home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Új pátriárka
Talpai Lóránt
2021.02.25.
LXXVI. évf. 8. szám
Új pátriárka

Porfirije püspököt választották egyházfőnek — Április 1-jétől iratkozhatnak az elsősök — 1 milliónál is több embert oltottak be

Porfirije püspököt választották egyházfőnek

Megválasztották a Szerb Pravoszláv Egyház új pátriárkáját a Szent Püspöki Zsinaton. A ceremóniát a belgrádi Szent Száva-templom kriptájában bonyolították le, ott ugyanis könnyebb volt betartani a járványügyi intézkedéseket. A 46. pátriárka megválasztása kora reggel liturgiával kezdődött, délben pedig hivatalossá vált, hogy az új egyházvezető Porfirije (Perić), a zágrábi-ljubljanai metropolita lett. A pátriárka a Szerb Pravoszláv Egyház harminc érseke közül került ki. A másik két jelölt Irinej bácskai püspök és Jefrem Banja Luka-i püspök volt, akik a zsinat harminchat tagjának támogatását élvezték. Az új pátriárka megválasztását jelezték a Szent Száva-templom és a belgrádi székesegyház harangjai is. Porfirije püspök 1961-ben született Óbecsén, megkeresztelésekor a Prvoslav nevet kapta. Az általános iskolát Csúrogon fejezte be, majd Újvidéken járt gimnáziumba. A jelenlegi bácskai püspök, Irinej (Bulović) avatta szerzetessé 1985-ben a Visoki Dečani kolostorban. (Tanjug)


Fotó: beta.rs


Április 1-jétől iratkozhatnak az elsősök

Április 1-jén kezdődik meg az elsősök beiratkozása, a Köztársasági Statisztikai Intézet adatai szerint szeptember 1-jén 66 864 elsős ül majd be az iskolapadokba — közölte Milan Pašić, az oktatásügyi miniszter helyettese. Pašić emlékeztetett, hogy az utóbbi két-három évben leegyszerűsödött a beiratkozási folyamat, mert a szülőknek nem kell összegyűjteniük a dokumentumokat, hiszen mindez már elektronikus úton történik. Az iskolák az anyakönyvi kivonatokból elektronikus módon gyűjtik majd be a kisdiákok lakcímét és orvosi bizonylatait. Viszont azok a szülők, akik gyermeküket olyan iskolába szeretnék beíratni, amely más közigazgatási területhez tartozik, már február elejétől jelentkezhetnek a kérvénnyel. Pašić továbbá arra kérte a szülőket, hogy mihamarabb végezzék el gyermekükkel a kötelező orvosi vizsgálatokat. (Tanjug)


 

1 milliónál is több embert oltottak be

Eddig több mint 1 millió személy vette fel a koronavírus elleni vakcinát. Szerbia továbbra is a második helyen áll Európában az 1 millió lakosra jutó beoltottak számát tekintve, derült ki a kormány legfrissebb adataiból. A világban Szerbia a hatodik helyen áll Izrael, a Seychelle-szigetek, az Egyesült Arab Emírségek, Nagy-Britannia és az Amerikai Egyesült Államok után. A régiót tekintve Szerbia magasan vezet az 1 millió lakosra jutó beoltottak számában, a második Románia, majd Szlovénia, Magyarország, Horvátország, Bulgária és Albánia következik a sorban. Az összes beoltott számát tekintve Szerbia második a régióban, az első helyen Románia áll. Mirsad Đerlek egészségügyi államtitkár az oltásokkal kapcsolatban kijelentette, hogy a koronavírussal folytatott harc nem rövidtávfutás, hanem sokkal inkább maraton. Azt is hozzáfűzte, hogy azoknak, akik megválogatják, hogy melyik vakcinát szeretnék felvenni, többet kell várniuk, hiszen az oltás nem kívánságműsor. (Tanjug)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..