home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Új lendülettel
Tóth Tibor
2021.05.20.
LXXVI. évf. 19. szám
Új lendülettel

Gyerekzsivajtól volt hangos a Palics Evezősklub udvara, a fiatalok ugyanis éppen edzésre készülődtek Nikola Kujundžić felügyeletével. Az edző utasításokat ad, a versenyzők figyelnek, majd szétszéled a társaság, és mindenki teszi a dolgát. A klub az elmúlt évben ünnepelte volna fennállásának 100. évfordulóját, a járványügyi helyzet azonban nem tette lehetővé a jubileumi ünnepség megtartását. 2020-ban a szokásosnál kevesebb regattát tartottak, a palicsi egyesület tagjai kilencen vettek részt, a mérleg pedig hat 1., húsz 2. és tizenkét 3. hely.

A tavalyi versenyek közül ki kell emelni az ergométeres országos bajnokságot, melyen B. Varga Boglárka (könnyűsúlyú felnőttek) az 1., Nikolina Đorđević (ifik) és Maša Lekić (pionírok) pedig a 2. helyet szerezte meg. A Palicsi-tavon megtartott 58. vajdasági nyílt evezősbajnokságon két arany, négy ezüst és négy bronz volt a palicsi mérleg, a belgrádi országos bajnokságon pedig két ezüstöt (Ana Miković és Nikolina Đorđević felnőtt-kétpárevezősben, valamint Csipak Szergej pioníregypárban) és két bronzot (Nikolina Đorđević ifjúsági egypárban és a Nikolina Đorđević, Nina Lekić ifjúsági kétpárevezős egység) nyertek a palicsi evezősök. A legnagyobb siker Nikolina Đorđevićhez fűződik, aki a belgrádi junior-Európa-bajnokságon a nyolcas tagjaként a dobogó harmadik fokára állhatott. A klub tagjai közül a legtöbb érmet Nikolina Đorđević nyerte (2 arany, 3 ezüst, 3 bronz), megelőzve B. Varga Boglárkát (2 arany, 2 ezüst) és Csipak Szergejt (1, 6, 1), a pontversenyben pedig Csipak végzett az élen 25 ponttal, a 24 pontos Đorđević és a 20 pontos Maša Lekić előtt.


Új idény, új kihívások (a Palics Evezősklub felvétele)

— A koronavírus miatt a klub másfél hónapig nem üzemelt, ebben az időszakban a gyerekek otthon, minimális edzői felügyelet mellett dolgoztak. Meglátszott, hogy nem a megszokott ütemben folyt a munka, mivel a tavalyi év első néhány versenyén valamivel gyengébb eredményeket értünk el. Lassacskán beindult a gépezet, és az országos bajnokságon már az elvártak szerint teljesítettek versenyzőink, a csapatok rangsorában a tizenhat egyesület közül az 5. helyet osztottuk. Ez kiváló eredménynek számít ahhoz képest, hogy mennyit tudtunk dolgozni a fiatalokkal. 58. alkalommal szerveztük meg a tartományi nyílt bajnokságot, melyre egyetlen külföldi egyesület sem tudott eljönni. Szinte minden evezősünk két-három hajóban indult, és a Palics összesítettben a 3. helyet szerezte meg. Hat külföldi regattán vettünk volna részt, de az ismert helyzet miatt csak hazai versenyeken állhattunk rajthoz — mondta Szabó Hangya András, a Palics Evezősklub igazgatóbizottságának elnöke.

Közvetlenül az elmúlt idény vége után elkezdték a felkészülést a 2021-es szezonra. Beszélgetésünkig két futamon, a 428 evezős részvételével lebonyolított ergométeres országos bajnokságon és a tizennégy klub részvételével megtartott első szerbiai kupaversenyen — mely az ifjúsági liga első fordulója is volt egyúttal — szálltak hajóba a tóparti versenyzők.

— Az ergométeres országos bajnokságot Nikolina Đorđević a felnőttek között megnyerte, Maša Lekić a serdülők, Teodora Blagojević az ifik között lett 2., az Arnold Réka, Bogosavljev Anna pionír-kétpárevezős egységünk pedig bronzérmet nyert. A szerbiai kupaversenyen tizenhárom hajóval álltunk rajthoz, az 1. helyen Nikolina Đorđević végzett felnőtt-egypárevezősben, Arnold Réka és Bogosavljev Anna 2. lett pionírkétpárban, bronzérmet pedig Korhecz Boglárka és Lazar Bilbija szerzett, mindketten pioníregypárban. Alaposan megleptek bennünket a gyerekek az ergométeres országoson nyújtott teljesítményükkel, hiszen rövid felkészülési időszak után a csapatok között a 3. helyet szereztük meg. Azok a gyerekek is jól szerepeltek, és bekerültek az első hatba — ezek pontszerző helyek —, akiktől nem vártunk ilyen jó eredményt. Az első vizes versenyre sem tudtunk igazán felkészülni, mivel a Palicsi-tó széljárása nem volt kedvező a regatta előtti hetekben. A fiatalok sokat futottak, ergométereztek, súlyzóteremben készültek, vízre nem nagyon tudtunk menni. Nikolina kiemelkedett a belgrádi mezőnyből, és riválisai előtt mintegy 100 méter előnnyel ért célba. A többiekkel is elégedettek vagyunk, minden versenyzőnk a lehető legtöbbet hozta ki magából. Úgy tűnik, az edzőváltás meghozta a várt eredményt, a klub korábbi edzője ugyanis, Nikola Kujundžić visszatért közénk, és szakértelmével segíti az egyesületet. Munkáját Kozma Denisz segíti, aki befejezte az edzőképző főiskolát, és Nikolával együtt készíti fel a fiatalokat a megmérettetésekre. A gyerekek megkomolyodtak, sokkal nagyobb erőbevetéssel dolgoznak: mintha a koronavírus-helyzet ráhajtotta volna őket az eddiginél is intenzívebb munkára. Az evezősiskolát továbbra is Đurašević Kornélia vezeti. Az időjárás jobbra fordulásával elindítanánk az iskolát, ahova tizenegy és tizenhat év közötti gyerekeket várunk. Jelentkezni minden munkanapon 8 és 10, valamint 16 és 19 óra között lehet a klubban, de az érdeklődők a 060/753-31-10-es és a 060/753-31-11-es telefonszámot is hívhatják.

A szerbiai versenynaptár összesen tizenegy regattát tervez erre az évre, ebből a Palicsi-tavon négy versenyt tartanak, melyeket Szabadka Városa, valamint a Szerbiai és a Vajdasági Evezősszövetség támogat.

— Versenyzőinktől mindig sokat várunk. Meg akarjuk tartani azt a szintet, amely méltó a Palics Evezősklub hírnevéhez. Az országos bajnokságról szeretnénk legalább két aranyérmet hozni, és abban bízunk, hogy öt hajónk bejut a döntőbe. Három külföldi versenyre, Szolnokra, Mohácsra és Eszékre utaznánk, a vajdasági nyílt bajnokságot július első hétvégéjén rendezzük meg — mondta, majd beszámolt egy újdonságról, mely szerint a kormány 2,5 millió dinárral támogatja a legjobb nyolc szerbiai evezősklubot, a palicsiak viszont ezen a listán a 9. helyet foglalják el. — A döntéshozók belátták tévedésüket, és végül nemcsak az első nyolc klub, hanem rajtuk kívül még hat egyesület is részesül 1 millió dináros támogatásban. A Szerbiai Evezősszövetségben jelentős változások történtek, a szendrődi klub elnökének személyében új elnököt választottak, a szövetség főtitkári tisztségét pedig klubunk korábbi tagja, Vladimir Antić tölti be.

A versenyzők közül elsőként Rind Rolandot kérdeztem. Elmondta, hogy a karanténidőszak hátráltatta a felkészülésben, emiatt a 2020. év nem az elképzelései szerint indult.

— Az év első felében a belgrádi nyílt bajnokságon és a csúrogi ifjúsági liga keretében pontozott futamon kerültem döntőbe, előbbin a 6. helyen értem célba, utóbbin 2. lettem. Az év második felében a nagybecskereki ifjúsági liga futamán a 4. helyen végeztem, Szabadka nyílt bajnokságán a nyolcas tagjaként ezüstöt nyertem, az újvidéki maratonon pedig négyesben 3. lettem. A februári ergométeres országoson 6 perc 48 másodperces időt értem el. Ez az eredmény az első szerbiai kupaversenyen megmutatkozott, ahol a juniorok között egypárban a 4. helyen értem célba. Ezen a helyezésen próbálok javítani, és az év végéig az első három közé szeretnék kerülni.

Az evezéssel egy éve foglalkozó Korhecz Boglárka az ergométeres országos bajnokságon pionír kategóriában a 4. helyen végzett, a belgrádi kupaversenyen pedig egypárban bronzérmet nyert.

— Családunkban fontos szerepet tölt be a sport, mindhárom testvérem evezett, így én is ezt a sportágat választottam. Pályafutásom eddigi legjobb eredménye a Belgrádban elért 3. hely. A 4 perc 45 perces időeredményemmel elégedett vagyok, bár lehetett volna jobb is. Szeretném ezt a sorozatot folytatni, és minél több versenyen a dobogón végezni. Nagy hangsúlyt helyezek a tanulmányokra is, majd orvosi vagy jogi egyetemre iratkoznék, de a sporttól akkor sem szeretnék teljesen elszakadni.

Bogosavljev Anna négy éve evez, egyik osztálytársa az evezősiskolával kapcsolatos felhívást tett közzé az iskolában, és Anna úgy döntött, kipróbálja ezt a szép, természetközeli sportágat.

— A belgrádi kupaversenyen a hét hajó közül Arnold Rékával a 2. helyen értünk célba kétpárevezősben. A döntőben sokáig együtt haladt a mezőny, a győztes kiléte a hajrában dőlt el. A befutó meglehetősen szoros volt, az 1. helyezettől nem voltunk messze, ahogy a 3. helyezett hajó sem maradt le túlságosan mögöttünk. Szeretnék az idén is, ahogy az elkövetkező években is, minél jobb eredményeket elérni.

A Palics Evezősklubban javában folyik a munka, a versenyzők gőzerővel készülnek az idei megmérettetésekre, a vezetőség és az edzők pedig abban bíznak, hogy a 2021-es idény az elképzelések szerint alakul.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..