home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Újabb két állam az EU előszobájában
Talpai Lóránt
2018.07.07.
LXXIII. évf. 27. szám
Újabb két állam az EU előszobájában

​​​​​​​Jövőre kezdődhetnek Albánia és Macedónia európai uniós csatlakozási tárgyalásai — Az EU továbbra is fenntartja a Moszkvát sújtó büntetőszankciókat — Megbékélési megállapodásokat kötöttek Szíriában

Jövőre kezdődhetnek Albánia és Macedónia európai uniós csatlakozási tárgyalásai

Jövő júniusban elindulhatnak a két balkáni állam csatlakozási tárgyalásai, ha ezek az országok megfelelő előrelépést érnek el a szükséges reformfolyamatban — hagyták jóvá luxemburgi ülésükön a tagállamok általános uniós ügyekben illetékes miniszterei. Az Európai Bizottság még áprilisban tett javaslatot az albán és a macedón csatlakozási tárgyalások megindítására. Számos tagállam ezt azonnali hatállyal jóvá is hagyta volna, főként a görög—macedón névvita rendezésének sikerét látva, mások — elsősorban Franciaország és Hollandia — azonban ezt ellenezték, és végül a feltételes hozzájárulás lett a kompromisszum. A tagállami kormányokat tömörítő tanács felszólította az Európai Bizottságot, hogy kövesse figyelemmel a reformintézkedéseket a két országban: Macedóniában mindenekelőtt a korrupcióellenes harc, a biztonsági szolgálatokra vonatkozó szabályok, továbbá az igazságügyi és a közigazgatási reform terén van szükség előrehaladásra, Albánia esetében pedig az igazságügyi reformon és a korrupcióellenes intézkedéseken kívül a szervezett bűnözés elleni küzdelmet emelték ki.

 

Az EU továbbra is fenntartja a Moszkvát sújtó büntetőszankciókat

Brüsszeli csúcsértekezletükön az uniós országok első számú vezetői úgy döntöttek, hogy további hat hónapig érvényben tartják a négy évvel ezelőtt elrendelt, azóta újra és újra meghosszabbított, az eddigiek értelmében július 31-én lejáró szankciókat, mert Moszkva még mindig nem hajtotta végre maradéktalanul az ukrajnai válság rendezését célzó minszki megállapodásokban foglaltakat. Az unió álláspontja szerint Moszkva, megsértve a nemzetközi jogot, elcsatolta a Krím félszigetet Ukrajnától, és szakadár erőket támogat az ország keleti részében. Az intézkedések értelmében korlátozzák bizonyos orosz bankok és vállalatok hozzáférését az európai tőkepiachoz, valamint tiltják a fegyverek és a katonai jellegű végfelhasználásra szánt kettős rendeltetésű termékek, továbbá bizonyos energetikai technológiák exportját Oroszországba.

 

Megbékélési megállapodásokat kötöttek Szíriában

Tűzszünettel kecsegtető egyezség született a szíriai hadsereg és az iszlamista felkelők között a délnyugat-szíriai Dara tartományban, melynek lázadók ellenőrizte területei ellen a kormányerők nagyszabású támadást indítottak az elmúlt hetekben — jelentették nyugati hírügynökségek, több forrásra hivatkozva. A SANA szíriai állami hírügynökség szerint az utóbbi napokban a felkelők három településen egyeztek bele abba, hogy leteszik a fegyvert, aminek eredményeként a damaszkuszi kormány visszaállíthatja ellenőrzését a térség felett. A hírügynökség értesülései szerint a lázadók további négy településen is megadták magukat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..