home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
Új időszámítás?!
(—)
2015.09.20.
LXX. évf. 37. szám
Új időszámítás?!

Szeptember 15-én lépett hatályba több jogszabályváltozás az illegális határátlépéssel kapcsolatban. A magyar kormány a fizikai határzár mellett „jogi határzár” kialakításáról döntött, és ennek érdekében a belügyminiszter az érintett jogszabályokat módosító törvényjavaslat-csomagot nyújtott be, melyet az Országgyűlés elfogadott.

Jogi határzár

Szeptember 15-én lépett hatályba több jogszabályváltozás az illegális határátlépéssel kapcsolatban. A magyar kormány a fizikai határzár mellett „jogi határzár” kialakításáról döntött, és ennek érdekében a belügyminiszter az érintett jogszabályokat módosító törvényjavaslat-csomagot nyújtott be, melyet az Országgyűlés elfogadott. A jogszabályok szigorításával kívánnak olyan jogi környezetet teremteni, amely valóban elrettenti a potenciális határsértőket a jogellenes magatartástól.

A módosítások keretében a büntető törvénykönyv A közigazgatás rendje elleni bűncselekmények című fejezetét újabb szakaszokkal bővítik, melyek közül az egyik bűncselekménnyé minősíti a tiltott határátlépést. A határzárral védett szakaszon való jogosulatlan átlépés válik bűncselekménnyé. Ezzel egyidejűleg külön tényállás lesz a határzár megrongálása és az építésének akadályozása, továbbá az illegális bevándorlók kiutasítását is megkönnyíti a módosítás.

Mindez nem azt jelenti, hogy adófizető polgárok pénzén kell majd éveken át fogva tartani a migránsokat. A gyakorlatban a jelzett bűncselekményért büntetlen előélettel aligha kap majd bárki is letöltendő szabadságvesztést. Erre utal az is, hogy míg eddig csak a két évnél nem hosszabb szabadságvesztést lehetett felfüggeszteni, a Btk. friss módosítása kivételt tesz az új bűncselekmények esetében — az öt évet meg nem haladó szabadságvesztés is felfüggeszthető lesz.

A módosítások között szerepel az is, hogy a kiutasítottak ne térjenek vissza Magyarországra. Akit ugyanis felfüggesztett büntetéssel együtt utasítanak ki, annak azonnal le kell ülnie a büntetést, ha a kiutasítás időtartama alatt visszatér Magyarországra.

A kormányoldal kommunikációjában helyet kapott az az érv is, mely szerint a menekültstátuszra nem jogosult migránsok számára elrettentő lehet, hogy büntetett előélettel aligha kaphatnak bevándorlási engedélyt az EU területén. (mandiner.hu)

„Hátra arc! Az ott Szerbia, menjetek!”

A tervek szerint a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) irodákat állít fel a határátkelőknél, ahol a migránsok már a belépésük pillanatában be tudják adni a menedékkérelmüket. Szeptember 15-e után ezeket a kérelmeket gyorsított eljárásban, 12-14 napos határidővel bírálják majd el a hatóságok. Ebben a két hétben a menekültstátuszt kérelmezők ellátást, szállást és jogi védelmet kapnak Magyarországtól. A magyar kormány szerint a kérelmezők nem feltétlenül a déli határon fogják kivárni az elbírálást, hanem a már meglévő, nyitott menekülttáborokba is vihetik őket, például Debrecenbe, Bicskére, Vámosszabadiba vagy az épülő körmendibe.

Szeptember 15-e után migráns csak akkor léphet Magyarország területére, ha a BÁH-irodában beadta a menekültkérelmét, és regisztrált. Várhatóan hosszú sorok torlódnak majd föl egy-egy ilyen határátkelőnél, de mivel a BÁH-irodák közvetlenül a határon találhatóak, a sorok jó része már a szerb oldalon lesz.

Szerbiába nyilván nem lehet annyival visszaküldeni az embereket, hogy: „Hátra arc! Az ott Szerbia, menjetek!” A szerb hatóságoknak fogadniuk is kell a visszatérőket. Ráadásul Magyarország már a nyáron jelezte Németországnak és Ausztriának, hogy túlterheltség miatt nem tudja fogadni az ide visszaküldött migránsokat, ezzel pedig Budapest precedenst teremtett. Szerbia ebben könnyen követheti Magyarországot.

Budapest és Belgrád között jelentős diplomáciai egyeztetés van folyamatban, Pintér Sándor például a múlt héten, csütörtökön a szerb belügyminiszterrel tárgyalt, és megállapodtak, hogy Szerbia naponta legfeljebb 80 embert vesz vissza szeptember 15-e után. Ez a napi több ezer érkezőhöz viszonyítva nagyon kevés, ahhoz képest viszont nagy eredmény, hogy Szerbiának ez sem lenne kötelessége. (444.hu)

„Vissza oda, ahonnan jöttek”

A magyar kormányfő szerint a jobb élethez nem fűződik alapjog, csak a biztonsághoz és az emberi méltósághoz. Orbán Viktor a Bild német lapnak adott interjújában természetesnek nevezte az együttérzést a migránsokkal, de azt is hozzátette, hogy az együttérzés nem elegendő, cselekedni kell. Szerinte a magyar hatóságok jól kezelték a menekülthelyzetet, amikor viszont Berlin bejelentette, hogy az uniós szabályokat átmenetileg hatályon kívül helyezi, kitört a káosz. Arra a felvetésre, hova menjen a sok menekült, miután lezárultak Magyarország határai, a miniszterelnök azt válaszolta: vissza oda, ahonnan jöttek.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium hétfőn behívatta a budapesti osztrák nagykövetet az osztrák kancellár nyilatkozata miatt. Werner Faymann a Der Spiegelben bírálta Orbán Viktor miniszterelnököt. Az osztrák kancellár kijelentette: a magyar kormányfő felelőtlenül cselekszik, amikor mindenkit gazdasági menekültnek nyilvánít, és tudatosan az elrettentés politikáját alkalmazza. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint az osztrák kancellár viselkedése és nyilatkozata teljes mértékben méltatlan egy XXI. századi, európai, vezető politikushoz.
A hétvégén már 4300 magyar katona teljesített szolgálatot a déli határnál — nyilatkozta a honvédelmi miniszter a Magyar Időknek. Simicskó István azt is elmondta, hogy keddtől — azaz a jogszabályváltozások hatályba lépésétől — alapesetben a rendőrség intézkedik, a katonák pedig biztosítják a rendőrök munkáját. Hozzátette: a katonák használhatnak fegyvert, ha saját, illetve a társaik vagy a velük együttműködő rendőrök élete veszélyben van.
Mindeközben a Horgos—Szeged-vasútvonalnál is elkészült az ideiglenes biztonsági határzár. Az elmúlt hetekben a Magyarországra érkező migránsok többsége itt lépte át a zöldhatárt. Ez a szakasz mintegy 40 méteren volt átjárható minden akadály nélkül. A fogvatartottak büntetés-végrehajtási őrök felügyeletével tíz horganyzottacél oszlopot állítottak föl. (inforadio.hu)

Hitler-bajusz

Egy magyar és egy szerb újság Hitler-bajusszal ábrázolta Orbán Viktor magyar miniszterelnököt. Ezzel azt jelezték, hogy szerintük a vészkorszakra emlékeztet az, ami Magyarországon menekültügyben folyik.

A múlt csütörtöki Magyar Narancs a címlapján szögesdrót bajusszal ábrázolja Orbánt. A montázs ellen többen tiltakoztak, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) szerint a lap megsértette a sajtószabadság és a véleménynyilvánítás erkölcsi, illetve jogi szabályait, a szervezet tüntetést is tartott a lap ellen. Egyébként ugyanezt a „poént” egy szlovák karikaturista már két héttel korábban lelőtte. (vs.hu)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..