home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Új fejezet a zentai sport történetében
Tóth Tibor
2015.12.13.
LXX. évf. 49. szám
Új fejezet a zentai sport történetében

Csütörtök délben a zentai sportbarátok hat évtizedes álma vált valóra, a sportjára és sportolóira méltán büszke Tisza-parti városban ugyanis átadták a modern, korszerű sportcsarnokot. Ezzel a község területén működő több mint harminc sportegyesület igazi otthonra talált.

Az ünnepélyes megnyitón a sportolók, edzők, általános és középiskolás diákok, a sportklubok vezetői, közéleti személyiségek és a meghívott vendégek alkotta népes közönséget elsőként Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere köszöntötte. Kiemelte, hogy a létesítménnyel nemcsak a sportolók, hanem a község sportkedvelő lakosságának több évtizedes álma vált valóra.

— A mai nappal kezdődően új távlatok nyílhatnak meg a sportolók előtt. A csarnok a sportrendezvények mellett koncerteknek, kiállításoknak és más programnak is helyet ad, tehát az egész Tisza mente egy új közösségi térhez jutott. Bízunk benne, hogy a sportcsarnok átadása nemcsak a sportolókat ösztönzi majd, hanem egyre több gyermeket és fiatalt csábít a pályára. A sport az eredmények mellett játék, szórakozás, barátkozás is, nyerni és veszíteni, mások teljesítményét elismerni is megtanít — mondta Ceglédi.

A zentai származású egykori kézilabdázó, Marko Krivokapić — aki Spanyolországban játszott a Granollers, az Aragon és a Valladolid csapatában is, jelenleg pedig a magyar bajnoki ezüstérmes MOL-Pick Szeged másodedzője — arról beszélt, hogy gyermekként úszóedzésre menet szinte naponta elhaladt a mostani sportcsarnok helye előtt, és nem gondolta volna, hogy egyszer itt egy ilyen létesítmény áll majd.

— Amikor kézilabdázni kezdtem, volt egy álmom, hogy saját klubommal a saját városom sportcsarnokában játszhassak egy mérkőzést. Az egyik része megvalósult, hiszen itt állunk ebben a szép sportcsarnokban, és a másik is valóra válhat, ha a volt kollégáimmal, játékosokkal megrendezünk egy veteránmérkőzést. Lehet, hogy az a zentai meccs lesz az utolsó kézilabda-mérkőzésem, melyen pályára lépek — jelentette ki Krivokapić, majd a fiataloknak azt üzente, használják ki a csarnok nyújtotta lehetőségeket, hiszen ilyen kiváló feltételek nem sok helyen vannak Vajdaságban.

Nebojša Malenković, a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság igazgatója köszönetet mondott mindazoknak, akik hittek az elképzelés realizálásában. A sportcsarnokot hivatalosan Bojan Pajtić tartományi kormányfő adta át rendeltetésének. A közönséghez magyarul is szólva elmondta, hogy néhány évvel ezelőtt ugyanezen a helyen álltak, mely akkor még kopár mező volt, és álmodtak egy nagyot.

— Az álom valóra vált, itt vagyunk ebben a ragyogó építményben, és élvezzük a több évtizedes álom megvalósulását. Mi, akik ismerjük Zentát, tudjuk, hogy a zentai gyerekeknek mindig volt akaratuk, erejük, vágyuk, csak megfelelő feltételek nem álltak rendelkezésükre ahhoz, hogy ami bennük volt, azt fejleszteni tudják. Az utóbbi tíz évben több sportlétesítményt építettünk és újítottunk fel Vajdaságban. Ez a csarnok annak az ötletnek a koronája, hogy a vajdasági városokba visszatérjen a mosoly. Örömmel, reménnyel és optimizmussal adjuk át ezt a termet. Reméljük, hogy gyermekeink és unokáink itt maradnak velünk, és itt teljesítik be álmaikat — mondta Pajtić, majd megnyitotta a sportcsarnokot.

Az ünnepség hivatalos részének végén Ceglédi Rudolf polgármester egy-egy köszönőlevelet adott át Malenkovićnak és Pajtićnak, majd labdákat dobáltak a fiatalok közé.

A sportcsarnok kiépítése 2009-ben kezdődött meg, a beruházás értéke 700 millió dinár volt, melynek jelentős részéről a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság gondoskodott. A 4500 négyzetméter alapterületű, több mint 1700 férőhelyes csarnokban a küzdőtér mellett szauna, sportorvosi rendelő és konditermek is helyet kaptak. A Népkertben, a medence, a stadion, a teke- és a teniszpályák szomszédságában fekvő létesítmény a sportrendezvényeken kívül másféle eseményeknek is otthona lesz majd.

Szegedinszki Igor, a sportcsarnok koordinátora elmondta, hogy már az ’50-es években jelentek meg újságcikkek arról, hogy a város sportcsarnokot szeretne.

— Nagyon sok generáció sportcsarnok nélkül nőtt fel, de Zenta így is rengeteg sikeres sportolót adott az országnak, a világnak. Most viszont a több évtizedes álmunk megvalósulásával lehetőség adódik még több kiváló sportoló kinevelésére. A kézilabda, a kosárlabda és a röplabda fellendülésére számítunk, de a csarnok a többi sportegyesület számára is nyitva lesz. A hagyományos zentai sportágak, például a birkózás és az asztalitenisz képviselői rangos nemzetközi versenyeket rendezhetnek majd a létesítményben. Az első eseményre december 11-e és 13-a között kerül sor, amikor is a pionír birkózók Balkán-bajnokságát fogják nálunk megtartani. Januárban az Európa-bajnokságra való felkészülés részeként itt mérkőzik majd meg egymással a szerb és a magyar férfi-kézilabdaválogatott — mondta a sportcsarnok koordinátora.

A csarnok kiváló feltételeket nyújt a labdajátékok, például a kézilabda űzéséhez.

— A sportcsarnok számunkra felbecsülhetetlen jelentőséggel bír. Télen többnyire általános iskolák tornatermében edzettünk, sokszor nem teljes nagyságú pályán, de olyan is előfordult, hogy termünk sem volt. Óriási változás köszöntött be klubunk életébe. A termet télen-nyáron használhatjuk, sőt, a felezőnek köszönhetően akár két egész kézilabdapályát is igénybe vehetünk. Kilencven tagot számláló egyesületünkben iskoláskor előtti gyerekekkel is foglalkozunk, de természetesen általános és középiskolás korosztályaink is vannak — mondta Balla Kolos, a Zenta Kézilabdaklub edzője.

A kajakozók ugyan vízhez vannak kötve, de a sportcsarnok számukra is nyújt edzési lehetőséget.

— A téli felkészülésünkbe szépen beiktathatjuk a sportcsarnokban való munkát. Ha a kicsikkel kint nem tudunk futni, akkor ezt a csarnokban normális, fedett körülmények között megtehetjük. De a konditermet is használhatjuk, melyben erősítő edzéseket végezhetünk. A terveim között különféle téli felkészülések szervezése is szerepel, akár válogatottszintű erőnléti felméréseket is el tudok képzelni, hiszen több sportlétesítmény is a környéken található — mondta Fehér Csaba, a Tiszavirág Kajakklub edzője.

A megnyitóünnepség a sportklubok bemutatkozásával ért véget, este Zvonko Bogdan koncertezett, a hétvégén pedig egy gasztronómiai eseménynek adott otthont a zentaiak ékszeres doboza. 

Tekintse meg az esemény többi pillanatképét is, Szabó Attila felvételei:

http://hetnap.rs/galeria/A-zentai-sportcsarnok-megnyitojan-2984.html

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..