home 2024. május 20., Bernát napja
Online előfizetés
Új helyiségben a Mozaik Televízió
(tv.)
2007.01.17.
LXII. évf. 3. szám
Új helyiségben a Mozaik Televízió

- Szabó Attila felvételeCsütörtökön dr. Korhecz Tamás tartományi jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségügyi titkár, Józsa László, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és dr. Jeges Zoltán tartományi művelődési és oktatási titkár az Európa Alapítványban, a Mozaik Televízióban és az Újvidék...

- Szabó Attila felvétele

Csütörtökön dr. Korhecz Tamás tartományi jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségügyi titkár, Józsa László, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és dr. Jeges Zoltán tartományi művelődési és oktatási titkár az Európa Alapítványban, a Mozaik Televízióban és az Újvidéki Színházban tett látogatásuk során tájékozódtak az említett intézmények munkájáról.
A Tartományi Végreható Tanács épületében Miavecz Béla, az Európa Alapítvány kuratóriumának elnöke mutatta be az Európa Kollégium tervét. A 350 férőhelyes diákotthon Újvidéken, a Telepen, a katolikus és a református templom között, a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület közvetlen szomszédságában épül majd meg. Miavecz elmondta, hogy a kollégium megépítéséhez összvajdasági összefogásra van szükség. A beruházás a Vajdasági Magyar Szövetség kezdeményezésére született, több civil szervezet, az egyház is támogatja ezt a nemes gondolatot, és mind ez ideig nem ütköztek ellenállásba. Ezzel a kollégiummal részben megoldódna a diákok elhelyezése, ami évek óta gondot okoz a tartományi székvárosban.
- Az Európa Kollégium elsősorban kisebbségi kollégium lesz, főként magyar egyetemisták számára, de multikulturális központ is lesz, a tartományban élő összes kisebbség helyet kap benne, ezenkívül pedig biztosítjuk a diaszpórában élő szerbeknek az elhelyezését is - fogalmazott Miavecz Béla. A kuratórium elnöke reményét fejezte ki, hogy mind a szerb, mind a tartományi parlament és Újvidék is támogatni fogja a programot. A munkálatok elkezdéséhez a kötelező járulékokat kell kifizetni a tartományi székvárosnak, ami engedmények nélkül mintegy 400 euró dinárellenértéke. Az alapkő elhelyezésére a tervek szerint valamikor a nyáron kerülne sor, és 2008 végére a diákok be is tudnának költözni az épületbe.
Dr. Korhecz Tamás elmondta, hogy a VMSZ politizálásának homlokterében a fiatalok képzése áll, ezt igazolják ez elmúlt néhány év nagyobb eredményei is: a tehetséggondozó gimnáziumok és a szabadkai tanítóképző kar megnyitása.
- Ez a projektum szervesen illeszkedik a VMSZ elképzeléseibe és hozzá fog járulni egy tudásalapú társadalom kiépítéséhez.
Józsa László hozzátette: az MNT az elmúlt időszakban arra törekedett, hogy a nem állami szférában eszközölt befektetésekből létrehozott intézmények folyó működtetési költségeit állami keretekből fedezzék. Ha a kollégium megépül, az államnak is hozzá kell járulnia annak működtetéséhez.
Dr. Jeges Zoltán a tartományi titkárság támogatásáról biztosította a kollégium megépítését. Mint mondta, mindent meg fognak tenni azért, hogy ez a kezdeményezés sikeresen be legyen fejezve. A következő lépés az, hogy a tartomány oktatási szinten elkezdjen tárgyalásokat annak érdekében, hogy a kollégium megépüljön. Az egyik sarkalatos kérdés az illetékek befizetése Újvidék számára.
- Az ígéretek szerint 24 részletben kell majd befizetni, viszont indítványoztuk, hogy az összeget legalább a felére csökkentse a község.
Dr. Jeges bizakodik abban, hogy a köztársaság segíteni fog e létesítmény megépülésében, hiszen az újvidéki diákotthonokban 1500 férőhely hiányzik.
A Mozaik Televízióban dr. Bunyik Zoltán, az alapítvány elnöke mutatta be a 2004 óta működő intézményt. A televízió, amely elsősorban a szórványban élő magyarok igényeit elégíti ki, december óta jobb körülmények között működhet, hiszen a Magyar Szó-házba költözött a szerkesztőség. Góbor Zoltán, a Mozaik RTV igazgatója elmondta, hogy a 95,3 MH-en kezdte meg a Mozaik Rádió a sugárzást. Ezután a vendégeknek bemutatták a szerkesztőséget.
Az Újvidéki Színház tevékenységéről és gondjairól László Sándor, az intézmény igazgatója számolt be. Elmondta, hogy a színház a jövőben is a kultúra népszerűsítésére helyezi a hangsúlyt, ezt a célt szolgálja a január 26-án a Magyar Szó mellékleteként megjelenő színházi kisújság első száma is. Az intézmény egyik legnagyobb gondja, hogy anyagiak miatt nem tudnak elegendő színészt foglalkoztatni és megfelelő létszámú kísérőszemélyzetet sem. Ezekre a problémákra kell majd megoldást találni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..