home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Új év, új dalok
Zvekán Péter
2022.01.14.
LXXVII. évf. 1. szám
Új év, új dalok

Békefi Viki & Ya Ou: Szembeszél — INNA x Sean Paul: Up

Békefi Viki & Ya Ou: Szembeszél

Egyértelműen a tehetségkutatók világát éljük, így aki ügyesen meglovagolja a hirtelen jött hírnevet, az a későbbiekben egész komolyan tud érvényesülni. Gondoljunk csak bele, így kaptuk Rúzsa Magdit, Caramelt, Gáspár Lacit, és még sorolhatnám. A Sztárban sztár leszek! című vetélkedőben is fel-felbukkan néhány tehetséges fiatal, akik közül az utóbbi időben főleg két előadóról lehet hallani, Békefi Vikiről és Ya Ouról. Érdekességként jegyzem meg, hogy közben ők az életben is egy pár lettek.

A műsor óta már több számmal is jelentkeztek. Első közös szerzeményük egy karácsonyi dal, az Egész évben ölelnélek volt, mely egy éve jelent meg. Ezt követte a Tűz, most pedig ismét egy újdonsággal álltak elő, mely a Szembeszél címet kapta.

Viki elmondta, már elsőre beleszeretett a dalba: „A mondanivalója fogott meg először, ez a szám ugyanis a kapcsolatunkról szól: a kezdetekről, a jelenünkről, a jövőnkről és persze arról a mindent elsöprő energiáról, amely köztünk van! Úgy berobban a refrén, hogy amikor hallgattam, azonnal egy sztoriban, egy videóklipben láttam magunkat. A kedvencem az elején a kínai hangszer, mely nagyon jó, ázsiai hangulatot kölcsönöz a zenének. Ezek is nagyon mi vagyunk, hiszen Ya Oun keresztül én is közelebb kerülhettem ehhez a kultúrához.”

És hogy milyen lett a végeredmény? Nos, egy igazi közepes popdal. A közepest nem rosszból írom, egyszerűen nem is jó, és nem is rossz, olyan egynek elmegy. A két előadó még friss, így dalaik a YouTube-on alig érik el a 150-200 000-es nézettséget, és legújabb számuk is csak alig lépte át a 40 000-et, de csak szép lassan. A kitartó munka mindig eredményt hoz.

 

INNA x Sean Paul: Up

Október vége volt, amikor Inna egy új dallal jelentkezett, melynek címe nemes egyszerűséggel csak annyi volt, hogy Up. Alig múlt el néhány hónap, és nem értjük, miért, de máris itt az új változat, melyet Sean Paullal közösen készített el. A dal valóban kapott egy nagy pluszt, hiszen a jamaicai énekes az évek alatt egy igazi kollabkirály lett. Az új Up pedig valósággal szárnyal, hiszen két héten belül lépte át a 10 millió megtekintést a YouTube-on, és ez csak egy példa.

De ha egy picit jobban belegondolunk, ennek a két előadónak igazán érdekesen alakult a karrierje. Sean Paul 2003-ban robbant be a Get Busyvel, melyet olyan slágerek követtek, mint a Give It Up To Me, a Temperature, és még sorolhatnám. Aztán mintha eltűnt volna egy időre, pedig nem, csak átalakult. Azért írom, hogy átalakult, mert onnantól kezdve már nem azon volt a hangsúly, hogy saját számokkal jelentkezzen, melyekben ő maga a rapper, nem. Sean szinte mindenkivel kollaborálni kezdett, így egy csomó szerzemény címében ott a neve — még olyanokban is, amelyekre fel sem figyeltem —, szóval vett egy éles kanyart, és főleg más dalaiban kezdett el szerepelni, aminek következtében a mai napig a zeneipar egyik fontos alakja tudott maradni.

Inna pedig azért érdekes, mert volt egy olyan momentum, amikor a romániai előadók hirtelen elkezdték meghódítani a nemzetközi piacot. Nos, ennek az érának az egyik legnagyobb győztese Inna, akinek sikerült elérnie, hogy ne feledkezzünk meg róla. 2008 volt az az év, amikor a Hot című dalának köszönhetően nemzetközi figyelmet kapott, s aztán — sokakkal ellentétben — folyamatosan tudott valami újjal előállni, és mivel a kollaborációk idejét éljük, ő is sokszor él a lehetőséggel. Így az évek alatt olyan előadókkal volt szerencséje együtt dolgozni, mint Pitbull, Daddy Yankee vagy Jbalvin, akivel a közösen felvett Cola Song című dalukat már több mint 240 millióan látták a YouTube-on. Szóval nagyon működik a recept.

Képek: ocdn.eu, images.genius.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..