home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Újabb negatív rekord dőlt meg Szerbiában
2020.11.30.
LXXV. évf. 48. szám
Újabb negatív rekord dőlt meg Szerbiában

Az elmúlt 24 órában 17 093 személyt teszteltek, akik közül 6224 lett pozitív. A halottak száma is jelentős, 55-en vesztették el a harcot a kórral szemben. Jelenleg 7368-an vannak kórházban, közülük 253-an szorulnak lélegeztetőgépre.  

Aleksandar Vučić szerb államfő megtekintette az épülő, 490 fekhellyel rendelkező Covid-kórházat Kruševacon, amelyet december közepén adnak át rendeltetésének. Az elnök figyelmeztetett, nehéz hét áll előttünk. A kedvezőtlen járványügyi helyzet miatt ismét zárások lehetségesek az országban, és ez a pillanat egyre közeleg. A szigorítás elsősorban a vendéglátóipart és a turizmust érinti majd, azonban ha erre sor kerül, az állam megtalálja a módját, hogy újabb intézkedésekkel segítse az érintett szektorokat – – hangsúlyozta Vučić.

 Valamivel több, mint egy órán át tartott az országos válságtörzs november 30-án délre összehívott ülése, melyen a koronavírus elleni védelem szükségszerű intézkedéseit vitatták meg. A stáb egészségügyi képviselői tovább értekeztek, az új intézkedések pontos definiálásán dolgoztak, melyet eljuttatnak a kormánynak.

Az összejövetelen, amely után nem tartottak sajtótájékoztatót és közleményt sem adtak ki, leginkább arról esett szó, hogy szükséges-e bevezetni a PCR-tesztelést az ünnepekre hazatérő állampolgárok esetében, illetve célszerű-e elrendelni számukra, és mennyi időre a házi karantént. 

 

Továbbra is rendkívüli a tartomány járványügyi helyzete

1317 újabb koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak az elmúlt 24 órában Vajdaság területén, ebből 423-at Újvidéken. Emellett kritikus a helyzet Pancsován, Nagykikindán, Nagybecskereken, Szabadkán és Mitrovicán is.

Az aktív fertőzöttek száma Vajdaságban jelenleg 26 032. A legtöbb eset, 8900 Újvidéken van, azonban Nagykikindán és Szabadkán is több mint ezer feletti ez a szám. A Vajdasági Közegészségügyi Intézet továbbra is rendkívülinek értékeli a tartomány járványügyi helyzetét. 

Az eddigi időszaktól eltérően már a Zentai Közkórházban is kezelnek Covid-pozitív betegeket, ugyanis a községben 152 aktív fertőzött van. Katonai sátorban várakozhatnak ezentúl azok a páciensek, akik vizsgálatra érkeznek a Zentai Közkórházba. Az intézmény területére csak érvényes beutalóval léphetnek be a polgárok, emellett pontosan, az előre megadott időpontra kell érkezniük. A tájékozódást táblák segítik, mert több osztályt is áthelyeztek. A teljesen izolált Covid részlegen 18 beteget kezelnek, közülük hárman szorulnak lélegeztetőgépre.

Ideiglenesen bezár három szabadkai egészségház. A járványhelyzet miatt nem fogad betegeket az egyetemista-rendelő, valamint a zorkai és a radanovaci egészségház. Fontos, hogy légúti panaszokkal és koronavírus-gyanúval csak a két kijelölt helyen lehet jelentkezni: a Harambašić és a Kumičić utcában. A Ruđer Bošković utcai rendelőben ezentúl csak belgyógyászati esetekkel foglalkoznak.

 

(Forrás: Tanjug, Pannon RTV)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..