home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Új kutak és vezetékek
Kartali Róbert
2022.10.27.
Új kutak és vezetékek

Új kutakat fúrnak Szabadkán és Csantavéren, valamint bővítik a vízvezeték-hálózatot a Zorka Helyi Közösség területén — a Szabadkai Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat mindezt az önkormányzat anyagi támogatásával valósítja meg. Utánajártunk, milyen beruházásokról van szó, és mindez hogyan érinti majd a város lakosait. Kérdéseinkre Sugár György, az illetékes közvállalat igazgatója válaszolt, aki egyúttal a Tiszta Szerbia programról is szót ejtett.

* A vkt legutóbbi ülésén már el is fogadták a közvállalat idei működési tervének módosítását. Mivel bővült, milyen új beruházások kerültek bele?

— Két új kút fúrását támogatja a város, az egyiket Csantavéren, a másikat pedig az 1-es számú vízgyár területén. Ezeknek a munkálatoknak az értéke 20-20 millió dinár. A kutak üzembe állítása 2023-ban lesz. Azért volt rájuk szükség, mert a kutak élettartama harminc év, és Csantavéren legutóbb a ’90-es évek elején volt kút fúrva. Ha most sem fúrnánk újat, akkor egy idő után nem lenne elegendő víz a csövekben. Jövőre Csantavéren kell még egy kutat fúrni, ott ugyanis összesen öt üzemel. Az 1-es számú vízgyár területén, ahol jelenleg 31 kút van, ugyancsak létesítünk egy újat. Ezek látják el a város 80 százalékát, a többit a 2-es számú ivóvízkezelő területéről szerezzük, ahol 6-7 aktív kút van.

* Lesznek olyan fejlesztések is, amelyek újdonságot hoznak az egyes városrészekben élő polgárok életébe. Mit lehet erről tudni?

— Az önkormányzat támogatásával bővítjük a vízvezeték-hálózatot. A Zorkán 3 kilométer hosszan építjük ki a vezetéket, ami 37,5 millió dinár értékű beruházás. Ez négy utcát érint, a Proletár brigádok, az El nem kötelezettek, a 12. új utca és a Sutjeska utcák alkotta negyedben lesz új vízvezeték. A város perifériáján a vezetékes víz gyengén van kiépítve, kellene több beruházás is, de a közvállalat saját eszközeiből csupán az üzemeltetést tudja végezni, az új vezetékek létrehozására az önkormányzattól, a tartománytól vagy a köztársaságtól kapjuk a pénzeket. Tudni kell, hogy az ivóvíz a legfontosabb élelmiszeripari termék, vagyis ha kész lesz a vezeték, és belekerül a víz, a felügyelőségtől nem kap azonnal engedélyt, hiszen a fertőtlenítéstől a bevizsgálásig számos munkálatot kell még elvégezni, hogy az új vezetékekben a víz tökéletes minőségű legyen. Ez minden bizonnyal a jövő év közepén esedékes. Amikor megszereztük az engedélyt, hogy a víz fogyasztásra alkalmas, utána lehet kérvényezni a bekötést. Családi házak esetén 31 000 dinárba kerül a víz bekötése, ezt akár hat részletben is lehet törleszteni. Egyébként a víz kizárólag legalizált házakba köthető be. A kérelmet a közvállalat tolóablakánál lehet átadni, de akár interneten is elküldhető. Ezután megy ki a terepre a műszaki egység, hogy felmérje a munkát, és megbeszélje a fogyasztóval, milyen aknát kell csinálni. A vízművek a kerítésig, illetve az aknáig húzza a vizet, a szerződés aláírása és az első részlet kifizetése után kerül helyére a vízóra.

Az igazgató a Tiszta Szerbia programról is nyilatkozott. Elmondta, hamarosan megkezdődik Szabadka város történelmének legnagyobb kommunális beruházása. 110 kilométer csatornahálózat és két szennyvíztisztító épül ki. A projektumot az állam finanszírozza kínai kölcsönből, kínai szakemberek bevonásával. A tervek már javában készülnek, és a közvállalat folyamatosan véleményezi őket. Bajmokon és Csantavéren 25-25 km csatornahálózat épül egy-egy szennyvíztisztítóval. Palicson kimaradt még 12 km a KfW projektuma után, mely során 22 km csatorna épült ki, 17 km a településen és 5 nyomóvezeték a szennyvíztisztítóig. További 48 km csatornahálózat pedig Szabadkán készül majd, több helyen is, de csak olyan utcákban, amelyekben rendezettek a tulajdonjogi viszonyok.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..