home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Új távlatok várnak a topolyai művelődési házra
Kartali Róbert
2022.02.24.
LXXVII. évf. 8. szám
Új távlatok várnak a topolyai művelődési házra

Topolya Község Művelődési Házának társalapítója lett a Magyar Nemzeti Tanács. Az erről szóló szerződést pénteken írta alá mgr. Hajnal Jenő, az MNT elnöke és Szatmári Adrián, Topolya Község elnöke a polgármesteri hivatalban.

— Egy olyan kiváló intézmény társalapítója lett a Magyar Nemzeti Tanács, amely a vajdasági magyarság szempontjából kiemelt jelentőségű, hiszen olyan értékeket képvisel, olyan munkát végez, amely nemcsak egy szűkebb régiónak, nemcsak ennek a településnek fontos, hanem az egész Vajdaságra, sőt egy kicsit a Kárpát-medencére is kitekintve jelentős — nyilatkozta a szerződés aláírása után Hajnal Jenő. — Meggyőződésünk, hogy ez a kiemelt jelentőségű státusz az itt élő magyarságnak szól, de ugyanakkor ennek a közösségnek, Topolyának és magának az intézménynek is, hiszen az a tevékenység, amely itt megvalósul, példaértékű, fontos és jelentős. A művelődési élet szervezésén kívül tájmúzeum, kiállítások, egyéb tartalmak találhatók a településen, de a szervezői munka, a naponta valamilyen formában megjelenő kulturális életszervezés is megérdemli ezt a kitüntető figyelmet. Ehhez még hozzátársul az is, hogy az egykori topolyai szálloda átalakításával, átépítésével a művelődési ház mint kedvezményezett egy olyan új kulturális közigazgatási diákkollégiumi komplexum kiépítésén is fáradozik az önkormányzattal közösen, amely úgy gondolom, ennek az egész régiónak egy új minőséget, egy új értéket fog fölmutatni, teremteni.

Topolya Község Képviselő-testülete a tavaly szeptemberben megtartott ülésén hozott döntést a művelődési ház alapítói jogainak részleges átruházásáról a Magyar Nemzeti Tanács javára. A határozat értelmében az alapítói jogok 50 százalékát, azaz a felét a Magyar Nemzeti Tanács fogja gyakorolni — mondta Szatmári Adrián.

— Ennek a szerződésnek a megkötésével lezárult a folyamat, és az aláíró felek azon fognak dolgozni, hogy a művelődési ház munkáját előremozdítsák, és még sikeresebbé, gazdagabbá tegyék. A művelődési háznak ezáltal lehetősége nyílik új pénzeszközöknek és forrásoknak a bevonására is, ami lehetőséget nyújt arra, hogy még színvonalasabb előadásoknak adjon otthont, illetve arra is, hogy még hatékonyabban őrizzük és vigyázzuk kulturális örökségünket, ez az intézmény ugyanis kiemelt jelentőséggel bír a magyar kultúra, valamint a magyar identitás megőrzését illetően Vajdaságban — tette hozzá a község elnöke.

Az intézményben mozi-, 2017 óta felújított színház-, valamint egy kiállítóterem is van, utóbbi különféle konferenciáknak is helyet ad. A művelődési ház a működtetője az 1843-ban épült kiemelt jelentőségű tájháznak, valamint a régiónkban egyedülálló bognár-kovács műhelynek. Ezekről az épületekről tudni kell, hogy már az állagmegőrzésük is eleve folyamatos anyagi ráfordítást igényel. A létesítmény továbbá 2020 óta kedvezményezettje a valamikori szállodaépület művészeti, művelődési és közigazgatási komplexummá való átépítésének, mely beruházás a legnagyobb mértékben a magyar kormány támogatásából valósul meg.

— Az, hogy a Magyar Nemzeti Tanács társalapítónk lett, hatalmas felelősség, de egyúttal új lehetőségeket is kínál — nyilatkozta Csipe Tímea, Topolya Község Művelődési Házának igazgatónője. Mint mondta, a jövőben is igyekezni fognak, hogy színvonalas programokat szervezzenek. Hozzátette: ajtót nyitnak a civil szervezeteknek, ezzel is elősegítik és gazdagabbá teszik a község, valamint egész Vajdaság kulturális életét, remélve, hogy a határon túlra is eljut a jó hírük.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..