elmondta: megkezdték a jelentkezők nyilvántartásba vételét a számítógépes és a nyelvtanfolyamokra. A szakmai átképzést igénylők számára nincs határidő, fogadásuk és oktatásuk egész évben folyamatosan tart. Az iroda egyik célja, hogy szakmát biztosítson azoknak a fiataloknak, akik a nyolcadik osztály után nem folytatták tanulmányaikat.
- Mivel itt főleg felnőttekről van szó, a nyelvi képzésekben a kommunikációra helyezzük a fő hangsúlyt. Az angol nyelvet az alapoktól kezdve oktatjuk, de a jelentkezők nálunk felkészülhetnek az ECL-nyelvvizsgára is, ami európai szintű oklevéllel jár. Újdonságként egy English Club nevű csoportot indítunk, ahova azok tagosodhatnak be, akik szeretnék megtartani a már megszerzett nyelvi tudásukat. Itt moderátor segítségével különböző témákról beszélgethetnek. Továbbra is nagy gondot fordítunk a szerb nyelv tanítására, ősztől pedig bevezetnénk az olasz nyelvórákat, amelyekre a felnőttekkel együtt a gyerekeket is szívesen várjuk.
- A szakmai átképzéseinken eddig mintegy százan vettek részt. Hangsúlyoznám, hogy a nálunk megszerzett szakmai oklevéllel saját vállalkozást lehet nyitni, de a kis- és középvállalkozók is elfogadják. Nem egyenrangú a középiskolai oklevéllel, mégis sok kaput megnyithat a tulajdonosa számára. Számtalan átképzési lehetőség közül választhatnak az érdeklődők, meg sem próbálom felsorolni őket, inkább azt tanácsolom, hogy jöjjenek be, és tájékozódjanak a lehetőségekről, illetve a feltételekről. Irodánk Zentán, az Adai út 5-ös szám alatt található. A nyitvatartási időnk: minden munkanapon 16 és 19 óra között, de telefonon is elérhetőek vagyunk, a számaink 024/815-069 vagy 062/235-717. Örvendetes, hogy mind jobb kapcsolatot sikerül kialakítanunk a Nemzeti Foglalkoztatási Hivatallal is.
- A mai világban egyre nehezebb fenntartani a vállalkozást, a tulajdonos a szakmai tudását kénytelen ügyvezetői és gazdasági tudással is bővíteni, amit megszerezhet a mi üzleti-gazdasági képzésünk elvégzésével. Ez négyszintes, de pillanatnyilag Szerbiában csak az első szint működik. Mivel bejegyzett EBCL-vizsgaközpont vagyunk, nálunk is megszerezhető az Egységes Európai Gazdasági Oklevél. A legnépesebb az ECDL számítógépes képzésünk, amelyet szintén az alapszinttől indítunk. Az informatikai írástudás a mai társadalomban már elengedhetetlen, a hallgatók - és ezt a visszajelzések is tanúsítják - a mindennapokban hasznosítható tudást kapnak -- vázolta a tevékenységüket Farkas Ildikó. Hozzátette: március végén harmadik alkalommal tartják meg a kutató fiatalok konferenciáját és a szakmai tanácskozást, amelyet a kárpátaljai, a székelyföldi és a felvidéki tanulók és pedagógusok meghívásával igyekeznek nemzetközivé tenni.
A pedagógusokkal való együttműködés eredményeként hamarosan egy új kezdeményezésnek is otthont adnak. Erről beszélt Berze Gizella tanítónő, fejlesztő pedagógus.
- A tanulási nehézségekkel küzdő gyerekekkel szeretnénk foglalkozni. Azokra a diákokra gondolok, akik normál tagozatra járnak, de az olvasás, az írás vagy a számolás terén gondjaik vannak. Zenta területén négy fejlesztő pedagógus dolgozik, rajtam kívül Gömöri Irén, Perpauer Attila és Kovács Andrea. Körülbelül három éve foglalkozunk ezzel a témával. Én már jóval korábban is próbáltam könyvekből, innen-onnan összeszedett szakirodalomból, előadásokból segítséget találni, először csak a saját osztályomban, de rájöttem, ez nem elegendő. A probléma ugyanis akkora, hogy kénytelenek voltunk valamilyen egységes megoldást találni. A kiindulópont az volt, amikor pár évvel ezelőtt az iskolapszichológus két intézményünkben is felmérést végzett az alsó tagozatokon. A tanulási nehézséggel küszködőket kereste, és nagyon megdöbbentünk az eredményen. Kiderült ugyanis, hogy minden évfolyamon húszon felül van az ilyen diákok száma. A November 11. Általános Iskolában találtunk megfelelő tantermet, felszereltük, és egy évig ott tartottuk az órákat. Rá kellett azonban jönnünk, hogy azokat a problémákat, amelyeknek a rendezése intézményes feladat lenne, négy magánember és egy kis iskola nem tudja megoldani. A fejlesztő játékok, a terem és a bútorok is amortizálódtak, pótlásra szorultak, az idő is kevés volt, amit a munkánk, a saját osztályunk mellett ezekre a tanulókra tudtunk szánni. Úgy döntöttünk, ősztől változtatunk az eddigi módszeren, civil szervezetet alapítunk és áttesszük a helyszínt az iskolából az Arkhimédész Klubba. Nagy segítség számunkra, hogy termet és időpontot kaptunk. Úgy tervezzük, hogy nemcsak a gyerekeket, hanem a szülőket is fogadnánk, mert szükségük van a tanácsadásra, a segítségre. Természetesen az iskolákban sem szűnik meg teljesen ez a tevékenység, hiszen a kollégáink igénylik a támogatásunkat. Azokat a fejlesztő anyagokat, amelyeket tőlünk kapnak, a tanítási órákon is felhasználhatják - részletezte az elképzeléseiket Berze Gizella.
(Tha)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..