home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Új tűzoltókocsival gazdagodott a magyarkanizsai Önkéntes Tűzoltó Egyesület
Kovács Laura
2023.09.07.
LXXVIII. évf. 36. szám
Új tűzoltókocsival gazdagodott a magyarkanizsai Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Magyarkanizsa Önkormányzata a Magyarkanizsai Községi Tűzoltó Szövetség éves támogatása keretében segíti az önkéntes tűzoltók eszközbeszerzését, mely során az idén a martonosi és a magyarkanizsai szervezet kapott használt, de műszakilag kiváló állapotban lévő tűzoltókocsit.

Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere elmondta, az idei évben lehetőség adódott két olyan tűzoltókocsi vásárlására, amelyek életkora nem haladja meg a tíz évet. Ezek az autók jó állapotban vannak, kevés kilométerrel. Az egyik Magyarkanizsára, a másik pedig Martonosra fog kerülni.
— Időközben az önkéntesek jó külföldi kapcsolatainak köszönve érkezett egy kisebb kapacitású és tudású tűzoltókocsi Tóthfaluba, valamint Kispiacra is, azok most technikai átvétel alatt vannak, és a működésüket engedélyeznie kell a belgrádi minisztériumnak és ügynökségnek, ami folyamatban van.  

Fejsztámer Róbert hozzátette, Magyarkanizsa Község Önkormányzata minden évben előirányoz egy bizonyos összeget, hogy az Önkéntes Tűzoltó Szövetség révén az egyes tagszervezetek munkáját, működését, illetve az eszközbeszerzésüket tudják támogatni.
— Ez általában éves szinten 2,8 millió dinár körüli összeg volt az eddigiekben. Idén történt először, hogy igény érkezett az önkéntes tűzoltók részéről, hogy nagyobb eszközbeszerzéssel is szeretnének foglalkozni, ugyanis szeretnék a gépállományt megújítani. Ezért az önkormányzat megemelte a támogatást 5,8 millió dinárra, ami azt jelenti, hogy több mint a dupláját adtuk az idén az Önkéntes Tűzoltó Szövetségnek. Úgy gondolom, az elmúlt évek megmutatták, hogy az önkéntes tűzoltók munkájára nagy szükség van. Mostanra elértük, hogy itt Magyarkanizsán sokkal jobb a felszereltsége és az eszközállománya az önkéntes tűzoltóknak, mint a profi tűzoltóknak, ami, bízom benne, változni fog, és a belügyminisztérium részéről is megérkeznek azok a támogatások, amiket már évek óta ígérnek.

Čubrilo Jovan, a Magyarkanizsai Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke a tűzoltókocsiról árult el információkat.
— Ezt a kamiont az idén februárban szereztük be oly módon, hogy az önkormányzat és jómagam a kapcsolatainkon keresztül Horvátországból nagyon jutányosan jutottunk hozzá. Nagyon jó minőségű gépről van szó, 5000 liter vizet és 500 liter habanyagot visz. Fel van szerelve minden olyan eszközzel, amely mentéshez, vízszivattyúzáshoz szükséges. Bármilyen tüzeket bírunk vele oltani. A kisebb gép egy régebbi szerzeményünk. Ezt 2015-ben adományként kaptuk, ami a kabint meg a pumpát illeti, azt mi szereltettük rá Belgrádban. Ez 500 liter vizet visz, magas nyomáson dolgozik, tehát spórolós. Leginkább tarlótüzek, belső tüzek oltására, illetve baleseteknél alkalmazzuk, mert nagyon kevés vizet használ. Az idén harminc tűzesetnél vettünk részt a hivatásos tűzoltókkal együtt. A kamiont ma helyezzük ünnepélyesen üzembe, tűzoltóink vannak, akik adott esetben a hivatásosokkal együtt vagy akár maguk is mehetnek a tűzesethez, mivel a belügyminisztérium rendelete szerint minden egyesületnek kötelessége, hogy operatív tűzoltói legyenek. Mi ezt tavaly megtettük, levizsgázott tíz tagunk.

Čubrilo Jovan egyúttal felkérte a polgárokat, a tarlókon ne gyújtsanak nyílt lángot, mert az átterjedhet a napraforgóra és a kukoricára is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..