home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Újabb módosítások a munkatörvényben
Rencsényi Elvira
2015.07.06.
LXX. évf. 26. szám
Újabb módosítások a munkatörvényben

A Köztársasági Munkaügyi Felügyelőség hathatós munkájának eredményeképpen az Észak-bácskai körzetben az idén több mint száz vállalkozó, illetve vállalat kötött munkaszerződést alkalmazottjaival. Ez azért fontos, mert úgy látszik, végre háttérbe szorul a feketemunka, vagyis a munkáltatók egyre nagyobb hányada tartja tiszteletben a munkatörvényben előírtakat és jelenti be a munkásait.

— Mindenképpen jelentős eredménynek könyvelhető el, hogy a munkáltatók a törvény által megszabott időn belül megkötik alkalmazottjaikkal a munkaszerződést, vagyis nem feketén dolgoztatnak — tudtuk meg Božo Ivkovićtól, a Köztársasági Munkaügyi Felügyelőség Észak-bácskai körzetének vezetőjétől. — Májusban például egy nagyszabású akció keretében harmincegy felügyelő járta a terepet, és ellenőrizte, hogy a vállalkozók betartják-e a törvényben előírtakat. 2015 januárja óta csaknem 7 millió dinár bírságot róttunk ki azokra, akik megpróbálták megkerülni a törvényt.

Újdonságnak számít, hogy a munkaügyi felügyelőség fokozottan ellenőrzi, a kis-, közép- és nagyvállalkozások szerepelnek-e a körzeti vállalkozói nyilvántartásban. Az akció 2015. július 29-én kezdődik, addig van idejük a vállalkozóknak regisztrálni tevékenységüket.

Božo Ivković elmondta továbbá, hogy a felügyelőség igyekszik minél eredményesebben végezni a munkáját, mert ezzel visszaszorítható a munkáltatók esetleges törvénytelen tevékenysége.

— Törvénytelennek számít például, ha a vállalkozó nem jelenti be a munkását, hiszen a feketefoglalkoztatást továbbra sem tolerálhatjuk. Éppen ezért bevezetjük az éjjeli munkaidőt is, azaz 22 órától reggel 6 óráig ugyanúgy ellenőrizzük a vállalkozókat, vállalatokat, mint nappal. A legtöbben ugyanis a nem bejelentett munkásokat éjjeli műszakban foglalkoztatják, gondolván: abban az időpontban úgysem ellenőrizzük őket. Most már igen, ráadásul nemcsak időnként, hanem állandó jelleggel. Ezúton hívom fel az alkalmazottak figyelmét, hogy jogukban áll bejelentett munkaviszonyt létesíteni a munkahelyükön, és ha a munkaadójuk ezt nem teszi lehetővé, akkor jelentkezzenek a felügyelőségünkön (Szabadka, Lazar Nešić tér 1., IV. emelet) munkanapokon 8-tól 10 óráig, vagy hívják a 024/641-184-es telefonszámot.

A felügyelőség vezetőjétől azt is megtudtuk, hogy az alkalmazottak testi és egészségi biztonságát előirányzó intézkedéseket is szigorúan ellenőrzik.

— A hatáskörünkbe tartozik, hogy ellenőrizzük és felügyeljük a dolgozók munkahelyi biztonságát is, és ha az nem kielégítő, büntetést is kiszabjunk a munkáltatóra. Ez módfelett fontos, hiszen a törvény részletesen leírja, milyen óvintézkedéseket kell alkalmazni annak érdekében, hogy egy-egy munkakörben az alkalmazott a lehető legnagyobb biztonságban legyen. Ha e téren mulasztást állapítunk meg a munkaadó részéről, akkor ugyanúgy pénzbírsággal sújthatjuk, mint a munkaügyi törvény bármelyik cikkelyének megsértése esetén — fejezte be a beszélgetést Božo Ivković.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..