home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Új igazgatót neveztek ki a Palicsi Állatkert élére
Kartali Róbert
2021.10.08.
LXXVI. évf. 40. szám
Új igazgatót neveztek ki a Palicsi Állatkert élére

Új, megbízott igazgatót neveztek ki a Szabadkai Városi Képviselő-testület csütörtökön megtartott 14. ülésén a Palicsi Állatkert élére. A tisztségre Sonja Mandić okleveles jogász lett kinevezve, aki már tíz éve az intézmény alkalmazottja. A vkt napirendjén összesen 15 pont szerepelt, a többi közt határozat született a város mezőgazdasági földterületei védelmét, rendezését és használatát érintő idei programról, valamint elfogadtak egy részletes szabályozási tervet Csantavér egy részére vonatkozóan.

A Palicsi Állatkert a nyár folyamán nagy örömhírt jelentett be, mely szerint négy oroszlánkölyök született. Később arról szivárogtak ki információk, hogy az újszülött kölykök elpusztultak. Erről azonban az intézmény vezetője hallgatott, nem erősítette meg, de nem is cáfolta ezeket az állításokat, elzárkózott a médiától, nem reagált az újságírók megkeresésére.

Ez volt a csütörtöki vkt-ülés legfőbb témája, az igazgató ugyanis, aki tavaly decemberben lett kinevezve négyéves megbízatási időtartamra, most szeptember 20-án benyújtotta lemondását. Helyére új, megbízott igazgatót neveztek ki, Sonja Mandić személyében, egyéves mandátumra. Ez előtt azonban módosítani kellett az intézmény alapszabályát, mely szerint az intézmény igazgatójának egyetemi végzettsége kell hogy legyen állatorvosi, természettudományi, közgazdasági vagy jogi szakon, legalább ötéves munkatapasztalattal kulturális területen.

A lemondott igazgató mulasztások egész sorát követte el — nyomatékosította Stevan Bakić, Szabadka polgármestere a sajtónak. Mint mondta, a hibák sora azzal kezdődött, hogy az igazgató az újszülött oroszlánok képeit azonnal közzétette a közösségi hálókon. A vadon élő oroszlánok általában egy-két kölyköt szülnek, a Palicsi Állatkertben pedig egyszerre öt kicsi született, de közülük egy már holtan jött a világra. Már ez sem megszokott, és a természetellenes történést felismerve bizonyos ideig várni kellett volna a bejelentéssel, kivárni, hogy mi is fog történni a többi oroszlánnal. A kölykök elpusztulása után pedig az intézmény vezetője elkövetett egy újabb hibát, elzárkózott a médiától. 

— Nem értem, miért hallgatott, és miért nem jelentette be a történteket a médiában. Beszéltem vele telefonon, kértem, hogy szólaljon meg az ügyben, de mindezt nem vette figyelembe. Ezután beszéltünk, megértette, mit hibázott el, és úgy reagált, ahogy reagálnia kellett — mondta a polgármester, majd hozzátette, hogy az új megbízott igazgató első lépése az lesz, hogy válaszolni fog az oroszlánokkal kapcsolatos újságírói kérdésekre.

Bakić arra is rámutatott, hogy minden közvállalat igazgatója köteles nyilatkozni az általa vezetett, városi alapítású közintézmények alaptevékenységéről, és nyitottnak kell lennie a média felé, hiszen ő polgármesterként nem adhatja meg a válaszokat.

A Csantavérre vonatkozó részletes szabályozási terv kapcsán dr. Pásztor Bálint az ülés előtt úgy nyilatkozott, hogy ennek a határozatnak köszönhetően elkészülhet az Újzsednik—Csantavér II. rendű országút és a Szabadka—Csantavér községi út kereszteződésében tervezett körforgalom, újra lesz értelmezve az egykori vasúti telkek rendeltetése, valamint meghatározzák a Csík-ér védőövezetét is. Elfogadták továbbá a város mezőgazdasági földterületei védelmének, rendezésének és használatának 2021. évi programját, erre tavaly decemberig kellett várni, az idén azonban már októberben megtörtént.

Horvát Tímea írásban lemondott a szabadka város képviselő-testületében betöltött tanácsnoki megbízatásáról, a vkt új tanácsnokaként Virág Szabolcs, a Vajdasági Magyar Szövetség soraiból az ülés elején letette az ünnepi esküt.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..