home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Újabb adók a láthatáron
Kartali Róbert
2022.07.07.
LXXVII. évf. 27. szám
Újabb adók a láthatáron

Megadóztatnák a gázfogyasztást a németek — Üzemanyagárstop Horvátországban — Lítiumadót vezetnek be Kaliforniában?

Megadóztatnák a gázfogyasztást a németek

A németországi gáztárolók szintje jelenleg 61 százalékos — közölte a német közüzemi hálózati felügyelet, az úgynevezett „gázvészhelyzeti terv” alapján pedig második szintre emelték a riasztási fokozatot. A vészhelyzeti tervet a múlt héten léptették életbe, miután Oroszország technikai okokra hivatkozva jelentősen csökkentette a gázszállítást az Északi Áramlat 1 gázvezetéken. A német kormány ismét arra kérte a vállalatokat és a háztartásokat, hogy a gázfogyasztást a lehető legalacsonyabb szintre csökkentsék. Elemzők szerint ha az orosz gázszállítás továbbra is hasonlóan alacsony szinten folytatódik, akkor nehéz lesz feltölteni a készleteket télre. A Reuters hírügynökség értesülései szerint a német kormány azt tervezi, hogy a gázválság pluszkiadásait áthárítja majd a lakosságra. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy különadót vetne ki minden gázfogyasztóra. A földgáz ára így drágább lesz a fogyasztók számára, az energiacégek veszteségei viszont csökkennek. Becslések szerint egy németországi háztartásnak a jelenlegi árakkal már így is tetemes többletköltséggel kell számolnia, ha az éves földgázfogyasztása eléri a 20 000 kilowattórát.

 

Üzemanyagárstop Horvátországban

A horvát kormány további két héttel meghosszabbította az üzemanyagárstopot. A rendelet ezután is csak az autópályákon kívüli benzinkutakra vonatkozik. Így az eurosuper 95 ára marad 13,50 kuna (211 dinár), az eurodízelé pedig 13,08 kuna (204 dinár). A prémium-üzemanyagok mindenhol szabad árasak. Az intézkedéssel az a célja a kormánynak, hogy szavatolja az állampolgárok életszínvonalát és az energiaellátás stabilitását, továbbá a bevételeket a turisztikai szezonban. Emellett a nagykereskedelmi árakat is rögzítették, hogy megvédjék azokat a benzinkutakat, ahol maximálták a díjszabást, így az üzemanyagok nagykereskedelmi ára nem haladhatja meg a rögzített kiskereskedelmi árat. A kormány egyúttal meghosszabbította a rögzített kereskedői árrésre, valamint a benzin és a gázolaj jövedékiadó-mértékének csökkentésére vonatkozó rendeletét is.

 

Lítiumadót vezetnek be Kaliforniában?

Az amerikai egyesült államokbeli Kalifornia állam jóváhagyta azt a tervezetet, amely szerint megadóztatja az elektromos járművek akkumulátorainak lítiumát, hogy bevételre tegyen szert egy környezetvédelmi helyreállítási projektumhoz. A döntés annak ellenére született meg, hogy az iparág képviselői hátrányosnak tartják — számolt be a Reuters. A januártól bevezetendő kötelezettség egy úgynevezett átalányadó lesz, melyet a lítium tonnánkénti mennyiségére vetnek ki. Az adó mértékét minden évben felülvizsgálják, továbbá az állami tisztviselők abba is beleegyeztek, hogy fenntartják a százalékos alapú adóra való esetleges áttérés lehetőségét. A Kaliforniában elhelyezkedő Salton-tó térségében óriási lítiumkészletek találhatóak, de a területet korábban súlyosan károsították a mezőgazdaságban évekig használt növényvédő szerek. Az adóból befolyó összeget részben a régió megtisztítására fordítják.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..