home 2024. április 30., Katalin napja
Online előfizetés
Újabb kötelezettségszegési eljárás indul
Talpai Lóránt
2023.06.15.
LXXVIII. évf. 24. szám
Újabb kötelezettségszegési eljárás indul

Ezúttal Lengyelország ellen — A háború klímaromboló hatása — Ismét vádat emeltek Trump ellen

Ezúttal Lengyelország ellen

Az Európai Bizottság bejelentette, kötelezettségszegési eljárást indít Lengyelország ellen az orosz befolyást vizsgáló bizottságról szóló új törvény miatt. A véglegesen májusban elfogadott jogszabály értelmében a lengyel szejm vizsgálóbizottságot hoz létre az orosz befolyás és nyomásgyakorlás feltárására a belbiztonság és az energetika terén. Az érintett döntéshozókra adminisztratív büntetéseket szabhatnak ki. Ilyen büntetés lehet például, hogy az érintettek tíz évig nem kerülhetnek olyan pozícióba, amelyhez nemzetbiztonsági átvilágítás kell, vagy olyanba, amelyben közpénzek sorsáról kell dönteni. Az Európai Bizottság most aggályát fejezte ki amiatt, hogy a törvény révén nagyon jelentős hatásköröket kapna egy olyan közigazgatási szerv, amely megakadályozhatja, hogy bizonyos emberek közhivatalokhoz jussanak, továbbá a jogszabályt arra is fel lehet használni, hogy célba vegyék a lengyel ellenzék tagjait a közelgő parlamenti választások előtt.

 

A háború klímaromboló hatása

Több mint 100 millió tonna — Belgium egy teljes évi kibocsátásának megfelelő mennyiségű — üvegházhatású gáz jut a légkörbe Oroszország Ukrajna elleni háborúja első évi cselekményeinek következtében — mutatta ki egy felmérés. A Magyarországon élő holland szakértő, Lennard de Klerk vezette kutatásban készített becslés szerint a 2022 februárjában indított orosz támadás az első tizenkét hónapot tekintve nagyjából 120 millió tonnával növeli az éghajlatváltozást erősítő gázok szén-dioxidban számolt kibocsátását. Vonatkozik ez a helyreállítással, azaz a használhatatlanná tett vagy lerombolt épületek — köztük óvodák és kórházak — újjáépítésével és a kapcsolódó infrastruktúrában — egyebek mellett utakban, hidakban és a közműhálózatok elemeiben — okozott károk kijavításával járó kibocsátásokra is.

 

Ismét vádat emeltek Trump ellen

Vádat emeltek Donald Trump volt amerikai elnök ellen, amiért minősített iratokat tárolt otthonában. Ezt maga a politikus jelentette be. A volt elnök közlését ügyvédje, Alina Habba szintén megerősítette a Fox News műsorában. Trump közösségimédia-oldalán, a Truth Social felületén közölte: a kormányzat értesítette ügyvédeit, hogy megtörtént a vádemelés. Tudatta: június 13-ára idézték be Miami szövetségi bíróságára. „Ártatlan ember vagyok” — írta a politikus, aki nehezményezte, hogy vádat emelnek ellene, miközben Joe Biden elnök korábbi irodáiban és ingatlanjaiban 1850 doboznyi iratot találtak a hatóságok.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..