home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Újabb háború?
Összeállította: Talpai Lóránt
2024.04.18.
LXXIX. évf. 16. szám
Újabb háború?

Irán drónokat és rakétákat lőtt ki Izraelre — Szentkirályi Alexandra lett a Fidesz budapesti elnöke — Kisebbségvédelem a háború árnyékában

Irán drónokat és rakétákat lőtt ki Izraelre

Iránból körülbelül 300 drónt, rakétát indítottak Izrael irányába a hétvégén. Hadüzenet volt Irán támadása Izrael ellen — fogalmazott az ország elnöke, Jichák Hercog. Hercog hozzátette: továbbra is kitartanak amellett, hogy országuk „békére törekszik”. Az elnök szerint a világ hatalmainak világossá kell tenniük Irán felé, hogy „elfogadhatatlan a viselkedésük”. Az európai uniós intézmények vezetői és a NATO is elítélte az Izraelt ért iráni támadást, és önmérsékletre, valamint a helyzet elmérgesedésének megelőzésére szólítottak fel.

 

Szentkirályi Alexandra lett a Fidesz budapesti elnöke

A Fidesz — Magyar Polgári Szövetség budapesti választmányának elnöksége a legutóbbi ülésén Szentkirályi Alexandrát választotta meg a párt budapesti elnökének. Ennek megfelelően 2024. 04. 11-étől a Fidesz főpolgármester-jelöltje a párt budapesti elnöke — írta a nagyobbik kormányzópárt a közleményében. Szentkirályi Alexandra Facebook-oldaláról pedig az is kiderült, hogy a kisebbik kormányzópárt, azaz a KDNP is támogatja. „Barátokkal mindig könnyebb! A kereszténység, a magyarság és a szuverenitás kéz a kézben járnak” — írta a Fidesz főpolgármester-jelöltje. Szentkirályi Alexandra 1987-ben született Budapesten. Jogi diplomáját a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán szerezte. Pályafutását a Fidelitasban kezdte, 2007 és 2010 között az ifjúsági szervezet budavári csoportelnökeként tevékenykedett. 2010 és 2014 között képviselő volt a Fővárosi Önkormányzat Fidesz—KDNP-frakciójában, 2014-ben pedig főpolgármester-helyettes lett Tarlós István mellett.

 

Kisebbségvédelem a háború árnyékában

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség a legrégebben működő független magyar kisebbségi szervezet mind a Kárpát-medencében, mind Ukrajnában. Az idén harmincöt éves KMKSZ 1989. február 26-án alakult meg Ungváron. 34. közgyűlését a hétvégén tartotta. Brenzovics László elnöki beszámolójában kiemelte: a szövetség a rendkívül nehéz körülmények között is teszi a dolgát, védi és képviseli a kárpátaljai magyarság érdekeit. A 2016-ban a kárpátaljai magyarok szülőföldön való boldogulása érdekében elindított anyaországi szociális, oktatási-nevelési és gazdaságélénkítő programok a háború ellenére jelenleg is folytatódnak. Az óvoda- és iskolafejlesztési program keretében több mint 100 intézmény újult meg Kárpátalján. Több külhoni magyar szervezet vezetője személyesen vett részt a közgyűlésen. Valamennyien szolidaritásukról biztosították a KMKSZ-t és a kárpátaljai magyarságot. Vajdaságot dr. Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke képviselte.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..