home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Új társulatvezetők és koncepciók
(gyg, sZs)
2015.09.27.
LXX. évf. 38. szám
Új társulatvezetők és koncepciók

Ha ősz, akkor színházi szezon! A 2015/16-os évaddal két új társulatvezető is megkezdi munkáját. Őket kérdeztük társulatvezetői koncepciójukról, tervekről és az új színházi évadról.

Mezei Kinga, Újvidéki Színház

* Milyennek képzeled el a társulatod tevékenységét?

— Színházunkban továbbra is folytatni szeretnénk azt az irányvonalat, amely évek óta jellemzi az Újvidéki Színház tevékenységét — a műfaji és a stílusbeli sokszínűség, a színművészek különböző műfajokban való megnyilvánulási lehetősége —, szeretnénk bemutatni előremutató, progresszív előadásokat, nyitottak vagyunk a kortárs darabokra, ezzel egyidejűleg fontosnak tartjuk a klasszikusok felé irányuló figyelmet is, de terveink szerint poétikus, költészettel, zeneiséggel átszőtt produkciók is megtalálhatóak lesznek a repertoárunkon. A színházban az alkotóművészetek közötti átjárást, kapcsolatot és az egymásra hatás fontosságát még inkább szeretnénk megerősíteni mind az előadásainkban, mind a színház egyéb programjaiban.

* A repertoár összeállításán kívül miben látod a szerepedet?

— Mivel magam is színész vagyok, igyekszem — magamból kiindulva — a tőlem telhető legjobban segíteni, figyelembe venni a társulatunkat alkotó színészek igényeit, kapacitásukhoz mérten megfelelő feladatokkal ellátni őket — amennyire ez lehetséges a repertoáron belül. Feladatomnak érzem minél zökkenőmentesebbé tenni a művészeti munkatársak munkáját, a meghívott vendégek, az irodákban, a szervezésben erejükön felül teljesítők tekintetében. A művészi profil kialakítása, avagy megtartása, a darabválasztások, a rendezők, a művészi munkatársak kiválasztása és a szereposztások körüli döntések — nem kérdéses — nagy felelősséggel járnak a mindenkori vezetőség részéről. Ez nem egyszerű, hiszen még sok olyan dolgot szeretnék és kell megtanulnom, amellyel eddig a „másik oldalon” nem találkoztam, de igen kreatív, izgalmas alkotói feladat, mely nagy kihívással jár. Igyekszem saját tapasztalataimat és gondolataimat nyílt szívvel tálalni munkatársaimnak, és ötleteimmel segíteni a művészi munkát.

Az arculat újításaként arra törekszünk a továbbiakban, hogy a társművészeteket — lehetőségeinkhez mérten — méltóképpen tudjuk képviseltetni a színház falai között. A színházi előadásokon — a repertoárunkban szereplő darabok bemutatásán túl — szeretnénk teret adni képzőművészeti eseményeknek, kiállításoknak, zenei rendezvényeknek, koncerteknek, irodalmi esteknek, beszélgetéseknek, és ilyen módon is feltárni magunk, illetve nézőink számára a kulturális lehetőségeket, érdeklődésüknek minél szélesebb spektrumon és minél minőségibb felhozatalban megfelelni.

* Milyen szempontokat tartasz majd szem előtt a társulatvezetői munkád során?

— Nekem nagyon fontos, hogy a színházi alkotók és a színpad hátterében dolgozó munkatársak között egy egészséges és elmélyült diskurzus folyjon művészetről, működésről, a feladatunkról, az életünkről. Sokan sokfélék vagyunk, szerteágazó gondolatokkal, törekvésekkel és ízléssel, a körülöttünk levő világot különbözőképpen vagy éppen hasonlóan éljük meg, de mindnyájunkban közös, hogy szeretjük a színházat, és szeretnénk minél több értékes, manapság érvényes alkotást létrehozni közösen, közös gondolataink alapján. Az újvidéki társulatot remek csapatnak tartom, sok kivételes tehetségű és szorgalmú kollégával, ritkán tapasztalható csapatszellemmel, melyet rendkívül fontosnak tartok. Kívánom, hogy ez így is maradjon.

* Milyen előadásokra számíthat az Újvidéki Színház közönsége a 2015/16-os évadban?

— Ebben az évadban hat bemutatót tartunk, és minden premierhez kapcsolódik egy képzőművészeti kiállítás. Az első előadásunk I. L. Caragiale román szerző Karnebál című darabja Parti Nagy Lajos magyar átirata alapján, Sorin Militaru rendezésében. Ezt Vaszilij Szigarjev Guppi című darabja követi majd Hernyák György rendezésében. Azután Edith Piaf születésének századik évfordulójára készítünk egy előadást Piaf-marcher címmel, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház és az Újvidéki Színház koprodukciójában. Az évadunk negyedik bemutatója Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című regényéből készül, ezt az előadást Táborosi Margaréta fogja rendezni. A következő bemutatónk egy George Orwell-adaptáció lesz Farm’84 címmel, Mezei Kinga rendezésében. Az évad utolsó bemutatóját Ljuboslav Majera rendezi majd Miloš Nikolić Kovácsok című darabja alapján. Ezenkívül tervezünk koncerteket, irodalmi esteket, kiállításmegnyitókat, egyéb kulturális rendezvényeket. Szeretettel várjuk kedves közönségünket az idei évadunk eseményeire!

Gyarmati Kata, a szabadkai Népszínház Magyar Társulata

— Az idei évad középpontjában az egyén és a társadalom közötti konfliktus áll, s ehhez idomulva válogattuk a bemutatásra szánt darabokat is. Különböző műfajok lesznek a programban, klasszikus művek, illetve olyanok, amelyek még nem annyira ismertek ebben a régióban, és újraértelmezett, újrafordított klasszikusokat is műsorra tűzünk. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy egy magyar nyelvű ősbemutatóval is készül a szabadkai Népszínház Magyar Társulata. Az első bemutató október 22-én kerül a közönség elé, Czajlik József rendezésében mutatjuk be Kosztolányi Dezső művét, az Édes Annát. Ennek címszerepét G. Erdélyi Hermina fogja játszani. Személy szerint is nagyon fontosnak tartottam, hogy Kosztolányi műve megjelenjen a társulat programjában. Egy korszerű, modern hangvételű előadást láthat majd a közönség. A második bemutató Hans Alfredson—Tage Danielsson Picasso kalandjai című műve alapján készül, az előadás Edvin Liverić horvát színész-rendező, koreográfus nevéhez kötődik, és december 11-én mutatjuk be. A Picasso kalandjai műfajilag egy nagyon érdekes kísérlet, komikus színpadi mű, halandzsa nyelvet használ, végigköveti Picasso egész életútját, s a vizualitásra meg a mozgásra is sokat épít. Tennessee Williams Camino Real című darabját Upor László fordításában tűzzük műsorra. Ezt az előadást magyar nyelven először nálunk láthatják majd a nézők. Keszég László a rendezője, a bemutatóra március 11-én kerül sor. A Camino Real című drámát ritkán játsszák a színházak, egy szürreális világ elevenedik meg előttünk, keveredik álom és valóság, megjelennek múltbéli szereplők és különféle irodalmi alakok, mindezt pedig egy olyan társadalomkritika ötvözi, amely nagyon erősen tud szólni a mához. Az évad negyedik bemutatója a Haramiák. Friedrich Schiller művét csak a mi társulatunk részére írja át Térey János. A bemutató időpontja május 15-e, a rendező pedig Gáspár Ildikó. Térey János a magyar irodalom egyik legjelentősebb képviselője, arra kértük, hogy mai nyelvezetet használva, egy kicsit a slam poetry elemeit beemelve írja át nekünk ezt a művet.

* Hamarosan itt a délvidéki magyar színjátszás napja, melyet évek óta a szabadkai Népszínház berkeiben rendeznek meg.

— Így van, ez az idén sem lesz másképp, és most egy jubileum is kapcsolódik a rendezvénysorozathoz, a szabadkai Népszínház hetvenedik születésnapja. Természetes az idén is meghirdettük a drámapályázatot. A leadási határidő október 9-e, várjuk a drámákat, mindenki bátran küldjön szöveget — nemre, korra, vallási és politikai hovatartozásra való tekintet nélkül. Az első két helyezett pénzjutalomban is részesül, és felolvasószínház formájában bemutatják a két díjazott alkotást. A drámákat Brestyánszki Boros Rozália, Bérczes László bírálja el, illetve jómagam. A felolvasószínházak rendezői Veljko Mićunović és Soós Attila. Vitaindítót Góli Kornélia és Lénárd Róbert mond, az est moderátora pedig Bérczes László lesz. Az idén is gazdára talál a Pataki-gyűrű, ez alkalomból gálaműsorral ér véget a délvidéki magyar színjátszás rendezvénysorozata október 29-én. Ebben az időszakban vendégjátékokkal, kiállításmegnyitóval és könyvbemutatóval is készülünk. Színháztörténetünk is gyarapodik legalább két kiadvánnyal, Káich Katalin tollából származik az egyik, ő az 1945-től 1985-ig terjedő időszakot dolgozza fel, a másik pedig Brestyánszki Boros Rozália munkája lesz, mely nagy örömünkre az ünnepi héten jelenik meg, és a bemutatóját is ekkor tartjuk meg. Ez az évad nagyon jelentős számunkra, hiszen 2016-ban a délvidéki magyar színjátszás kétszáz éves jubileumát is megünnepeljük.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..