home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Új városvezetőség és döntés a Bodrogvári-díjról
Tóth Imre
2016.07.04.
LXXI.. évf. 26. szám

Bogdan Laban, a választásokon legtöbb mandátumot megszerző Szerb Haladó Párt listavezetője lett Szabadka új polgármestere. A városi képviselő-testület 2016. június 23-ai ülésén megválasztották a polgármester és a vkt elnökének helyettesét is, valamint a Városi Tanács tagjait.

A városi képviselő-testület második rendes ülése műszaki okok miatt félórás késéssel kezdődött. Maglai Jenő, a Mozgalom a polgári Szabadkáért képviselőcsoport vezetője az ülés elején az ügyrendi szabályzat megsértésére hívta fel a figyelmet: a képviselő-testület elnöke — Maglai szerint — szándékosan nem küldte el a napirendi pontokra vonatkozó anyagokat. A vitában Nágel János, a VMSZ frakcióvezetője elmondta: képviselőcsoportja támogatja Bogdan Laban polgármesterjelölt és az általa javasolt tanácstagok kinevezését. Hasonló véleményének adott hangot Mirko Bajić is, a Bácskai Bunyevácok Szövetségének képviselője. Tomislav Žigmanov, a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetségének tanácsnoka elmondta: nem támogatja felterjesztett személyek jelölését, mert nincs közöttük egyetlen horvát sem — ez pedig nincs összhangban azzal, amiről alig néhány napja egyezett meg a szerb miniszterelnök és a horvát államfő. Erre Mirko Bajić, valamint Gojko Radić, az SZHP képviselője is azt válaszolta, hogy a horvátok önként választották az ellenzéki szerepet. Maglai Jenő elmondta: a polgármester személyére vonatkozóan a jelen helyzetben ez volt a legmegfelelőbb jelölés, a Városi Tanács tagjainak névsora azonban már kiábrándító, mert ők nem szakemberek, hanem a politikai pártok káderei, és a javaslatban az sem szerepelt, hogy melyik tanácstag milyen feladattal lesz megbízva. Saša Vučinić, a Demokrata Párt frakcióvezetője is szóvá tette, hogy a tanácsnokok nem kapták meg a jelöltekre vonatkozó anyagot, de sürgette a város vezetőinek mielőbbi megválasztását, hiszen már, mint mondta, így is két hónap múlt el anélkül, hogy bármi történt volna.

Az ülésen titkos szavazással választották meg a városi képviselő-testület elnökhelyettesét, a polgármestert és helyettesét, valamint a Városi Tanács tagjait. Bunford Tivadarnak, a vkt elnökének helyettese Veljko Vojnić (SZHP) lett. A polgármester Bodgan Laban közgazdász, helyettese pedig Horváth Tímea (VMSZ). A városi tanács tagjai: Nemanja Simović, Nebojša Daraboš, Ilija Đukanović, Nataša Aleksić, Miroslav Babić, Újhelyi Ákos és Osztrogonác Simon. Bogdan Laban a megválasztása után azt mondta, biztonságos Szabadkát akar, ahonnan a fiatalok nem mennek el, sőt az egyetem után visszatérnek.

— Folytatni kell az új befektetők idevonzását és az ipari övezet bővítését. Meg kell őrizni a munkahelyeket, illetve újakat nyitni. Fejleszteni kell a kommunális és közlekedési infrastruktúrát, gondoskodni kell a legidősebb polgárokról, de a jó képességű fiatalokról is, hogy munkahelyhez juthassanak szülővárosukban — mondta programbeszédében az új polgármester.

Az ülésen döntöttek a Dr. Bodrogvári Ferenc-díj odaítéléséről is. A 2015-ben nyújtott kiemelkedő alkotásáért és figyelemre méltó tevékenységéért ezt a kitüntetést az idén Natalija Raičević balett-tanár, Csík Mónika magyar nyelv és irodalom tanár, valamint Željka Zelić okleveles újságíró kapja.

Két nappal az ülés előtt Maglai Jenő leköszönő polgármester tartott sajtótájékoztatót, melyen az elmúlt fél év eredményeiről, valamint az elmúlt két és fél éves mandátumáról tartott összegzést. Mint elmondta, sok mindent sikerült megvalósítani vagy kimozdítani a holtpontról. Ilyen például a Palicsi-tó kérdése, a kutyamenhely, a Népszínház építése, a zsinagóga felújítása, a katonai ingatlanok és a Zorka gyár visszavásárlása vagy a szennyvíz- és ivóvízhálózat fejlesztése. Miniszterelnök sem jött még olyan gyakran a városba gyárat megnyitni, vagy egy újnak az alapkövét lehelyezni, mint az elmúlt két évben. Maradtak azonban évtizedes gondok is, melyeket nem sikerült a két és fél év alatt rendezni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..