home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Újabb részleggel bővült a könyvtár
Szilágyi Edit
2012.07.11.
LXVII. évf. 28. szám
Újabb részleggel bővült a könyvtár

Júniusban újabb részleggel bővült a Vissi Károly királyi közjegyző családja által, az 1900-as évek elején építtetett óbecsei Népkönyvtár. Az épület 90 m2-es pincehelyiségét ünnepi program kíséretében, a szerb olvasókör megalakulásának százötvenedik évfordulóján avatták fel és adták át rendel...

Júniusban újabb részleggel bővült a Vissi Károly királyi közjegyző családja által, az 1900-as évek elején építtetett óbecsei Népkönyvtár. Az épület 90 m2-es pincehelyiségét ünnepi program kíséretében, a szerb olvasókör megalakulásának százötvenedik évfordulóján avatták fel és adták át rendeltetésének.
Pásztor Istvánt, a tartományi kormány alelnökét, a Nagyberuházási Alap Igazgatóbizottságának elnökhelyettesét, a VMSZ elnökét, Kern Imrét, a Vajdasági Fejlesztési Alap igazgatóhelyettesét, Lovas Ildikót és dr. Ricz Györgyöt, az MNT tagjait, mgr. Fehér László parlamenti képviselőt, Knézi Pétert, Óbecse polgármesterét és Ricz Emesét, a VMSZ Ifjúsági Fórumának elnökét, a könyvtár felügyelő- és igazgatóbizottságának tagjait, a jelenlevőket Kinka Erzsébet megbízott igazgatónő köszöntötte.
Kinka Erzsébet a pincehelyiség megújulásának és megnyitásának örömteli pillanataiban a kezdetekről, a végkifejletről és a további tervekről beszélt. Az ötletet, hogy újabb termekkel bővítsék a könyvtárt, tettek követték. A munkálatok 2008-ban kezdődtek, de váratlan akadályokba ütközve megtorpantak. Menet közben derült ki, hogy magas a talajvízszint, a pince alatt pedig alagútra találtak. Az épület az állam védelme alatt áll, a Műemlékvédelmi Intézet engedélye kellett minden szükséges változtatáshoz, az épület jellegének a megőrzése érdekében. A gazdasági válság is hátráltatta a munkát, és egyre több pénzre, szakelemzésére és döntésre volt szükség. A pincerészben kulturális rendezvényeknek, helytörténeti és újságolvasási részlegnek ugyanúgy teret kívánnak adni, mint a képzőművészeknek, az íróknak és a könyvkötészetnek. A szükséges bútorok beszerzése érdekében a jövőben pályázatokon kívánnak részt venni.
Pásztor István köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy a polcokon sorakozó könyvek mellett egyéb tartalmaknak is helyt adhat a könyvtár, hiszen - ahogyan ő fogalmazott - nincsenek eredmények a polgári társadalom építésében, ha az ilyen jellegű intézményeket nem modernizálják, nem teszik vonzóvá a nagyközönség számára. Az itt eltöltött idő a tudás és az értékek felé irányítja az embert, és lehetőséget ad a mindennapi nehézségektől való elrugaszkodásra.
Az eseményt a Sever Đurkić Általános Iskola kiskórusa, Rajkov Biljana és Vijatov Dušanka tanítványainak dala, Isidora Tisa Sladić szavaló, a 45. KMV díjazottjai, Pásztor Tímea és Halápi Richárd, illetve Szerda Zsigmond és Vázmér Tímea táncosok, a Fokos zenekar, valamint Cseszák Zsombor hegedűszólója és Rókus Zoltán szavaló fellépése tette ünnepélyesebbé.






 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..