home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Új színfolt a szabadkai sport egén
Tóth Tibor
2014.12.16.
LXIX. évf. 51. szám
Új színfolt a szabadkai sport egén

Five, azaz angol nyelven öt. Ez a szám öt fiatalembert (Nikola Babićot, Rihter Franjót, Filip Vujković Lamićot, Thakur Sandeep Singhet és Komjáti Attilát) takar, akik az idén februárban megalapították a Five Motorclubot.

— Mindannyian régóta motorozunk, csapatunkból ketten korábban már hajtottak más klub színeiben, és úgy gondoltuk, miért ne alapíthatnánk saját egyesületet. A motorokat és a motorozást mindannyian szeretjük, és kipróbáltuk, képesek vagyunk-e egy klubot vezetni. Az indulás nem volt egyszerű, hiszen rengeteg papírmunkán kellett átrágnunk magunkat, de ez még inkább motivált bennünket, hogy az egész végére érjünk. Sikerült támogatókat is találnunk, nélkülük nem létezhetnénk, nem működhetnénk — mondta Nikola Babić, a Five Motorclub elnöke.

A csapat üde színfoltként tűnt fel Szabadka sportjának egén, és viszonylag hamar nagy népszerűségre tett szert. Az idény első futamán (Horgoson) a csapatot már hatvan egyforma pólóba öltözött szurkoló buzdította.

A klub színeiben hét versenyző (Rihter Franjo, Filip Vujković Lamić, Thakur Sandeep Singh, Komjáti Attila, Masa Antónió, Stefan Benić, Miran Vojnić Hajduk) állt rajthoz, hatan az MX B, egy pedig a veteránoknál, az MX 3 kategóriában versenyzett. A szerbiai és a tartományi bajnokság keretében összesen nyolc futamot rendeztek (Horgos, Nemesmilitics, Topolya, Felsőhegy, Brus, Čačak, Aleksandrovac, Kruševac), de a szabadkai motorosok a nemzetközi viadalokon is részt vettek.

— Legnagyobb sikerünknek azt tartom, hogy végigversenyeztük az idényt. Rihter Franjo az MX B kategóriában tartományi és országos bajnoki címet szerzett, csapatban pedig harmadikak lettünk az országban. Ezt hatalmas sikerként könyveljük el, hiszen előzetes céljaink között szerepelt, hogy egyéniben valamelyik tagunk az első háromban végezzen, és a csapat is felférjen a dobogóra. A kitűzött célt elértük — mondta Babić.

A tartományi és országos bajnok Rihter öt futamot megnyert az idén, de a többin is a dobogó valamelyik fokán végzett.

— Az idény kezdetekor azt gondoltam, gyengébb mezőnyben kell helytállnom. Amikor láttam, mennyire erősek az ellenfelek, elkezdtem többet készülni, és a kemény munka meghozta a várt eredményt. Mindegyik futamon a maximumot kellett nyújtanom. Talán a kruševaci verseny volt a legnehezebb, melyen az első futam második körében defektem lett. A hazai futamokon kívül a boszniai Kreševóban egy nemzetközi versenyen is rajthoz álltam. Az első futamot megnyertem, a másodikban ezüstérmes lettem, ami összesítettben a második helyre volt elég. Mindkét versenyre rendkívül nehéz körülmények között került sor, a néhány napig szakadó eső miatt hatalmas sárban küzdöttünk. De ez is hozzátartozik ehhez a sporthoz — emelte ki Rihter.

A csapat felkészülését egy ideig a magyarországi Borka János irányította, aki ismert név a motorsport világában. Viszont egy edzés körülbelül 50 eurót emésztett fel, amit a klub a jelenlegi körülmények között nem engedhet meg magának, így egy ideje a fiúk maguk irányítják edzéseiket. Legtöbbször erdei utakon, mezőkön, mivel saját pályájuk (még) nincs.

— Nem egyszerű megépíteni egy megfelelő pályát, hiszen kanyaroknak, ugratóknak is kell lenniük rajta, és természetesen a biztonságra is ügyelni kell. Tervünk egy saját krosszpálya létesítése, de ehhez segítség kell. Rengeteg a motoros a városban, ami még indokoltabbá teszi a pálya szükségességét. Mivel ebben az évben alakultunk, az idén még semmit nem kaphattunk a várostól. Egész évben aktívak voltunk, rendeztünk minden dokumentumot, eljártunk a sportszövetség összejöveteleire, ezért reménykedünk, hogy a város értékeli a munkánkat, és 2015-ben támogatásban részesülünk. Nekünk elég lenne egy földterület, a pályát megcsinálnánk mi magunk, de azzal is meg lennénk elégedve, ha öt évre használatba kapnánk egy területet — mondta a klubelnök.

Európában a belgák, a németek, az olaszok és a spanyolok viszik a prímet ebben a sportágban, nálunk pedig vajdasági fölény tapasztalható, hiszen összesítettben, minden kategóriában a bajnoki címeket a tartományi motorosok: szabadkaiak, kispiaciak, zentaiak zsebelték be.

A klub tagjai egy kis szünetet tartanak, az edzőtermekben készülnek ugyan, de a motorok most pihennek. A szabály szerint a kategóriák első három helyezettje átmehet a profi kategóriába, a bajnok azonban köteles a profik között folytatni pályafutását. Így Rihtert a 2015. évi idényben a profi kategóriában láthatják a szurkolók.

— Ebben a kategóriában sokkal több versenyzővel kell majd megküzdenem, valamint jóval nagyobb számú külföldi motorossal is találkozom majd. Jól fel kell készülnöm a következő idényre, máshogyan nem vághatok neki a 2015. évnek. Természetesen szeretném ezt a kategóriát is megnyerni, de azt hiszem, ez még nem reális vágy, így az a célom, hogy az első ötben végezzek — ecseteli terveit Rihter.

A klub egyik álma, hogy jelen legyen a profik között is, Rihter bajnoki címével teljesült. Nagy hangsúlyt helyeznek még a fiatalításra, valamint minél több kategóriában szeretnének az első három között szerepelni. Dédelgetett tervük egy nemzetközi futam megrendezése, ez az elképzelés azonban akkor válhat valóra, ha a klubnak lesz saját pályája. Ez viszont a sportdiplomácia feladata, a versenyzőké pedig az, hogy a következő idényben még jobb eredményekkel örvendeztessék meg a sportág szerelmeseit és azokat, akik tehetnek érte, hogy a klub minél hamarabb pályához jusson. A 2015. évi idény a tavasszal, valószínűleg áprilisban indul.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..