home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Újabb helyi járulék bevezetésére készülnek a csókai községben
(-)
2006.04.04.
LXI. évf. 14. szám

A csókai községi képviselő-testület legutóbbi ülésén a tanácsnokok egyhangúlag a helyi járulék újbóli bevezetése mellett döntöttek minden helyi közösségben. A polgárok írásos formában tehetnek nyilatkozatot, melynek begyűjtésére bizottságokat hoztak létre. Tiszaszentmiklóst kivéve, ahol tíz évre szó...

A csókai községi képviselő-testület legutóbbi ülésén a tanácsnokok egyhangúlag a helyi járulék újbóli bevezetése mellett döntöttek minden helyi közösségben. A polgárok írásos formában tehetnek nyilatkozatot, melynek begyűjtésére bizottságokat hoztak létre. Tiszaszentmiklóst kivéve, ahol tíz évre szóló helyi járulék bevezetéséről döntenek, Csókán, Egyházaskéren, Feketetón, Hódegyházán, Padén és Szanádon újabb öt évre szóló pótadóra szavazhat a felnőtt lakosság. A javaslat szerint a dolgozók nettó keresetéből 4, a kataszteri jövedelem után pedig 20 százalékot vonnának le, a nyugdíjasok önként vehetik ki a részüket az akcióból.
Csókán az elkövetkező öt évben - májustól számítva - összesen 120 millió dinár bevételt várnak. A pénz legnagyobb hányadát, 60 százalékát, a település szennyvízelvezető csatornájának a kiépítésére fordítják. A sportklubok 12,5, a művelődési szervezetek pedig 5,5 százalékra számíthatnak. Tiszaszentmiklóson az egy évtized alatt - a számítások szerint - 60 millió dinár gyűlik majd össze falufejlesztésre. A pénz egyharmadát, pontosabban 35 százalékát a település infrastruktúrájára, az ivóvízhálózatra, csatornázásra, az utak és járdák építésére és karbantartására szánják. A sportélet előmozdítására is gondolnak, erre a bevétel 15 százalékát költik. A művelődési egyesületek öt százalékot kapnak, a helyi oktatás hat százalékban részesül, de a polgárok pénzéből fordítanak az egészségügyre és az infrastruktúra karbantartására is stb. Padén a tervek szerint az öt év leforgása alatt 12,5 millió dinárt ad össze a falu lakossága. A pénz legnagyobb részét, mintegy 70 százalékát, a kommunális beruházások emésztik fel. A társadalmi szervezetek (iskola, óvoda stb.) a teljes bevétel 10 százalékára számíthatnak, a szakszolgálat munkája kereken 20 százalékot visz el. Szanádon szerényebbek az elvárások, fél évtized leforgása alatt a legjobb esetben 7,3 millió dinár csoroghat össze a helyi közösség kasszájába. A pénz 35 százalékát a vízvezeték-hálózat korszerűsítésére fordítják, az utak felújítására és a falu rendezésére 15 százalékot irányoztak elő. Hódegyháza ugyancsak kis helyi közösség, szerény 3,25 millió dinárnyi bevételre számítanak öt év alatt. Feketetón, a körülmények ismeretében (mindössze 12 lakos van munkaviszonyban) még minimálisabbak az elvárások, öt év alatt 1,7 millió dinárra, Egyházaskéren pedig mindössze 1,5 millióra számíthatnak helyi járulék címén.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..