Újabb negatív rekord dőlt meg Szerbiában
2020.11.30.
LXXV. évf. 48. szám
Újabb negatív rekord dőlt meg Szerbiában

Az elmúlt 24 órában 17 093 személyt teszteltek, akik közül 6224 lett pozitív. A halottak száma is jelentős, 55-en vesztették el a harcot a kórral szemben. Jelenleg 7368-an vannak kórházban, közülük 253-an szorulnak lélegeztetőgépre.  

Aleksandar Vučić szerb államfő megtekintette az épülő, 490 fekhellyel rendelkező Covid-kórházat Kruševacon, amelyet december közepén adnak át rendeltetésének. Az elnök figyelmeztetett, nehéz hét áll előttünk. A kedvezőtlen járványügyi helyzet miatt ismét zárások lehetségesek az országban, és ez a pillanat egyre közeleg. A szigorítás elsősorban a vendéglátóipart és a turizmust érinti majd, azonban ha erre sor kerül, az állam megtalálja a módját, hogy újabb intézkedésekkel segítse az érintett szektorokat – – hangsúlyozta Vučić.

 Valamivel több, mint egy órán át tartott az országos válságtörzs november 30-án délre összehívott ülése, melyen a koronavírus elleni védelem szükségszerű intézkedéseit vitatták meg. A stáb egészségügyi képviselői tovább értekeztek, az új intézkedések pontos definiálásán dolgoztak, melyet eljuttatnak a kormánynak.

Az összejövetelen, amely után nem tartottak sajtótájékoztatót és közleményt sem adtak ki, leginkább arról esett szó, hogy szükséges-e bevezetni a PCR-tesztelést az ünnepekre hazatérő állampolgárok esetében, illetve célszerű-e elrendelni számukra, és mennyi időre a házi karantént. 

 

Továbbra is rendkívüli a tartomány járványügyi helyzete

1317 újabb koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak az elmúlt 24 órában Vajdaság területén, ebből 423-at Újvidéken. Emellett kritikus a helyzet Pancsován, Nagykikindán, Nagybecskereken, Szabadkán és Mitrovicán is.

Az aktív fertőzöttek száma Vajdaságban jelenleg 26 032. A legtöbb eset, 8900 Újvidéken van, azonban Nagykikindán és Szabadkán is több mint ezer feletti ez a szám. A Vajdasági Közegészségügyi Intézet továbbra is rendkívülinek értékeli a tartomány járványügyi helyzetét. 

Az eddigi időszaktól eltérően már a Zentai Közkórházban is kezelnek Covid-pozitív betegeket, ugyanis a községben 152 aktív fertőzött van. Katonai sátorban várakozhatnak ezentúl azok a páciensek, akik vizsgálatra érkeznek a Zentai Közkórházba. Az intézmény területére csak érvényes beutalóval léphetnek be a polgárok, emellett pontosan, az előre megadott időpontra kell érkezniük. A tájékozódást táblák segítik, mert több osztályt is áthelyeztek. A teljesen izolált Covid részlegen 18 beteget kezelnek, közülük hárman szorulnak lélegeztetőgépre.

Ideiglenesen bezár három szabadkai egészségház. A járványhelyzet miatt nem fogad betegeket az egyetemista-rendelő, valamint a zorkai és a radanovaci egészségház. Fontos, hogy légúti panaszokkal és koronavírus-gyanúval csak a két kijelölt helyen lehet jelentkezni: a Harambašić és a Kumičić utcában. A Ruđer Bošković utcai rendelőben ezentúl csak belgyógyászati esetekkel foglalkoznak.

 

(Forrás: Tanjug, Pannon RTV)

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Nyugat-Balkán rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..