home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Új otthon a kultúrának
Bíró Tímea
2020.08.26.
LXXV. évf. 34. szám
Új otthon a kultúrának

November óta a palicsiak egy rendkívül impozáns művelődési házzal büszkélkedhetnek. 2018 novemberében tették le az alapkövet. A hivatalos átadó ugyan még várat magára, és a járványhelyzet miatt a programsorozat is félbeszakadt, de ha minden visszatér a normális kerékvágásba, mindezeket pótolják. A művelődési ház megépülését az Európai Unió támogatta.

A palicsi Bohinj utcában épült meg a háromszintes, 803 négyzetméter hasznos területet magában foglaló művelődési központ, mely stílusával beleillik a szecessziós településbe.

A Colourful Cooperation, avagy Színes Együttműködés nevű projektum az Interreg—IPA Magyarország—Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósult meg, melynek köszönhetően Palicson magyar művelődési ház, a magyarországi Mórahalmon pedig szerb kulturális központ létesült. A projektum vezető kedvezményezettje a szegedi DKMT Duna—Körös—Maros—Tisza Eurorégiós Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Közhasznú Kft., magyarországi partnere a mórahalmi Egymásért Ifjúsági és Közösségfejlesztő Közhasznú Egyesület, míg Szerbia részéről a Tartományi Regionális Fejlesztési, Régióközi Együttműködési és Helyi Önkormányzati Titkárság, valamint Szabadka és Újvidék város vesz részt benne.


A szerző felvételei

A projektum teljes költségvetése 3,7 millió euró, melynek 85 százaléka európai uniós forrásból származik. A költségvetés Szabadkára vonatkozó része 1,3 millió euró, ebből 170 000 eurót a város folyósít.

Horvát Tímea, Szabadka város alpolgármestere elmondta, amellett, hogy a palicsiaknak már szükségük volt egy ilyen jellegű épületre, a területfejlesztés, a kulturális együttműködés és a turizmusfejlesztés is a célok között szerepelt.

— A közösségi élet fellendítésének elengedhetetlen feltétele egy kultúrház, ahol a közösségi életet gazdagabbá tehetjük, bővíteni és népszerűsíteni tudjuk Palics kulturális tartalmát. Palicson kultúrház épült, Mórahalmon pedig Szerb—Magyar Kulturális Központot alakítottak ki, mely a jövőben helyszíne lesz a határ menti szerb és magyar lakosság találkozóinak, rendezvényeinek. A központ a két nemzet számára kölcsönösen segíti a kulturális értékek és örökség megőrzését, elsősorban a határtérségben élők közötti jóbaráti kapcsolatok kialakítása és fenntartása végett. Kiemelkedő cél, hogy a különböző etnikai közösségek tagjai megismerjék egymás kulturális értékeit, hagyományait, művészi eredményeit és alkotóit. Itt elsősorban a kultúráknak, az embereknek az összekapcsolásán van a hangsúly, túllépve a múltbeli, történelmi viszályokon, ellentéteken. A két nép igenis képes arra, hogy egymás kultúráját tiszteletben tartva, azt elfogadva és ápolva sikeres kapcsolatot alakítson ki, illetve széles körű együttműködést valósítson meg — emelte ki Horvát Tímea.

A Palicsi Magyar Művelődési Központnak csaknem 150 tagja van, ők kilenc szekcióban foglalkoznak hagyományőrzéssel, a magyar kultúra ápolásával. A szakcsoportok eddig a helyi közösség termeiben próbáltak, és mivel kinőtték őket, nagy segítség lesz számukra a nagyobb tér, mely földszintből, egy emeletből és a tetőtérből áll. A földszinten levő, központi előadóterem 250 férőhelyes, ezenkívül öltözők, irodahelyiségek és teakonyhák vannak az épületben.

— Mint minden európai uniós pályázatot, ezt a közbeszerzési eljárást is az úgynevezett PRAG-leírások alapján kellett lebonyolítani. A 2018 áprilisában kiírt pályázat lezárása után, júliusban kötöttünk szerződést a kivitelező céggel. A szerződés értéke áfa nélkül 77 millió dinárt tesz ki. A munkálatok felügyeletét a szabadkai Forum Inženjering cég végezte. Az építkezés folyamatát az időjárási körülmények is befolyásolták, illetve mint minden ilyen tevékenység során, most is számolni kellett a váratlan helyzetekkel: a munkálatok során mutatkoztak meg a tervdokumentáció, valamint a projektdokumentáció hiányosságai, melyeket nagyon rövid időn belül tudtunk pótolni — mondta Szabadka alpolgármestere.


Az utolsó rendezvényt a szabadban tartották meg

A tervek szerint a projektum idején 59 rendezvényt tartottak volna, de a járvány ezt megakadályozta. Viszont amint rendeződik a helyzet, a szervezők minden programot pótolnak. Előadás-sorozatok, irodalmi estek, kiállítások, koncertek, műhelymunkák, filmbemutatók várják majd az érdeklődőket a gyönyörű épületben.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..