home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Újabb környezetvédelmi csúcs a Tiszán
2022.08.30.
LXXVII. évf. 34. szám
Újabb környezetvédelmi csúcs a Tiszán

Rekordmennyiségű, 2880 zsák hulladék összegyűjtésével zárult a jubileumi X. Felső-Tiszai PET Kupa, mely az esemény egyik emlékezetes helyszínéről, Cigándról indult. A verseny feledhetetlen élményeket és naponta új rekorderedményeket hozott, a PET Kalózok és a szervező Természetfilm.hu Egyesület ismét büszkén számolhat be az eredményekről és a megtisztult tiszai ártérről. A rendezvény Magyarország Technológiai és Ipari Minisztériuma főtámogatásával valósult meg.

2013-ban 4 PET-hajóval rajtolt el az I. PET Kupa flottája, kalandjaiból televíziós filmsorozat készült „Valamit visz a víz” címmel. Azóta sok víz és műanyag palack lefolyt a Tiszán, a PET Kupa pedig meghatározó környezetvédelmi mozgalommá vált. Filmműhelyében számos ismeretterjesztő alkotás készült, a PET Kalózok 225 tonna hulladéktól mentesítette a Tiszát és mellékfolyóit, az ismeretterjesztésen a vízgyűjtő területének öt országában dolgozik.

A világ minden táján épülnek pillepalackból hajók, a Tiszai PET Kupa kezdeményezés azonban az első, ahol a környezetbe juttatott és onnan visszagyűjtött szennyező anyagokból építik a hajósok vízi járműveiket. A PET-hajók meghajtása megújuló energiával, kézi erővel, evezéssel, vitorlával vagy napelemmel történik, és ezek a hajóegységek fogadják a gyors mozgású kenuk által összegyűjtött hulladékot.

Az első Tiszai PET Kupa alkalmával Tivadar és Cigánd között 112 kilométeres távon tisztították a folyót a csapatok. A PET Kupa történetében ez az eredeti versenyszakasz mostanáig rekordtávolságnak számít. Az idén ismét szívesen próbálkoztak volna vele a szervezők, de sajnos a Tisza határ menti szakaszaira a háborús helyzet miatt nem igényelhető vízi rendezvényre vonatkozó engedély. Története során a PET Kalózok több mint 800 folyamkilométeren takarított kitartóan a Felső-Tiszán, többször visszatérve az erősen szennyezett folyószakaszokra. A kigyűjtött és 14 különböző frakcióra szétválogatott hulladék nagyobb része, körülbelül 60%-a, újrahasznosul. A közszolgáltatóknak, a begyűjtő és hasznosító cégeknek, valamint az innovatív kisipari megoldásoknak köszönhetően a PET Kupa mint civil szervezet működésének tíz éve alatt a folyami hulladék legnagyobb újrahasznosítójává nőtte ki magát. Ennek részeként készülnek például folyami hulladék újrahasznosításával a Palackorrú Lebegő Kikötők, melyekből a legújabbat Cigándon adták át a szervezők.

Az idei jubileumi versenyen 12 lelkes csapat gyűjtötte a hulladékot a megszokottnál hosszabb, a Tisza Cigánd és Tiszadada közötti 86 folyamkilométeres szakaszán. Az esemény hat napja alatt a résztvevők óriási lelkesedésről és elszántságról tettek tanúbizonyságot. Nem telt el úgy nap, hogy a PET Kalózok legalább 1 tonnányi hulladékot ne szedett volna ki a folyó árteréből, sőt, Tokajtól Tiszaladányig a 14 folyamkilométeres távon napi rekord született, csaknem 5 tonna összegyűjtött hulladékkal. A csapatok már a vízen előre szelektálták a begyűjtött dolgok nagyobb részét, melyet azután a PET Kupa erre a feladatra dedikált tapasztalt folyómentői és önkéntesei, a hajós csapatok közreműködésével, a parton válogattak szét különböző anyagfajtákra.

A jubileumi rendezvény rekordokat döntött, a résztvevők pedig rendhagyó élményekkel térhettek haza. A verseny utolsó szakaszán eddig ismeretlen vizeken eveztek a csapatok, sőt, az utolsó napon a teljes flotta, énekszó mellett, közösen zsilipelt a tiszalöki duzzasztóműnél.

— Cigándtól Tiszadadáig különböző hulladékhelyzet fogadott bennünket. Azokon a területeken, ahol korábban többször jártunk, és több év árhullámainak „PET-bányáit” sikerült felszámolni, kevesebb hulladékkal találkoztunk, míg a folyó alsóbb, ritkábban takarított szakaszain nagyobb ártéri szennyezést tapasztaltunk — mondta el Tamás Zsolt, a PET Kupa versenyigazgatója.

 

A legjobbak legjobbjai

Az idei versenyt az alacsony vízállás is nehezítette, ezért különösen örültek a szervezők, hogy a legrutinosabb résztvevőkből szerveződtek a csapatok. Kicsik és nagyok maximálisan kivették a részüket a takarításból.

A pillepalackokból épült hajók versenyében a legtöbb hulladékot, 540 zsáknyit, a Siemens Energy vállalati önkéntesekből és gyerekeikből álló csapata nyerte, mely ezúttal az egy főre vetített hulladékgyűjtésben is a legjobbnak bizonyult, és ezzel megszerezte a legszorgalmasabb legénységnek járó Tisza Hőse díjat is. Második helyen a Siemens Evező-SÖK csapata végzett. A jubileum alkalmából a PET Kupa Admiralitásából és tapasztalt folyómentőiből, önkénteseiből szintén alakult egy PET-hajós csapat, mely szoros küzdelem után a dobogó harmadik helyére állhatott fel. 

 

Filmek és dalok

A PET Kupát működtető Természetfilm.hu Egyesület műhelyében manapság szinte hetente készülnek filmek, a néhány perces videóktól az egész estés ismeretterjesztő dokumentumfilmekig. A versenyeken és a filmeken gyakran feltűnnek környezetvédelem iránt elhivatott művészek, sportolók. Az első, „Valamit visz a víz” sorozat műsorvezetője Varga Livius, a Quimby tagja volt. Amikor zenészbarátjának, Kiss Tibinek beszámolt a tiszai környezetszennyezésről és az I. PET Kupáról, megszületett a PET Kalóz Himnusz.  

A PET Kupán hagyományossá vált PETaSztár versenyeken született dalok általában a folyóparton, tábortűz mellett hangzanak el, de némelyikből videó is készült.

(Az összeállítás a Természetfilm.hu Egyesület sajtóközleményei alapján készült)

Fotók forrása: PET Kupa

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..