home 2024. május 08., Mihály napja
Online előfizetés
Új év, régi „barátságok”
Talpai Lóránt
2022.01.06.
LXXVII. évf. 1. szám
Új év, régi „barátságok”

Biden és Putyin telefonbeszélgetése — Lavrov Ukrajnát fenyegette meg — Oroszországban megszüntetnék a Memorial Emberi Jogi Központot  — Húszéves az euró

Biden és Putyin telefonbeszélgetése

Az amerikai és az orosz elnök 50 percet beszélt telefonon. Joe Biden figyelmeztette Vlagyimir Putyint, hogy az Egyesült Államok újabb büntetőintézkedésekkel sújthatja Oroszországot, ha Moszkva további katonai lépéseket tesz Ukrajnával szemben. Putyin szerint viszont egy ilyen amerikai intézkedés nyomán teljesen megszakadhatnak a kapcsolatok a két ország között. A telefonbeszélgetés után Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója moszkvai újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy az újabb amerikai szankciók bevezetése „kolosszális hiba lenne, mely súlyos következményekkel járna”. Hozzátette, az orosz elnök megerősítette Joe Bidennek, Oroszország csak azt tenné, amit az Egyesült Államok is, ha támadó fegyverzetet telepítenének az amerikai határ közelébe.

Fotó: MTI

 

Lavrov Ukrajnát fenyegette meg

Oroszország megfelelő választ fog adni Kijev bármilyen Donbász elleni katonai provokációjára, mert ott több százezer orosz állampolgár él — jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy sajtóinterjúban. A jelentés szerint az orosz külügyminiszter a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: „Ami Donbász lakosait illeti, ahol hazánk állampolgárainak százezrei élnek, Oroszország minden szükséges intézkedést megtesz, hogy megvédje őket. Továbbra is erőfeszítéseket teszünk a belső ukrán konfliktus politikai és diplomáciai megoldására.

 

Oroszországban megszüntetnék a Memorial Emberi Jogi Központot

Az orosz bíróság elrendelte a Memorial Emberi Jogi Központ megszüntetését. Az ügyészség szerint az intézmény finanszírozása nem átlátható, külföldről kapott eszközöket, és anyagaiban igazolást nyújtott a szélsőséges szervezetek támogatóinak. Az intézmény cáfolta ezt, és képviselői azt állítják, hogy az ellenük folytatott eljárás politikailag motivált. Jan Racsinszkij, a Memorial egyik vezetője bejelentette, az Emberi Jogok Európai Bíróságán fellebbeznek a döntés ellen. Erre harminc napjuk van. A nemzetközi Memorial az egyik legrégebbi nonprofit szervezet, mely a volt Szovjetunióban és a mai Oroszországban alkalmazott vélt politikai elnyomást tanulmányozza.

 

Húszéves az euró

Az európai közös valutát 2002. január 1-jén vezették be tizenkét országban. Azóta egyre több állam fizetőeszközévé vált, mára már tizenkilencben vannak forgalomban euróbankjegyek és -érmék. A következő években Bulgária, Horvátország és Románia is csatlakozhat a közös európai pénzt használó országokhoz. (Euronews)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..