home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Új év — új árak
Kartali Róbert
2023.01.11.
LXXVIII. évf. 2. szám
Új év — új árak

Szerbiában az új év számos változást hozott. Nagyobbak lettek a nyugdíjak, magasabb lett a minimálbér, valamint a közszférában dolgozók is többet vihetnek haza. Az érintettek boldogsága mégsem lehet felhőtlen, mert növekedett az áram, a gáz és minden más ára. Szabadkán például drágul az ingatlanadó és nyolc közvállalat szolgáltatása. A Városi Tanács jóváhagyásával február 1-jétől többet kell fizetni a tömegközlekedésért, a parkolásért, a rekreációért, a szemétszállításért, a kéménytisztításért, a temetkezési szolgáltatásokért és a piaci asztalok bérléséért is. Továbbá februártól a taxis szolgáltatások is drágábbak lesznek.

Nézzük a jó hírt. Januártól 12,1 százalékkal nagyobbak a nyugdíjak, ami a novemberi módosítással együtt már meghaladja a 20 százalékot. Igaz, a nők esetében két hónappal megemelték a nyugdíjkorhatárt, így már a 63 évet és 6 hónapot be kell tölteni a nyugdíjba vonulónak, egyúttal legalább 15 munkaéve kell hogy legyen. A minimálbér 14,3 százalékkal növekedett, 35 000 helyett már 40 000 dinárt vihetnek haza az érintettek, a minimális nettó órabér pedig 230 dinár lett. A közszférában dolgozók fizetése is emelkedett januártól, az ő bérük 12,5 százalékkal lett magasabb. Az élet általában az egyik kezével ad, a másikkal pedig elvesz. Nézzük, mennyivel lesz drágább a megélhetés Szabadkán, ami a közszolgáltatások árát illeti.

 

Nyolc közvállalat szolgáltatásai drágulnak

Nyolc kommunális közvállalat áremelési kérelmét hagyta jóvá a szabadkai Városi Tanács. Az elfogadott határozatok értelmében ezek a szolgáltatások február 1-jétől drágulnak meg. A szemét elszállítása a háztulajdonosok esetében havonta 7,58 dinárba kerül majd négyzetméterenként, ami a lakások esetében 9,16 dinár, az üzlethelyiségek tulajdonosai pedig 20,79 dinárt fizetnek majd négyzetméterenként. Azokon a településeken, ahol szabványos szemeteszsákokban viszik el a hulladékot, 151,25 dinárt kell majd fizetni zsákonként, azokban a falvakban pedig, ahol háztartásonként fizettetik meg a szolgáltatást, 637 dinárba kerül majd havonta a szemét elszállítása.

A kéményseprő-szolgáltatások díjai is változnak. A kémények tisztítása és ellenőrzése, mely eddig évente 1754 dinár volt, ezután 2192 dinár lesz. A tüzelőberendezések tisztítása és ellenőrzése pedig az eddigi 2105 helyett 2631 dinár lesz. A cégek esetében a kémények tisztítása 3245 helyett 4056 dinárba kerül majd.

 

Jelentősen drágul a parkolás

A parkolóhasználat díjairól szóló határozat szerint februártól a vörös zónában az eddigi 38,94 helyett 55 dinárba kerül majd a parkolás óránként. Az elővételben kifizetett napidíj 408 dinár lesz, a havi előfizetés 4158, a környéken lakóknak a kedvezményes havidíj 798 dinár. A sárga zónában a 29,47 helyett 45 dinárt kell majd fizetni, itt a napidíj elővételben 258, a havi előfizetés 3090, míg csak az ott lakókra vonatkozó kedvezményes havi előfizetés 642 dinár lesz. A kisbajmoki árupiac környékén található zöld zónában az eddigi 100 dinár helyett 120-at kell fizetni alkalmanként, reggel 7 és 15 óra között. A városközpont közelében, a többemeletes lakóházak környékén található kék zónában eddig valamivel több mint 20 dinárt kellett fizetni óránként, ezentúl 30 dinárba kerül itt a parkolás. Itt a napidíj 252 dinár, a havi előfizetés 2580, ugyanez az ott lakók részére 480 dinár lesz.

Eddig ha valaki megfeledkezett volna a parkolódíj befizetéséről, akkor a parkolóőr által a szélvédőre helyezett 24 órás parkolásra feljogosító, utólag befizetendő pótdíjas csekken 899 dinár állt, ezentúl ez már 1000 dinár lesz. Továbbá a Tejpiacnál található zárt parkolóban 45, a Szabadegyetem körüli zárt parkolóban pedig 55 dinárba kerül majd minden egyes megkezdett óra.


(Szalai Attila rajza)

 

A városi buszjegyek ára 10 dinárral emelkedik 

A szabadkai Subotica-trans Utasforgalmi Közvállalat is emeli a személyszállítási díjakat. A városi járatokon az autóbuszban megvásárolt jegy ára februártól 110 helyett 120 dinárba kerül majd, az elővételben megvásárolt jegyek ára is 10 dinárral növekszik, és 90 dinárra módosul. Az összes városi járatra érvényes havijegy ára korlátlan számú utazásra 12,5 százalékkal növekszik, így 3564 dinárba kerül majd, a diákok és az egyetemisták ezért a bérletért 2340 dinárt fizetnek, míg a szabadkai illetőségű nyugdíjasok 1404 dinárt. A jegyek elővételére használatos, névre szóló, érintésmentes fizetésre alkalmas okoskártya kiváltása 450 dinár. A peremvárosi járatok esetében 12,5 százalékos lesz a Subotica-trans díjainak emelkedése.

 

Drágulnak a piaci asztalok és a temetkezés

A Szabadkai Piacok Kommunális Közvállalat is megemeli február 1-jétől a piaci szolgáltatások árát, méghozzá 10 százalékkal. Az egyszerű piacos asztalokért a 65. életévüket betöltött, regisztrált mezőgazdasági termelők havi szinten 100 dináros kedvezményben részesülnek. A Szabadkai Piacok új árainak listája már felkerült a közvállalat weboldalára.

A halálesetek alkalmával is jóval mélyebbre kell majd zsebbe nyúlniuk a hozzátartozóknak. A szabadkai Pogrebno Kommunális Közvállalat ugyanis 35 százalékkal növeli február 1-jétől a temetkezési szolgáltatások díját.

 

Mi a helyzet a rekreációval?

A Stadion Kommunális Közvállalat árai is megemelkednek február 1-jétől. A szabadkai sportlétesítményeket üzemeltető közvállalat belépői mindegyik objektum esetében 50 dinárral kerülnek többe, így a Harcosok sorakozója lakótelepen található fedett medencébe a belépő 200 helyett 250 dinár lesz, az 5 és 10 év közötti gyerekek és a nyugdíjasok 150 dinár ellenében, az egyetemisták pedig 200 dinárért vehetik igénybe ezt a szolgáltatást. A legfeljebb 5 személyre érvényes családi belépőjegy 600 dinár, a havibérlet egy személyre 3000, míg a páros havibérlet 4000 dinárba kerül. Az éves belépő ára nem változott, a jövőben is 20 000 dinár marad.

A korcsolyapályán szintén 50 dinárral emelkedtek az árak, így a belépő 250 dinár, a korcsolyabérlet szintén 250 dinár, a korcsolyaélesítés pedig 150 dinár lesz. A sétaerdei medencébe a belépő 250 dinárra emelkedik, az 5 és 10 év közötti gyerekek és a nyugdíjasok 150 dinárért válthatnak jegyet. A havijegy ára itt is 3000 dinár. Az asztalitenisz-teremben az asztalhasználati díj 200 dinár helyett 250 dinár lesz, a városi lőtéren pedig az eddigi 800 helyett 1000 dinárba kerül majd egy óra eltöltése a lövészetre kialakított területen. A Május 1. utcai sportpályák használata óránként 2000 dinárba fog kerülni.

 

A víz is jóval drágább lesz

A Szabadkai Vízművek Kommunális Közvállalat legutóbb két évvel ezelőtt drágította szolgáltatásait. Az akkor jóváhagyott árak szerint egy köbméter tiszta vízért, a szennyvíz elvezetéséért és tisztításáért adóval együtt 160,16 dinárt fizettek a lakosok, csakúgy mint az ipari felhasználók. Most ez az összeg 182 dinár lesz adó nélkül: tételesen a víz 76,38, a szennyvízelvezetés 48,75, míg a szennyvíztisztítás 56,88 dinárba kerül. Ha hozzászámoljuk az adót is, akkor az már több, mint 200 dinár, vagyis az áremelés mintegy 25 százalékos. A városi tanács által elfogadott végzés szerint továbbá a működési készenléti díj minden kiállított számla esetében 130 dinár lesz.

 

Jóváhagyták a taxisok áremelési kérelmét

A szabadkai Városi Tanács elfogadta a taxis szállítási szolgáltatások új árjegyzékét. Ennek értelmében februártól az alapdíj az eddigi egységes 125 helyett a nappali tarifában 150 dinár lesz, az éjszakai tarifában pedig 170 dinár. A megtett kilométerek ára 10 dinárral drágul, nappal 75-ről 85-re, az éjszakai tarifában pedig 85-ről 95-re módosul. A várakozás is megdrágul, így 800 helyett nappal 900 dinárt kell fizetni, éjjel pedig kereken 1000 dinár lesz egy óra várakozás. Egyébként a nappali tarifa továbbra is 6 órától 22 óráig, míg az éjszakai 22 órától 6 óráig tart, valamint vasárnap és ünnepnapokon is a drágább tarifát használják a taxisok.

Mindemellett januártól az áram 8 százalékkal drágult, a földgáz pedig 11 százalékkal. A dohányosok a felsorakoztatott áremelések láttán valószínűleg cigaretta után nyúlnak, de csak óvatosan, mert a cigaretta árát is megemelték, januártól minden doboz 10 dinárral lett drágább.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..