home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Új tantermek, nagyobb könyvtár
Kartali Róbert
2022.11.10.
LXXVII. évf. 45. szám
Új tantermek, nagyobb könyvtár

A szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium tetőterében három új tantermet alakítottak ki és kibővítették a könyvtárat. Az intézmény a közelmúltban médiaszakkal bővítette kínálatát, ezért volt szükség a beruházásra, melyet csütörtökön megtekintettek a Magyar Nemzeti Tanács és az önkormányzat illetékesei, élükön Fremond Árpáddal, a Magyar Összefogás lista vezetőjével.

A Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban eddig három szak közül választhattak a diákok. Az intézmény megalakulása óta működik az angol és a német szak. Ez 2007-ben bővült a sporttagozattal, mely később speciális sporttagozattá alakult. Tavaly pedig indult egy vadonatúj szak, mely az egész országban csak hét gimnáziumban létezik, mégpedig hat szerb és egyetlenegy magyar gimnáziumban. Ez a szak a szín- és audiovizuális művészetek szaka, melyet az intézményben rövidítve médiaszaknak hívnak — magyarázta a tantermek megtekintésekor Nagy Tibor. A tehetséggondozó gimnázium igazgatója elmondta, hogy az új tagozat megnyitásával az intézmény tanteremhiánnyal küzdött, és ekkor merült fel az ötlet, hogy az épület tetőterében lévő dísztermet feláldozva ki kellene alakítani három tantermet egy előtérrel. Erre nagy szüksége volt az intézménynek, hogy működtetni tudják a meglévő tagozatokat, a beruházással továbbá könyvtár kibővítésére is lehetőség nyílt.

— Vajdaság területén a középiskolák tartományi alapításúak. Kivétel ezalól a zentai székhelyű Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, illetve a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium. Ezen intézmények esetében a tartomány mellett az MNT is alapító, ezért a Magyar Nemzeti Tanácshoz mint alapítóhoz fordultunk segítségért. Az MNT támogatta a bővítést, mely 2,4 millió dinárt emésztett fel, ennyibe került az átépítés, a festés, a rendbetétel, az internet bevezetése és az elektromos hálózat bővítése. Ezt a pénzt meg is kaptuk szeptember elején, az adminisztráció miatt a munkálatok elhúzódtak, de mára elkészültek a termek, és hivatalosan hétfőn már használhatjuk őket — tette hozzá az igazgató.

A Magyar Nemzeti Tanács számára a kiemelt jelentőségű intézmények, illetve a szakkollégiumok nagyon fontosak, ilyen kiemelt jelentőségű intézmény a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium is — nyilatkozta a helyszínen Fremond Árpád. A Magyar Összefogás lista vezetője rávilágított, hogy a tehetséggondozó gimnáziumok támogatása és alapítása a Magyar Nemzeti Tanácshoz köthető.

— Ezekben a tehetséggondozó gimnáziumokban olyan minőségi munka folyik, amely segíti a gyermekeink itthon maradását, illetve megmaradását. Fontos az, hogy támogassuk ezeket az intézményeket. Itt most egy olyan fejlesztést tekintettünk meg, amelyet a 2022-es évben sikerült megvalósítani. Igazából tantermekkel bővül maga az intézmény. Nagy szükség van erre, hiszen újabb és újabb szakok nyílnak ebben az intézményben is. Fontos az, hogy hosszú távon tervezzünk, és az elkövetkezendő időszakban megtegyünk mindent annak érdekében, hogy az intézményt talpon tudjuk tartani. Hallottuk azt igazgató úrtól, hogy vannak komoly tervek. Az, hogy ezen terveknek a megvalósítása sikerül-e majd az elkövetkezendő időszakban, arra lesz egy négyéves mandátuma az új összetételű Magyar Nemzeti Tanácsnak, és bízom benne, hogy az újabb kihívásoknak meg tudunk felelni — tette hozzá Fremond.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..