home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Újabb vajdasági kisfiú vár segítségre
Balázs Szilvia
2021.06.23.
LXXVI. évf. 25. szám
Újabb vajdasági kisfiú vár segítségre

Tavaly egész Vajdaság megmozdult, amikor kiderült, egy bajmoki kisfiúnak több mint 2 millió euróra van szüksége, hogy megkapja a számára életmentő gyógyszert. Olivér ma már otthon van a szüleivel, és napról napra erősödik. Egy másik, paripási (Ratkovo) kisfiú, Boško azonban ezekben a pillanatokban is az életéért harcol az újvidéki klinikán. A diagnózis ugyanaz: gerinceredetű izomsorvadás 1-es típusa, a rettegett SMA—1.

A gerinceredetű izomsorvadás egy ritka, genetikai eredetű, progresszív betegség, mely az izmok fokozatos elsorvadásával jár. Kezdetben általában a végtagok mozgása marad el, majd ellehetetlenül a nyelés, végül a légzés. Ez a gyakran halálos kimenetelű betegség körülbelül minden tízezredik embert érinti, és a csecsemők körében az egyik legfőbb genetikai eredetű haláloknak számít. Kétfajta gyógyszer létezik rá jelenleg: az egyik a Spinraza, mely valamelyest csökkenti a betegség lefolyásának sebességét. A másik a Zolgensma, mely pillanatnyilag a világ legdrágább gyógyszere, csaknem 2,5 millió euróba kerül.

A kis Boško Gugleta az év elején látta meg a napvilágot, és kezdetben úgy tűnt, teljesen egészséges. A szülők azonban hamar észrevették, hogy a baba túlságosan nyugodt, nem izeg-mozog úgy, mint a bátyja kiskorában. Egy idő után világossá vált, hogy nagy a baj, és májusban a diagnózist is felállították: Boško a gerinceredetű izomsorvadás 1-es típusában szenved. A szülők azonnal a nyilvánossághoz fordultak segítségért, de a kisfiú állapota kezdett nagyon gyorsan romlani: most tüdőgyulladással fekszik az újvidéki kórházban, lélegeztetőgépen.

Ahhoz, hogy az életét megmentsék, mielőbb szüksége lenne a Zolgensma nevű gyógyszerre, melyet Budapesten adhatnak be neki, de csak akkor, ha összegyűlik a megvásárlásához szükséges, teljes összeg. Ha valaki segíteni szeretne a családnak, hozzájárulna Boško életének megmentéséhez, a legegyszerűbben egy SMS elküldésével teheti meg. A 1032-es kódot kell elküldeni a 3030-as számra, ez 200 dinár üzenetenként. Az egyéb támogatási lehetőségek a plakáton szerepelnek.

Segítsünk együtt, hogy Boško is mihamarabb megkaphassa a gyógyszerét!

A hétvégén, a bajmoki Dózsa György Magyar Művelődési Központ által szervezett Dózsa-napokon is lesz kihelyezett pénzgyűjtő doboz, a rendezvény mindhárom napján.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..