home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Újabb keresztény áldozatok
(F. G.)
2015.02.24.
LXX. évf. 8. szám
Újabb keresztény áldozatok

Huszonegy kopt keresztényt fejezett le az Iszlám Állam — A minap az Iszlám Állam líbiai szárnya közzétett egy (a szakértők szerint filmrendezői pontossággal felvett) videót, melyen huszonegy egyiptomi kopt keresztény kivégzése látható.

A videofelvétel ötperces, és bemutatja, amint valahol a tengerparton kivégzik az elrabolt építőipari munkásokat. A videó elején filmbe illő módon jelenik meg egy narancssárga ruhába öltöztetett csoport az arcukat is eltakaró, fekete ruhás emberekből álló halálbrigád kíséretében. Mindez naplementekor történik. Ezután sorban letérdepeltetik az elrabolt keresztényeket, miközben mindegyikük mögé egy-egy kivégző áll, kést szorítva az előtte térdeplő torkához. Mielőtt megtörténik a borzalmas tett, a videón még egyszer láthatjuk az áldozatok arcát. Több esetben is megfigyelhető, hogy szinte semmilyen félelem nem látszik rajtuk, többen is imát mormolva készülnek a halálukra. A következő képen a tenger vize látható, amint vörösen hullámzik a kopt vértanúk kiontott vérétől. Ezeknek az embereknek a többsége családapa, és azért haltak meg 2015-ben, mert keresztények voltak. Ez az újabb szörnyű iszlamista tett borzolta fel a minap az egész világot. Mostanra persze mindenki megfeledkezett róla az ukrajnai híreket nézve. Térdre kényszerítették és lefejezték ezeket az embereket mint „a kereszt népét, az ellenséges egyiptomi egyház követőit”. A videofelvételen megszólaló terrorista észak-amerikai akcentussal beszélt, és a többi közt azt mondta: „Allah segedelmével leigázzuk Rómát is.”

Érthetetlen az egész nyugati világban tapasztalható iszlám brutalitás, mely oktalan kutya módjára „az őt etető kézbe harap bele”. Miközben a mai liberális álkeresztény világ a fejét a homokba dugja, addig a másik oldal erősen előretörve gyűjti az újabbnál újabb, tőle eltérően gondolkozó áldozatait. Miközben mi, keresztények az iskolákban, a hivatalokban és lassan a gyülekezetekben is leszedtük a falakról a kereszteket, Jézus-karikatúrákat is ábrázoló „szennylapokat” olvasgatunk, és álkeresztény főszerkesztők tollából származó cikkeket, addig az iszlamisták a pápát illető szitkokat szórnak az őket rendre intő londoni bobbykra. A kopt keresztények lefejezésének hírére az egyiptomi kormány hétnapos gyászt rendelt el, Abdel-Fattah esz-Szíszi elnök pedig összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot. Az államfő részvétét fejezte ki az áldozatok családjának — derült ki a hivatal által ismertetett közleményből. Az egyiptomi hadsereg főparancsnokságának szóvivője az állami rádióban bejelentette, hogy egyiptomi harci gépek megtorlásul légi csapásokat mértek Líbiában az Iszlám Államra. A harci gépek kiképzőtáborokat és fegyverraktárakat támadtak, majd sértetlenül visszatértek Egyiptomba. 

Ferenc pápa a pénteki, a Szent Márta-házban tartott szentmise homíliáját a vértanúság témájának szentelte a Keresztelő Szent János kivégzéséről szóló napi evangélium, valamint Miki Szent Pál és társai japán vértanúk emléknapja kapcsán. Keresztelő János is erőszak áldozata lett, amikor Heródes Antipász börtönébe került. A megrettent király végül döntést hozott, de nem azért, mert megtért, hanem mert fölbátorodott a bortól. Így ért véget János élete egy középszerű, részeges és korrupt király által, mindez pedig egy táncosnő és egy házasságtörő asszony bosszúálló gyűlölete miatt történt. Manapság is gyűlölet sújtja a keresztényeket — mondta a pápa.

— Amikor ezt az evangéliumi részt olvasom — vallotta személyes hangon az egyházfő —, mély megrendülést érzek, és mindig két dologra gondolok. Elsőként a vértanúinkra, napjaink vértanúira, azokra a férfiakra, nőkre és gyerekekre, akiket gyűlölnek, elűznek az otthonukból, megkínoznak és halomra gyilkolnak. De ez nem csak régen volt így, ma is éppúgy megtörténik. Mártírjainkkal olyan korrupt emberek végeznek, akik gyűlölik Krisztust. Gondoljunk Miki Szent Pálra és társaira, akikkel 1600 táján végeztek. Aztán gondoljunk napjaink vértanúira, 2015 mártírjaira.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..