home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Új képzések, új lehetőségek
Bíró Tímea
2020.01.09.
LXXV. évf. 1. szám
Új képzések, új lehetőségek

A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar két új képzést indít el 2020-ban, méghozzá kollégiumi nevelő és kommunikátor szakirányon.

A Nemzeti Akkreditációs Bizottság jóváhagyásával az okleveles tanító és az okleveles óvodapedagógus mellett októberben okleveles kommunikátor és kollégiumi nevelő képzésen vehetnek részt a jelentkezők. Dr. Námesztovszki Zsolt docens, a kar pénzügyi és fejlesztési dékánhelyettese elmondta, hogy az intézmény számára nagy öröm, hogy a két új képzés megduplázza az alapképzések számát.

— Úgy gondoljuk, hogy az infrastrukturális fejlesztések és a jogi önállóság mellett egy szakmai előrelépés az, hogy egyre több képzést tudunk felkínálni magyar nyelven. Véleményünk szerint vonzó képzésekről van szó, melyek az itthon tanulást és az itthon maradást fogják elősegíteni. Az alapképzésre természetesen később ráépül a mesterképzés — nyilatkozta a dékánhelyettes.


Dr. Námesztovszki Zsolt (Roncsák Alexander felvétele)

A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon jelenleg három rövid képzés folyik: a szerb nyelv mint környezetnyelv, az informatika és a PPM (pedagógia, pszichológia, módszertan), valamint tizenhét akkreditált pedagógusképzése van az intézménynek. Ez alapján megállapítható, hogy 2020 októberétől Szerbiában az MTTK-ban folyik a legtöbb alapképzés és rövid távú tanulmányi képzés.

A dékánhelyettestől megtudtuk, hogy a képzést Szabadkán tartják meg, és mindkét csoportba 10 + 5 hallgatót várnak, tehát öt-öt hallgató önköltségen fog tanulni.

— A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar pedagógiai karrá vált abban a pillanatban, hogy akkreditáltuk az óvodapedagógus szakirányt. A kommunikátor szak nem tartozik a neveléstudományok csoportjába, tehát elmondható, hogy valamilyen szinten a társadalomtudományi kar felé próbálunk mozogni. Megnéztük, hogy más karok mivel foglalkoznak, és igyekszünk felzárkózni. Ez egy új kihívás lesz számunkra, mivel valószínűleg nagy számban lesznek olyan jelentkezők, akik munkaviszonyban vannak, tehát az oktatásszervezés szempontjából is nagy feladat lesz egyeztetni az órák időpontját. Nemcsak a negyedikesek felé kell nyitnunk, hanem az életen át tartó tanulást támogatjuk, hiszen ez egy új trend. Jagodinán már működik a kollégiumi nevelői szak, ennek a mintájára épült a mi képzésünk is, és úgy véljük, hogy nem vagyunk elkésve, mivel folyamatosan nyílnak meg a kollégiumok. A képzésen belül ottalvásos intézményekben való munkára készítjük fel a nevelőket, legyen az akár sport vagy egyházi jellegű létesítmény. Az okleveles kommunikátor képzésre olyan szakembereket képeznénk, akik a médiában kapnának munkát. Az előadókat illetően a Makovecz-program segítségével be tudtuk tölteni azokat az űröket, amelyek jelen voltak. A kar tanárai leginkább az alapozó tantárgyakat adják elő, és erre épülnek fel a szaktantárgyak, melyek oktatásához magyarországi szakembereket is bevonunk a munkába.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..