home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Új épületszárnnyal bővült a VM4K
Kartali Róbert
2022.11.09.
LXXVII. évf. 45. szám
Új épületszárnnyal bővült a VM4K

Ma adták át rendeltetésének a szabadkai székhelyű Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ (VM4K) új épületszárnyát. Az épületet Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőházának elnöke adták át.

A VM4K-t is működtető Szekeres László Alapítvány 2020 tavaszán vásárolta meg a Donát Mór-ház szomszédságában lévő épületet, anyaországi támogatással. A felújítás 2021 augusztusában kezdődött, az építkezés kihívás elé állította a kivitelezőket, a szárazkapu bejáraton keresztül kellett ugyanis elvégezni az építkezési anyagok mozgatását — adott betekintést az átadón Somogyi Tünde. A Szekeres László Alapítvány ügyvezető igazgatónője elmondta, hogy az épület homlokzatának tervezésénél elvárás volt, hogy a székház és ez az újonnan kialakítandó épület összhangban legyen egymással, és egy egységes egészet alkosson a felújítás után.

— Az alapkoncepció az volt, hogy egy olyan épületté váljon, amelynek minden centimétere kihasználható. A földszinti terem úgy került kialakításra, hogy szükség szerint egybenyitható legyen az udvarral, így gyakorlatilag az udvarunk nagyságát is szükség szerint növelni lehet. Az épület alapterülete 80 négyzetméter, két tanterem került kialakításra. A földszinten egy 36 négyzetméteres terem kapott helyet, a padlástérben pedig egy 38 négyzetméteres terem áll a rendelkezésünkre. Ezekre a termekre nagy szükségünk van, hiszen jelenleg a Kárpát-medencei felsőoktatási tér szerves részeként három egyetem képzései zajlanak, több évfolyamon, mintegy kilencven fő részvételével. Ezenkívül az épület otthont ad a VM4K és az alapítvány által szervezett rendezvényeknek, programoknak — tette hozzá Somogyi.

Mi, vajdasági magyarok olyan erősek vagyunk még ma is, hogy nincsen senki az egész Kárpát-medencében, aki úgy meg tudja fogalmazni a célokat, és úgy hozzá tudja rakni az eszközöket, hogy a célok meg tudjanak valósulni — emelte ki beszédében Pásztor István. A VMSZ elnöke szerint a VM4K új épületszárnyának átadása pontosan ezt bizonyítja. Hozzátette: Az egyszer befejezett célok megvalósulása újabb céloknak a megfogalmazását tette lehetővé, és az újabb célok megfogalmazása újabb feltételek biztosítását tette szükségessé.

— Az elmúlt években az az intézményrendszer, amelyik ezeknek a falaknak a keretein belül működik, egy új színfoltja a vajdasági magyar közéletnek, politikai életnek, kulturális életnek, azt bizonyítja, hogy nem kizárólagosak vagyunk, hanem nyitottak vagyunk, azt bizonyítja, hogy aki minket elfogad és megbecsül, azt mi is elfogadjuk és megbecsüljük, azt bizonyítja, hogy mindenki irányába nyitottsággal állunk, és hogyha ezt kapjuk vissza, akkor partnerkapcsolatot tudunk építeni a közösség építése érdekében, még akkor is, hogyha nem éppen mindenben értünk egyet — zárta szavait Pásztor.

Az új épületszárny átadása bizonyítja, hogy nemcsak ez az intézmény, hanem a szabadkai magyar közösség és egyáltalán a bácskai és a vajdasági magyar közösség is életképes, élni akar, és jövőt tervez — fogalmazta meg Potápi Árpád János. Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára kiemelte, hogy a VM4K a 2017-beli létrehozása után kinőtte magát. Olyan képzéseket és közösségi rendezvényeket valósít meg, amelyek szükségessé tették az épület bővítését.

Az anyaországi politikus a vajdasági magyarságról elmondta, hogy szerinte ez a közösség ma a legjobban megszervezett, amely nemzetrész talán a maga méretéhez is viszonyítva a legtöbb és legszebb, legfényesebb sikereket tudja maga mögött az elmúlt időszakban. Továbbá a hétvégén sorra kerülő nemzeti tanácsi választásokról is beszélt. Mint mondta, a Magyar Nemzeti Tanács elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy az oktatási, kulturális és egyéb intézmények továbbra is erősek tudjanak maradni. Aláhúzta: „Másrészt a többségi nemzetnek is meg kell mutatni, hogy igenis itt vagyunk, szülőföldünkön vagyunk, és erősek kívánunk maradni. Ezért is fontos az, hogy mindenki elmenjen a nemzeti tanácsi választásokra. Mutassuk meg, hogy egy igenis aktív magyar közösségről van szó.”

Az átadási ünnepség után a VM4K tevékenységét is bemutatták egy kötetlen beszélgetés formájában a VM4K klubhelyiségében. Fremond Árpád, a Magyar Összefogás listavezetője itt hangsúlyozta, hogy a központ űrt tölt be, és olyan közösségépítő tevékenységet folytat, amely nagyon hiányzott ennek a közösségnek. A listavezető szerint egy olyan időszakhoz érkeztünk, amikor az újabb célok kitűzése előtt meg kell vizsgálni, hogy jelenleg hol állunk. Szavai szerint mindehhez megfelelő szakmai háttérre, kutatásokra és iránymutatásra van szükség. A VM4K ebben tud majd segítségére lenni az új összetételű Magyar Nemzeti Tanácsnak, melynek számos stratégiát kell majd elkészítenie. Kiemelte, ez lesz majd az elkövetkezendő időszak legnagyobb kihívása.

Fényképezte: Kartali Róbert

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..