home 2024. április 30., Katalin napja
Online előfizetés
Új otthon, mely régi jegyeket hordoz
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2023.07.12.
LXXVIII. évf. 27. szám
Új otthon, mely régi jegyeket hordoz

Vadonatúj társasházba érkeztem, melyben még nyílászárók sem voltak. A ház nemcsak hogy újonnan épült, hanem hatalmas is volt. Abban az időszakban üresen tátongva, ridegen állt ott. Megbízóim, egy idősebb házaspár, a családi házukat cserélték le ennek a társasháznak a második emeleti lakására.

Az épület ebben az állapotában egy kissé barátságtalannak tűnt, ám a lakásba belépve, és megismerve a belső tereket, lassan kezdett kirajzolódni előttem, milyen élet lesz majd ott a jövőben.

A lakás elosztása egy nagyobb nappali-étkező-konyha, valamint egy hálószoba és egy fürdőszoba. A nagy tér csodálatos családi és baráti események színhelye lehet, amikor elkészül. Valójában a tágas helyiség szegleteit abban a pillanatban még homály fedte, ám a tervezési folyamat azonnal megkezdődött a fejemben.

Azzal kezdtünk a ház asszonyával, hogy az építési tervrajzzal a kezünkben ellenőriztük a méreteket, hogy minden úgy lett-e megépítve, ahogyan azt elképzelték. Majd hosszasan elbeszélgettünk, hogy mi az, amit szeretnének látni. Mik az igényeik, milyen stílust szeretnek, milyen színvilágban képzelik el magukat.

A tervezési folyamat előtt általában mindenkinek van néhány kedvenc berendezési képe lementve különféle internetes portálokról. Általában kérni szoktam, hogy azokat küldjék át e-mailben, hiszen nagyon jó kiindulási pontot nyújtanak. A stílus, a színvilág, a berendezési tárgyak mind–mind árulkodnak.

Ebben az esetben azonban volt egy bökkenő — a tulajok szerettek volna megtartani néhány saját bútort, kiegészítőt, tehát azokat be kellett illeszteni az enteriőrbe.

A pár eddigi családi háza igazán színes volt — klasszikus bútorzat, tarka szőnyegek, igazán domináns színvilág jellemezte. Nem is nagyon magyarázták, mit szeretnének, csak arra kértek, figyeljem meg az eddigi házuk berendezését, és ennek alapján készítsem el a terveket, mert az eddigi házuk közegében érzik igazán jól magukat. Így valójában egy színes otthont kellett létrehoznom a második emeleti lakásban, és az alábbi tervek születtek.

A konyhába modern bútorokat terveztem, melyek a mennyezetig futnak, az alsó frontok zöld, a felsők pedig faszínt kaptak. A falra — a már meglévő szőnyegből merítve ihletet — mályvaszín került. Az árnyalatok terén tehát a zöldre, a mályvára és a karamellre esett a választás. A régi bútorok pedig ebben a helyiségben is megjelentek egy kerek étkezőasztal és egy komód formájában — az utóbbi kinyitva íróasztalként funkcionál.

A nappaliban továbbvittem a zöldet a kanapé kárpitján. A kellemes hangulatot spotlámpákkal teremtettük meg.

Két hálószoba és egy gardróbhelyiség található még a lakásban, valamint egy vendégszoba. A gardrób a két hálószoba közé került, és közösen használják majd.

A házaspár ragaszkodott a külön-külön hálószobához. Ott is továbbvittem a színeket, mindkét szobába egy-egy franciaágy került, valamint egy kisebb dolgozósarok. A falra színes tapétát álmodtunk meg.

A végeredmény egy nagyon érdekes és értékes bútorozású otthon lett, melyben a klasszikus bútorzat is szerepet kapott. A házaspár megelégedettségére nem a mai divat szerinti — megfogalmazásuk szerint unalmas — bézs, illetve szürke, hanem igazán színes, egyedi otthon lett, ahol kellemes körülmények között folytathatják nyugdíjaséveiket, javarészt a saját, kedvenc bútoraik között.

A szerző látványtervei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..